2023 yılında çalınan kripto paranın miktarı belli oldu

Yayınlanan yeni bir rapora göre bilgisayar korsanları 2023'te de büyük miktarda kripto parayı çalmayı başardı. Ancak 2020'den bu yana ilk kez, çalınan kriptoların miktarı düşüş eğiliminde.

2023 yılında çalınan kripto paranın miktarı belli oldu

Bilgisayar korsanları bu yıl da milyarlarca dolarlık kripto para çaldı. Ancak kripto güvenlik firmalarına göre 2020'den bu yana ilk kez trend aşağı yönlü.

REKT veri tabanını işleten web3 güvenlik firması De.FI'ye göre, bu yıl bilgisayar korsanları düzinelerce siber saldırıyla yaklaşık 2 milyar dolar kripto çaldı. Site, 2022'de Ronin ağının ihlalinden, bilgisayar korsanlarının tarihteki en büyük olay olarak 600 milyon dolardan fazla kripto çaldığı ve bu yıl Mixin Network'e karşı yapılan ve bilgisayar korsanlarına yaklaşık 200 milyon dolar kazandıran saldırıya kadar, şimdiye kadarki en kötü kripto saldırılarını sıraladı.

Aralık ayının başlarında, blockchain istihbarat şirketi TRM Labs da bu yıl bilgisayar korsanları tarafından çalınan kripto miktarına ilişkin bir tahmin yayınladı. Şirkete göre, Aralık ortası itibariyle toplam miktar yaklaşık 1,7 milyar dolar.

Yılın diğer en kötü kripto hırsızlıkları arasında, bilgisayar korsanlarının neredeyse 200 milyon dolar çaldığı Euler Finance'e yönelik saldırı var. Bununla birlikte, Multichain (126 milyon dolar), BonqDAO (120 milyon dolar), Poloniex (114 milyon dolar) ve Atomic Wallet'a (100 milyon dolar) yönelik büyük saldırıların yanı sıra yüzlerce başka saldırı da yer alıyor.

Geçtiğimiz yıl blockchain takip firması Chainalysis, siber suçluların tüm zamanların rekoru olan yaklaşık 3,8 milyar dolarlık kripto para çaldığını bildirdi. Bunların 1,7 milyar doları, en etkili kripto hırsız gruplarından biri olan Lazarus Group olarak bilinen Kuzey Kore hükümeti bilgisayar korsanları tarafından çalındı. Ayrıca Chainalysis geçen yılki raporunda "Kripto para korsanlığının ülke ekonomisinin önemli bir parçası olduğunu söylemek abartı olmaz" demişti. Chainalysis'e göre, bir önceki yıl bilgisayar korsanları 2021'de 3,3 milyar dolar çaldı.

2024'te ne olacağını tahmin etmek imkansız. Ancak birçok kripto ve web3 projesi tarafından uygulanan zayıf güvenlik ve sahip oldukları parasal değerin büyüklüğü göz önüne alındığında, bilgisayar korsanlarının büyüyen sektörü hedef almaya devam etmesini bekleyebiliriz.