Beklenmeyen ayrılık: Resmi olarak duyuruldu

Jack Dorsey, kuruluşunda yer aldığı sosyal medya ağı Bluesky'dan resmi olarak ayrıldığını duyurdu. Dorsey, Twitter’ın da kurucuları arasındaydı.

Beklenmeyen ayrılık: Resmi olarak duyuruldu

Amerikalı girişimci Jack Dorsey, artık Bluesky'ın yönetim kurulunun bir parçası değil. Aynı zamanda Twitter'ın da kurucusu olan Dorsey, bir X kullanıcısının kendisine sorması üzerine artık Bluesky'ın yönetim kurulunda yer almadığını açıkladı.

Açıklamadan bir gün sonra Bluesky, yaptığı açıklamada Dorsey'e Bluesky projesini finanse etme ve başlatma sürecindeki yardımları için teşekkür etti. Bluesky açıklamasında şu sözlere yer verdi: "Jack'e Bluesky projesini finanse ettiği ve başlamasına yardım ettiği için içtenlikle teşekkür ediyoruz. Bugün Bluesky, inşa ettiğimiz merkezi olmayan protokol olan atproto üzerinde çalışan açık kaynaklı bir sosyal ağ olarak büyümeye devam ediyor. Jack'in ayrılmasıyla birlikte, Bluesky'a insanların deneyimlerini kontrol edebilecekleri bir sosyal ağ oluşturma kararlılığımızı paylaşan yeni bir yönetim kurulu üyesi arıyoruz. Daha fazlası gelecek!"

Ne Dorsey ne de Bluesky, Dorsey'in yönetim kurulundan neden ya da nasıl ayrıldığını açıklamadı. TechCrunch, Pazar günü Dorsey'in X'te Elon Musk, Stella Assange ve Edward Snowden dışında 2.000 hesabı takipten çıkardığını belirtti.

Bluesky, 2019 yılında Twitter'ın çatısı altında (yeni adıyla X) Dorsey tarafından yürütülen bir iç proje olarak başladı. Daha sonra Jay Graber'ın icra kurulu başkanı olmasıyla bağımsız bir şirket haline geldi.

Yıllar içinde şirket, merkezi olmayan sosyal medya için açık bir protokol oluşturmak için harcadığı zaman ve paranın ardından kendi sosyal ağını kurdu. Bluesky, bu yılın başlarında kapılarını herkese açana kadar yalnızca davetliler tarafından kullanılabiliyordu.

Sosyal ağın bir milyon yeni kullanıcı eklemesi yaklaşık bir gün sürdü ve toplam kullanıcı sayısı dört milyona ulaştı. Mayıs 2024 itibariyle Bluesky'nin platformunda 5,5 milyondan fazla kullanıcı bulunuyor.