Bilim insanları ilk siborg bilgisayarı geliştirmeyi başardı

İnsan beyninin gücünü bilgisayar elektroniğiyle harmanlayan siborg bilgisayarların geliştirilme çabasında çok büyük bir adım daha atıldı.

Bilim insanları ilk siborg bilgisayarı geliştirmeyi başardı

İnsan beyni hayal edilemeyecek kadar karmaşık ve güçlüdür. Öyle ki, bugüne kadar insanlığın ürettiği hiçbir bilgisayar bu kapasitenin yanına bile yaklaşamadı. Bu yüzden bilim insanları, insan beyninin gücünü bilgisayar elektroniğiyle harmanlayan siborg (cyborg) bilgisayarları geliştirebilmek için büyük bir çaba gösteriyor.

Indiana University Bloomington’dan mühendis Feng Guo liderliğindeki araştırmacılar, insan beyin dokusunu kullanarak bir bilgisayar oluşturmayı başardılar. ScienceAlert’in haberine göre sonuç, tamamen donanımdan yapılmış ve yapay zekayla çalışan bir bilgisayardan daha az doğruluğa sahip, daha beyne benzeyen bir bilgisayar oldu. Ancak araştırma, bu tür mimariyi kullanan bilgisayarların geliştirilmesinde önemli bir adımı temsil ediyor.

Elbette bu tür çalışmalarla ilgili dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, insan beyin dokusunu kullanan siborg bilgisayarlara izin verilip verilmemesi gerektiği ve izin veriliyorsa ne tür etik kuralların takip edilmesi gerektiği konusunda pek çok sorunun bulunması. Bu yeni gelişmeyi çevreleyen bilgilere göre Guo ve araştırmacı arkadaşları, bu tür bir bilgisayarın geliştirilmesi için belirlenen tüm yönergelere uydular.

Araştırmacılar, siborg bilgisayarları oluşturmak için laboratuvarda yetiştirilen insan beyin dokusunu kullandılar. Pluripotent kök hücreleri farklı türdeki beyin hücrelerine dönüştürdüler ve sonrasında onları bilim insanlarının organoidler olarak adlandırdığı üç boyutlu “mini beyinler” halinde organize ettiler. Bu minik beyinler, insan beyninde görülenlere benzer yapılar ve bağlantılar içeriyordu.

Bilim insanlarının cyborg bilgisayarlarını oluşturmak için kullandıkları organoidlerden biri.

Cyborg beynin gelişimini başarıya ulaştıran da bu organoidlerdi. Elbette bunların gerçek insan beyinleri olmadığını bir kez daha belirtmekte fayda var. Hiçbir düşünceye, duyguya veya bilince sahip olmayan bu beyinler, gerçek bir insanı araştırmada kullanmak zorunda kalmadan beynin elektrik sinyallerinin yeniden yaratılmasını sağlıyorlar.

Araştırmacılar, siborg bilgisayarı, Japonca sesli harflerin seslerini çıkaran sekiz farklı erkek konuşmacının ses kliplerini kullanarak test etti. Daha sonra bilgisayardan konuşmacıları tanımlamasını istediler. Sadece iki günlük eğitimin ardından bilgisayar, konuşmacıları yüzde 78 doğrulukla tanımlamayı başardı.

Araştırma, detaylı bir şekilde Nature Electronics’te yayınlandı.