Astronotların beyni, uzayda nasıl çalışıyor?

Yer çekiminin az olduğu uzayda, astronotların beyninde neler oluyor? Cevap, çok yakında!

Uzayda beyin nasıl çalışıyor?

Mikrogravitenin insan vücuduna farklı yönlerden ilginç etkileri var. Örneğin ISS'nin yukarıdaki gibi videolarını izlediğinizde astronotların yüzlerinin şiş olduğunu görüyorsunuz. Bunun nedeni yerçekimi "yokken" normalde vücudun alt tarafında dağıtılan vücut sıvılarının daha eşit olarak dağılması.

Yerçekiminin eksikliği, iç kulak sisteminin yanında beyine de birçok yönden etki ediyor. NASA araştırmalarına göre astronotlar, değişikliklerin fiziksel ve mental olarak insani işlevlerde etkisinin bulunduğunu söylüyorlar. Astronotlar, hareketlerini kontrol etmekte kavramsal görevleri tamamlamakta zorlanıyorlar.

Beyinde bu fenomenlere neden olan değişiklikleri bulmak isteyen NASA ve ESA, astronotları bir seri teste tabi tutmaya hazırlanıyor. Bunun için astronotlar, işlevsel ve yapısal MRI taramalarından geçecek. İşlevsel taramalar için astronotların tarama sırasında bir görevi tamamlamaları gerekecek. Bu sayede beyinde bir etkinlik olup olmadığı ölçülecek. Yapısal tarama ise hacim kaybı gibi beyindeki fiziksel değişimleri arayacak. Astronotlar üzerindeki araştırma, insan beyninin çeşitli olaylar öncesinde ve sonrasındaki durumunu öğrenmek için de etik bir yol sunmuş olacak.

Normal hayatta insanlara bu tür travmatik bir deneyim yaşatamayacağınızdan astronotların beyinleri üzerinde yapılacak araştırma, ayrı bir önem taşıyor.

Okuyucu Yorumları