Blu-ray bölgesel kilidine USB çözümü!

Blu-ray filmlerin anlamsız bölgesel kilit korumaları, basit bir USB çubukla yerle bir edildi!

Blu-ray'i de kırdılar!

Blu-ray filmler, aynı DVD'lerde olduğu gibi, bölgesel kilit yöntemiyle korsanlara karşı korunuyor. Ancak, başka bir ülkeden satın alınmış Blu-ray filmi seyretmek istediğinde bölge kilidi sorunuyla karşılaşan, Kaliforniy'da bir teknoloji şirketi sahibi olan Matthew Garrett, Blu-ray sürücüsündeki bir açıktan faydalanarak geliştirdiği USB çubuk sayesinde bölge kilidini kırmayı başardı.

Yeni Zellanda'daki bir hacker konferasında binlerce hacker'a bu yöntemi anlatan Garret, hacker'ların girişimi sayesinde, bölgesel kilitlerin anlamsız kalabileceğini ve donanım üreticilerinin bölgesel kilit denilen bu yöntemden vazgeçebileceğini vurguladı.

Garret, piyasada bu açıkla kullanılan on milyonlarca Blu-ray oynatıcısı bulunduğunu vurgulayarak, sadece açığı kullanmak üzere hazırlanmış özel bir USB çubuk takarak Blu-ray sürücülerin bölge kilitlerinin devre dışı kaldığının altını çizdi. Blu-ray sürücüler ilk açıldıkları anda, dahili hafızasındaki veriden önce USB arayüzünü kontrol ederek takılı olan USB çubuğu okuyorlar ve bu nedenle, doğru yazılımla yüklenmiş bir USB çubuk kilidi devre dışı bırakmak için kullanılıyor.