Apple, Google ve Microsoft'tan ortak hamle: Artık şifre kullanmayacak mıyız?

Apple, Google ve Microsoft, “Passkey”  standardı ile şifre kullanımına son vermeyi hedefliyor.

Artık şifre kullanmayacak mıyız?

Apple, Google, ve Microsoft, kullanıcıları şifrelerden kurtarmak için ortak bir çaba içine giriyor. Dünya’nın en büyük işletim sistemi üreticileri, FIDO Alliance ve World Wide Web Consortium tarafından konulan standartlar çerçevesinde şifresiz giriş için ortak bir yöntem üzerinde çalışma başlattıklarını açıkladı.

Yeni standart “passkey” olarak adlandırılacak. Bu yeni yöntemde, uzun metin dizeleri yerine bir siteye girişte cep telefonundan bir düğmeye basarak, parmak izi okutarak veya bir PIN kodu girerek onaylama yapılacak. Telefon tabanlı çift aşamalı doğrulama sistemi kullananlar için yabancı olmayan bu yöntem, artık şifre güvenliği için değil, şifrenin kendisi için kullanılıyor olacak.

Bu tür çift aşamalı doğrulama sistemleri geleneksel olarak internet üzerinden çalışıyor, ancak bu yeni sistemin Bluetooth üzerinden çalışacağı açıklandı. Yapılan açıklamada, “Bluetooth kullanabilmek için şifre girilecek olan cihaza yakın olmanız gerekiyor, bu da kullanıcının gerçekten sistemin başında olduğundan emin olmak için iyi bir yöntem” deniyor.

Bluetooth uyumsuzluk sorunları ile ünlü bir standart ancak bu yeni standardı benimseyecek olan firmalar Bluetooth’un sadece “fiziksel yakınlık” konusunu garanti altına almak için kullanılacağını belirtiyorlar ve giriş sırasında Bluetooth’un güvenlik özelliklerinin kullanılmayacağının altını çiziyorlar. Elbette, bu durumda iki cihazda da Bluetooth desteği olması gerekiyor ancak zaten çoğu cep telefonu ve laptop’ta bu sistem var. Eski model masaüstü PC’lerde ise sorun çıkabilir.

Passkey sisteminde kullanılan şifrelerin ve giriş bilgilerinin Apple veya Google gibi platformlarda güvenli bir şekilde saklanacağı düşünülüyor. Böylece, tüm cihazlara tek bir noktadan giriş yapmak mümkün olacak.