Bilim insanları 'The Last of Us benzeri salgından etkilenmeyecek hayvanı buldu

Avustralyalı bilim insanları, hit dizi The Last of Us'takine benzer bir felaket senaryosunda hayvanların nasıl etkileneceğini araştırmış. La Trobe Üniversitesi akademisyenleri timsahlarının mantar pandemisiyle en iyi mücadele edecek türler arasında oluduğunu söylüyor. Peki, neden?

Bilim insanları 'The Last of Us' benzeri salgından etkilenmeyecek hayvanı buldu

Milyonlarca yıl boyunca timsahlar ve akrabaları gezegen dolaştılar, bataklıklarda ve su yollarında potansiyel olarak zararlı mikroplarla savaşmaya yardımcı olmak için güçlü bağışıklık sistemleri geliştirdiler... Şimdi bir araştırma timsahlarla ilgili önemli şeyler söylüyor.

Popüler video oyunundan uyarlanan The Last of Us, bir parazit mantarın insanları enfekte ederek canavarlara çevirdiği bir zombi pandemisini konu alıyor. Last of Us'ın gerçek hayata temas eden bir yönü var. Çünkü, "zombi mantarı" diye bilinen ve Latince adı Ophiocordyceps olan gerçek bir parazit grubunu temel alıyor. Bu mantar cinsi, doğada örneğin karıncaları enfekte ediyor; bulaştığı böceği içeriden çürütüyor ve sonunda zihnini ele geçiriyor.

Konu bilim insanlarının da gündeminde. Antibiyotiğe dirençli mikrop tehdidi arttıkça, yeni ve etkili tedavilere olan ihtiyacımız da artıyor.

Yakın zamanda Nature Communications'da yayınlanan bir çalışma tuzlu su timsahlarında bulunan defensin adı verilen antimikrobiyal proteinlere daha yakından bakıyor. Bu proteinler, sürüngenlerin bulaşıcı hastalıklara karşı ilk savunma hattında önemli bir rol oynuyor.

Araşırmaya göre defensin proteinlerini derinlemesine incelemek, gelecekteki olası mantar pandemilerine karşı çözüm yollarının da önünü açabilir.

DEFENSİN NEDİR?

Iflscience'ta yer alan makaleye göre Defensinler, tüm bitki ve hayvanlar tarafından üretilen küçük proteinlerdir. Bitkilerde defensinler genellikle çiçeklerde ve yapraklarda yapılırken, hayvanlarda defensinler beyaz kan hücrelerinde ve mukus zarlarında (örneğin akciğerlerde ve bağırsaklarda) yapılır. Görevleri, bulaşıcı organizmaları öldürerek konakçıyı korumaktır.

Farklı bitki ve hayvan türlerinin defensinleri üzerine yapılan araştırmalar, bunların çok çeşitli hastalığa neden olan patojenleri hedef alabildiklerini bulmuştur. Bunlar bakterileri, mantarları, virüsleri içerir.

Timsahın özelliği ne?

Kirli suda yaşamalarına rağmen timsahlar, avlanırken ve bölge için savaşırken sıklıkla yaralansalar da nadiren enfeksiyon kaparlar. Bu, timsahların güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, "Defensinlerinin onları bu zorlu ortamlarda korumak için zaman içinde nasıl adapte olduğunu daha iyi anlamak istedik" diyor.

Tuzlu su timsahının genomunu araştıran ekip CpoBD13 adlı belirli bir defensinin, dünya çapında insan mantar enfeksiyonlarının önde gelen nedeni olan Candida albicans mantarını öldürmede etkili olduğunu bulmuş. Bazı bitki ve hayvan defensinlerinin daha önce Candida albicans'ı hedef aldığı gösterilmiş olsa da, CpoBD13'ün mekanizması benzersiz bulunmuş.

Haberde, "Bunun nedeni, CpoBD13'ün aktivitesini çevredeki ortamın pH'ına göre kendi kendine düzenleyebilmesi. Nötr pH'ta (örneğin kanda) defensin aktif değil. Ancak daha düşük, asidik bir pH'a sahip enfeksiyon bölgesine ulaştığında aktive oluyor ve enfeksiyonu temizliyor" denilmiş.