Bir zamanlar hepimizin evinde o vardı!

Bugün adını bile anmıyoruz ama bu Sony efsanesi, tam 40 yıl önce doğmuştu!

Hepimizin evinde o vardı!

10 Mayıs 1975'te Sony, bir grup gazetede tam sayfa reklamlar kullanarak yeni ürününün, kendi deyimiyle "The Next Thing"in (Sıradaki Şey) tanıtımını yapmaktaydı: Bugün artık adı bile anılmayan, 40 yaşındaki Betamax.

Betamax, markete giren ilk ev için video kayıt cihazı idi; daha doğrusu bu cihazlar için kullanılan ilk formattı. Başka bir deyişle bir döneme damga vuran ve genel olarak "video" adıyla anılan cihazların doğuşunu simgeliyordu.

Ancak Betamax'tan kısa bir süre sonra JVC, VHS kasetleri kullanan yeni bir "video" tipi veya formatı geliştirdi. Betamax'ın kasetleri daha hantaldı, daha pahalıydı ve sadece bir saatlik kayıtlar yapabilmekteydi. Buna karşılık olarak ise VHS iki saatlik kayıt yapabiliyordu.

Geçmişte yapılan ürün reklamlarında yapılan övgülere ve tanıtımlara bakmak genellikle eğlenceli olabiliyor. Ancak Betamax'ın hikayesi, günümüzdeki ürünler için de iyi bir ders niteliği taşıyor. Ne zaman bir format savaşı yaşansa, bu savaş genellikle birinin baskın üstünlüğü ve birinin de ağır yenilgisi ile sonuçlanıyor. Betamax, işte bu ağır yenilgiyi yaşanan ilk isimlerden biriydi.

Bir zamanlar hepimizin evinde o vardı!
Okuyucu Yorumları