Bir dev daha, kendi taşınabilir oyun bilgisayarını geliştirmek istiyor

Valve’ın Steam Deck’i, Lenovo'nun Legion Go'su ve Asus'un ROG Ally'ı derken, taşınabilir el konsolları dünyasına bir dev daha, kendi konsolu ile katılmaya hazırlanıyor.

Bir dev daha, kendi taşınabilir oyun bilgisayarını geliştirmek istiyor

Valve’ın Steam Deck’inin başarısı, Lenovo Legion Go ve Asus ROG Ally gibi benzer taşınabilir PC oyun cihazlarının sunulduğu bir ürün dalgasını başlattı. Eğer son söylentilere bakılırsa, Nvidia da bu akıma katılmaya karar vermiş durumda.

YouTuber Moore’s Law Is Dead’in bildirdiğine göre Nvidia, kendi taşınabilir PC oyun cihazı üzerinde çalışıyor ve “Nvidia, grafik IP’leri (fikri mülkiyet) içeren daha fazla taşınabilir oyun cihazı yapma konusunda ciddileşiyor.” Nvidia’nın büyüyen bu pazara erkenden yatırım yapması genel olarak mantıklı bir hamle olsa da, iddia edilene göre teknoloji devinin bu yatırımı yapmasının başka önemli bir nedeni daha var.

Bu taşınabilir bilgisayarlarının her birinin ortak özelliği, çalışmaları için AMD APU’larını kullanmaları. Intel’in alternatifleri 2024’ün sonlarında sunulacak. Başka bir deyişle, bu pazar alanında Nvidia tabanlı bileşenlere sahip cihaz sayısında büyük bir eksiklik var ve Nvidia’nın kendi Steam Deck rakibini geliştirmesi, ürünlerinin bu alana da girmesini sağlayabilir.

Moore’s Law Is Dead, Nintendo’nun Switch 2’de Nvidia ürünlerini kullanacak olmasına rağmen, Nvidia’nın PC odaklı taşınabilir bir sistemle konsol pazarının ötesine geçmek istediğini iddia ediyor. Ayrıca YouTuber, “Nvidia'nın birinci sınıf bir taşınabilir oyun bilgisayarı yapmak için Intel ile ortaklık bile yapabileceğini duydum” diyor. Bu, x86 engelini aşacak olsa da, CPU ve GPU ayrı olacağından uygun bir soğutucu da gerektirecektir.

Sadece rekabeti arttıracak olması bile Nvidia’nın taşınabilir oyun bilgisayarı alanına girmesinin heyecan verici olması anlamına gelse de, şirket bu alana ilk defa adım atmıyor.

Nvidia Shield, hem taşınabilir bir oyun cihazı hem de bir akış cihazıydı. Piyasaya ilk sürüldüğü sırada bir taşınabilir oyun cihazı olsa da, zaman içerisinde Nintendo’nun kendi sistemlerinden gelen güçlü rekabet nedeniyle taşınabilir oyun pazarında tutunamadı ve aynı zamanda PC oyun pazarını da tam olarak yakalayamadı. Sonunda, mükemmel yükseltme araçları ve daha fazlasıyla kendi başına güçlü olmasına rağmen, Amazon Fire TV Stick 4K veya Roku Streaming Stick+ gibi rakiplerinden birkaç kat daha pahalı olan bir 4K HDR akış cihazı haline geldi.