Ludwig van Beethoven'ın gizemli ölümünün ardında yatan neden, 200 yıl sonra ortaya çıkartıldı

Yaklaşık 200 yıl önce ölen ünlü besteci Ludwig van Beethoven'ın ölüm nedeni hakkındaki gizem nihayet çözüldü. Peki, Beethoven neden öldü?

Gizemli ölümün nedeni, 200 yıl sonra bulundu

Ünlü besteci Ludwig van Beethoven, yaşamının sonlarına doğru sağlık sorunlarını dünya ile paylaşmasına rağmen, tam olarak neden öldüğü bir sır olarak kaldı. Yeni bir araştırma, sanatçının bir saç tutamından tüm genomunu sıraladıktan sonra ölümüne neyin katkıda bulunmuş olabileceği hakkında biraz daha fazla bilgi edinmemizi sağlıyor.

Alman besteci 26 Mart 1827'de hayatını kaybetti ve bunun genetik analiz için zorlaştırıcı olduğunu düşünebilirsiniz. Neyse ki araştırmacılar, büyük bukleleriyle ünlü bir adamın geride bıraktığı iddia edilen sekiz saç örneğine sahipti.

Hatta bunlardan yalnızca beşinin gerçek olduğu düşünülüyordu, ancak bunlar Beethoven'ın genomunu büyük oranda sıralamak için yeterliydi. Bunun başarılması, hayatının son birkaç yılında sağlığının bozulmasına neyin katkıda bulunmuş olabileceğine dair bazı ipuçlarını ortaya çıkardı.

Almanya, Leipzig'deki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nden Johannes Krause yaptığı açıklamada “Birincil hedefimiz, Beethoven'ın 20'li yaşların ortalarından sonlarına kadar başlayan ve sonunda 1818'de işlevsel olarak sağır kalmasına yol açan ilerleyici işitme kaybını içeren sağlık sorunlarına ışık tutmaktı” dedi.

Ludwig van Beethoven

Krause “Beethoven'ın sağırlığının veya mide-bağırsak sorunlarının kesin bir nedenini bulamadık. Bununla birlikte, karaciğer hastalığı için bir dizi önemli genetik risk faktörü keşfettik” diyor ve ekliyor: “Ayrıca bestecinin son hastalığından en geç aylar önce hepatit B virüsü enfeksiyonu olduğuna dair kanıtlar bulduk. Bunlar, muhtemelen ölümüne katkıda bulundu.

Ludwig'in Y kromozomunun bilinen modern akrabalarınınkiyle eşleşmediğinin keşfedildiğinden dolayı, bu araştırma aynı zamanda van Beethoven'ların aile geçmişinde evlilik dışı bir “olay” bulmuş olabilir. Bu bulgu, babasının soyunda, kendisi ile 1572'de Belçika'nın Kampenhout kentinde yaşamış olan Hendrik van Beethoven arasındaki nesillerde bir yerde bir ilişki meydana gelmiş olabileceğini öneriyor.

Bulgular, Beethoven'ın kalıtsal koşullara yenik düştüğü veya daha sonra bir kadına ait olduğu ortaya çıkan bir saç örneğinden varsayıldığı gibi kurşun zehirlenmesinden öldüğü yönündeki önceki önerileri çürütüyor gibi görünüyor.

Bu son araştırma, hevesli alkol tüketimi ile karaciğer hastalığına genetik yatkınlığı ve doğrulanmış bir hepatit B enfeksiyonu kombinasyonunun, ölümünün olası bir nedeni olarak ciddi karaciğer sorunlarına işaret ettiği sonucuna varıyor.

Çalışma Current Biology'de yayınlandı.