Bir çalışanın yanlışlıkla paylaştığı belgeler, Nvidia'nın başına bela oldu

Bir toplantıda ekranını paylaşan bir NVIDIA çalışanının yanlışlıkla gösterdiği belgeler, şirkete açılan ciddi bir dava olarak geri döndü. Davayı açan otomotiv devi, NVIDIA'yı bilgilerini çalmakla suçluyor.

Bir çalışanın yanlışlıkla paylaştığı belgeler, Nvidia'nın başına bela oldu

NVIDIA, çalışanlarından biri tarafından yapılan ekran paylaşımı hatası nedeniyle Fransız otomotiv şirketi Valeo tarafından açılan bir davayla karşı karşıya. Valeo’nun şikayetine göre, eskiden Valeo'da çalışan ve sonrasında NVIDIA'ya geçen bir mühendis olan Mohammad Moniruzzaman, 2022’de iki firmanın yaptığı toplantı sırasında ekranını paylaşırken yanlışlıkla bilgisayarındaki kaynak kod dosyalarını gösterdi. Valeo çalışanları bu kodun kendilerine ait olduğunu fark ederek ekran görüntülerini aldılar.

Valeo ve NVIDIA'nın, bir üretici tarafından müşterilerine sunulan gelişmiş bir park etme ve sürüş yardımı teknolojisi üzerinde birlikte çalıştığını belirtmemizde fayda var. Valeo, üreticinin park yardımı teknolojisinin hem yazılım hem de donanım taraflarından sorumluydu. Ancak Nvidia, 2021 yılında park yardımı yazılımını geliştirme ihalesini kazandı.

Valeo, park etme ve sürüş destek sistemlerini geliştirmesinde önemli rolü olan eski çalışanının, tescilli teknolojileri çalarak NVIDIA'ya geçtiğini yazıyor. Moniruzzaman, Valeo'dan ayrılmadan önce on binlerce dosyayı ve 6 GB kaynak kodunu çalmak için kişisel e-postasına Valeo’nun sistemlerine izinsiz erişim sağladığı iddia ediliyor. Şikayette, çalışanın birkaç ay sonra Valeo’dan ayrılarak NVIDIA’da üst düzey bir pozisyonda işe alınırken çalınan bilgileri de yanında götürdüğü belirtiliyor.

Valeo, eski çalışanının yazılımını çaldığını itiraf ettiğini ve Alman polisi tarafından evi basıldığında belge ve donanımlarını Moniruzzaman’ın duvarlarına asılı bir halde bulduğunu söylüyor. Bloomberg’in belirttiğine göre çalışan, zaten bir Alman mahkemesinde ticari sırları ihlal etmekten suçlu bulunmuştu ve Eylül ayında 14.400 Euro para cezası ödemesine karar verilmişti.

NVIDIA'nın avukatları, Haziran 2022 tarihli bir bildiride, davacının avukatına şirketin Valeo’nun kuralları veya iddia edilen ticari sırlarıyla hiçbir şekilde ilgilenmediğini ve müvekkilinin iddia edilen haklarını korumak için derhal somut adımlar attığını söyledi. Ancak Valeo bu ayın başlarında yine de şirkete dava açtı ve NVIDIA’nın ticari sırlarını çalarak “geliştirme maliyetlerinden milyonlarca, belki de yüz milyonlarca dolar tasarruf ettiğini ve uygun bir şekilde kazanmadığı ve hak etmediği karlar elde ettiğini” söyledi.