Bitcoin Fiyatı Ne Kadar Oldu? Bitcoinde Son Durum

2009 yılında ilk olarak Bitcoin ile kullanılmaya başlayan kripto paralar, her geçen gün daha fazla talep görerek oldukça yaygın bir şekilde kullanılan ödeme ve tasarruf alternatifi haline dönüşmüştür.

Bitcoin Fiyatı Ne Kadar Oldu? Bitcoinde Son Durum

2009 yılında ilk olarak Bitcoin ile kullanılmaya başlayan kripto paralar, her geçen gün daha fazla talep görerek oldukça yaygın bir şekilde kullanılan ödeme ve tasarruf alternatifi haline dönüşmüştür. Yatırımcılarına daha az risk ile düzenli kazanç vadetmesi sebebiyle dünyanın hemen her yerinde bitcoin almak isteyenler, Bitcoin fiyatı ne kadar oldu? Bitcoinde son durum nedir gibi konuları sıklıkla araştırmaktadır.

Merkez bankalarının para politikalarından vareste bir şekilde varlığını sürdüren kripto paralar günümüzde alışveriş ve çevrimiçi tüm ortamlarda Dolar, Euro, TL para birimleri gibi sorunsuzca kullanılabilmektedir. Bitcoin Satoshi Nakamoto adında bir kişi tarafından ilk olarak piyasaya, dijital ortamda veri paylaşım ağları üzerinden kullanımı mümkün olan ve herhangi bir merkezi otorite tarafından kontrol edilemeyen bir para birimi olarak sunuldu. Kullanıma sunulduğu yıllardan itibaren büyük sıçramalarla varlığından söz ettirmeyi başaran bitcoin, diğer tasarruf ve ödeme araçlarına nazaran daha düşük işlem ücreti ve kullanım kolaylığı sebebiyle tercih edilmeye başlandı. Peki, Bitcoin fiyatı ne kadar oldu?

Bitcoin Fiyatları

Kendine has özellikleriyle resmi para birimlerinden farklılık gösteren bitcoin, herhangi bir ülkenin merkez bankası para politikası, enflasyon, faiz oranları, işsizlik endeksleri veya piyasa verilerine göre fiyat değerlemesi yapmaz. Bitcoin fiyatları diğer kripto para birimleri gibi arz-talep dengesine göre fiyatlandırmalar yaparak adete bir emtia davranışı gösterir. İlk kullanıldığı 2009 yılından itibaren inişli çıkışlı bir grafikle yola devam eden Bitcoin, 2013 yılına dek kendine sadece Amerika Birleşik Devletlerinde kullanım alanı bulabildi.

Yükselişe başlaması ile market değeri 1 Milyar doları bulduğu dönemlerde birçok ekonomi ve finans yorumcusu tarafından balon olarak lanse edildi ve medyada yer alan olumsuz yorumlar sebebiyle 2013 Nisan ayında 1 bitcoin fiyatı 266 dolardan 50 dolar seviyesine geriledi. Aynı yıl Kasım ayında bıtcoin fiyatı 100 dolar üstünü görerek toparlanma yoluna girdiğini gösterdi. Günümüzde halihazırda en güçlü kripto para olma özelliğini sürdüren Bitcoin, tüm zamanların en yüksek fiyatı olan 68,789 Dolar seviyesine 2021 yılı Kasım ayında ulaştı.

Bitcoin Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

Bitcoin fiyatlarını belirleyen faktörler arasında ilk sırada arz-talep gelir. Daha fazla talep gelmesi ile yükselen fiyatlar, talep azlığında geriler. Günümüzde toplam arzı 21.000.000 BTC ile sınırlanan Bitcoin, bazı dönemlerde yaşanan salgın hastalık, savaş gibi küresel krizlerden etkilenerek aşağı yönlü hareket etmişse de toparlanmak suretiyle en önemli yatırım alternatiflerinden biri olmayı sürdürmüştür.

Bitcoin günümüzde en yüksek işlem hacmine sahip kripto para birimin olmasına rağmen küresel piyasalarla kıyaslandığında küçük bir pazar görünümündedir. Bunun en önemli sebebi dünyada sınırlı sayıda bitcoinin dolaşımda olmasıdır. Kripto madenciliği yöntemiyle oldukça zor bir işlemler bütünü sonrasında üretilen kripto paraların değerlemesinde medya ve haberler de önemli bir etkiye sahiptir. Dijital çağda farklı iletişim kanalları ve sosyal medya platformları üzerinden yapılan olumsuz spekülasyonlar, kripto para piyasasında arz darlığına sebep olarak taleplerin azalmasıyla sonuçlanabilmektedir.

Bitcoin fiyatları belirlenirken piyasa davranışlarını etkileyen diğer bir faktör de, dolaşımda olan kripto para birimi sayısıdır. Sayı arttıkça piyasadaki arz çeşitliliği de farklı kripto para birimlerine bölündüğünden dolayı fiyatlar olumsuz şekilde etkilenebilmektedir.

Bitcoin Nereden Alınır?

Özellikle geleneksel tasarruf araçları dışında bir yöntemle, kazançlarını daha az riskle güvende tutmayı düşünen yeni yatırımcılar Bitcoin nereden alınır tarzı konuları sıklıkla araştırmaktadır. Hızlı bir ödeme yöntemi olmasının yanı sıra kullanıcısına anonim olma imkanı da sağlayan kripto paraları güvenilirliğini kanıtlamış ve dünyada en fazla işlem gören binance ve benzeri kurumlar aracılığıyla edinmek en doğru tercih olacaktır.

Alışılagelmiş ve tüm dünyada geçerli para birimleri, tahvil, altın, gümüş gibi değerli madenlerin merkaz bankaları politikalarına bağlı olarak farklı seyirler göstermesi, bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin ortaya çıkma sebeplerinden biridir. Tüm diğer yatırım araçlarında olduğu gibi kripto para yatırımlarında da dikkatli olunması ve başlangıç dönemlerinde küçük miktarlara alım yapılması tavsiye edilmektedir. Keza çok büyük oranda bitcoin sahibi olan kişi veya kurumların mevcut piyasa fiyatlarını etkilemesi önemli bir risktir. Bunun yanı sıra örnekleri görüldüğü gibi ülkeler arasında meydana gelebilecek büyük çaplı ve uzun sürecek savaşlar, salgın hastalıklar gibi etkenler de beklentilerin uzağında kalmanıza sebep olabilir.

Not: Makalede yer alan hiçbir bilgi yatırım tavsiyesi olmayıp, sadece bilgilendirme amacıyla yazılmıştır.

Sponsorlu İçerik