Bir zamanların kripto kralıydı, şimdi balık ticareti yapıyor

Kripto borsası FTX'in hapisteki CEO'su Sam Bankman-Fried, gözaltı süresini geçirdiği hapishanenin ekonomisini hızlı çözdü. Fried, hapishane hizmetlerinin ücretini ödemek için "balık ticareti" yapmaya başladı.

Bir zamanların kripto kralıydı, şimdi balık ticareti yapıyor

Şu anda tutuklu olan eski kripto milyarderi Sam Bankman-Fried’ın New York Metropolitan Gözaltı Merkezi’nin ekonomik sistemini öğrenmesi, görünüşe göre çok da uzun sürmedi. Kripto borsası FTX’in kurucusu, elektronik dolandırıcılık ve kara para aklama amaçlı komplo da dahil olmak üzere yedi ağır suçtan dolayı cezasını beklerken, hizmet karşılığında yiyecek maddeleri takas ederek "ticari işlerine" parmaklıklar ardında da devam ediyor.

Fried New York’taki mahkeme salonlarında en son görüldüğünde, yeni saç kesimi ile gündeme oturmuştu. Bu kesim, bir mahkumun eseri gibi görünüyordu ve geröekten de öyleydi. Perşembe günü yayınlanan bir haberde, The Wall Street Journal ile konuşan bir kaynak, Fried'ın saç kesiminin ücretini mahkumların para birimi olarak tercih ettiği bir tür pelajik balık olan paketlenmiş uskumru ile ödediğini söyledi.

Hapishanelerdeki para birimi: Mack

Insider'ın haberine göre mahkumlar arasında “mack” olarak adlandırılan bu balık, 2004 yılında sigaranın yasaklanmasından beri federal hapishanelerde para birimi olarak tercih ediliyor.

Journal’ın daha önce bildirdiğine göre, hapsedilen avukat Larry Levine, Kaliforniya’daki Lompoc ıslahevinde kendi cezasını çekerken temsil ettiği mahkumlardan bir ödeme şekli olarak bu balığı kabul ediyordu. Ayrıca yayın, daha sonra bunları mahkûmların sakal kesme ve ayakkabı boyama gibi kişisel bakım hizmetlerinin bedelini ödemek için kullandığını da belirtti.

Balık tedarikçisi Global Source Marketing, Journal’a 2008’de trendin çok fazla popüler hale geldiğini ve talebin arttığını hissettiğini söyledi.

SABİT DEĞİŞİM ARACI OLARAK KULLANILIYOR

Bu trendin arkasında ekonomik bir mantık var. Belirli yiyecek maddeleri ve pullar gibi sabit değeri olan ürünler, mahkumların erişemediği para biriminin yerine geçmek üzere sabit bir değişim aracı olarak kullanılıyor. Uskumru ve ton balığı gibi gıda maddeleri, değeri dolara sabitlenebilen istikrarlı emtialar olarak görülüyor.

28 Mart 2024’te hapis cezasına çarptırılması beklenen Bankman-Fried, kendisine yöneltilen dolandırıcılık suçlamalarından dolayı 110 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya, ancak bunlar karşı karşıya olduğu suçlamaların yalnızca bir kısmı. Ayrıca siyasi rüşvetle ilgili farklı suçlamalardan da yargılanacak.

Eski trader’ın yeni ortamında tercih edilen para birimini hızlı bir şekilde çözmesi şaşırtıcı değil. Sam Bankman-Fried, kariyerinin büyük bir bölümünü profesyonel bir trader olarak geçirdi. 2013 yılında Jane Street Capital’de ilk stajyerlik işini aldı ve 2017’de kendi kripto ticaret şirketi Alameda Research’ü kurmadan önce borsada işlem gören fonları takas ediyordu. Bir yıl sonra, ABD ve Japon pazarları arasında Bitcoin’in nasıl arbitrajlanacağını buldu.