Avrupa Birliği neden Apple'ın Lightning'ine savaş açtı? Apple'ın bundan rahatsız olması ne kadar mantıklı?

Avrupa Birliği, iPhone'ların Ligtning yerine USB-C'ye geçmesi için Apple'a baskı yapıyor. Peki ama AB neden USB-C'de inat ediyor? Çevre uğruna şarj cihazlarını iPhone kutularından bile çıkartan Apple'ın bu durumdan rahatsız olması ne kadar mantıklı?

Avrupa Birliği, iPhone'lar için neden USB Type-C baskısı yapıyor?

Avrupa Birliği bir süredir akıllı telefonlarda USB Type-C arayüzünün standart olması gerektiğini savunuyor ve bu konuda son derece ısrarcı. Üstelik AB’nin bu tutumu sonuç vermiş durumda; Apple'a birlik ülkelerinde satış yapmak istiyorsa USB-C'ye geçiş için süre bile verdiler.

Android akıllı telefon üreten markalar için bir değişiklik olmayacak, ancak Apple buna uymak zorunda gibi görünüyor ve dönüşüme girerek en kötü ihtimalle iPhone 15'lerini USB Type-C arayüzüyle hazırlamak zorunda kalacak.

AB'nin USB-C inadı neden?

AB’nin bir süre önce ortaya attığı “ortak şarj yönergesinin” çıkış amacı, elektronik atıkları en aza indirmekten geçiyor. 2019 yılında yapılan çalışmaya göre yaklaşık 11 bin metrik ton e-atık, atılan şarj cihazları ve kablolardan oluşuyor. AB, bunun için USB Type-C arayüzünün standart olmasını ve tüketicilerin aynı şarj cihazlarını ve kablolarını birden fazla cihaz arasında paylaştırmasını istiyor.

Apple'ı zorlayan çelişki

Tabii ki Apple bu durumdan pek memnun değil. Ama aslına bakarsanız bu noktada ilginç bir durum ortaya çıkıyor: Apple da e-atık konusundan rahatsız olduğunu dile getirmiş ve bundan bir süre önce iPhone’larının kutu içeriğinden şarj cihazlarını ve hatta kulaklıkları çıkartmıştı.

Pek çok kişi, Apple'ın “çevreci” tutumunda samimi ise, AB’nin bu hamlesinden memnuniyet duyması gerektiğini düşünüyor. Ancak tabii ki bu durumda, iPhone’ları diğer akıllı telefonlardan ayıran bir sembol olan Lightning kablolar da tarih olacak.