Blu-ray: Bu mavi gözlerinizi alacak!

Çok konuşuldu, çok tartışıldı, en sonunda zirvede yalnız kaldı: İşte Blu-ray hakkında her şey...

A'dan Z'ye Blu-ray

Blu-ray filmleri mi izliyorsunuz? Eğer cevabınız evet ise, tebrikler. Gerçeği söylemek gerekirse bir defa Full HD ekranın karşısında yüksek çözünürlüklü film seyrettikten sonra başka bir şey izlemek istemeyeceksiniz. Biz de bunun nedenini ve bu Blu-ray deneyimini yaşayabilmek için nelere ihtiyaç duyduğunuzu sizinle paylaşacağız.
Bu mavi gözlerinizi alacak!

Kahramanın yüzünden akan ter damlaları; yağmur ormanının sık bitki örtüsünün yaprak, yaprak detayı ya da dolu bir masmavi havuzun davet eden görüntüsü: Blu-ray ile ev sineması gerçekliğe bir adım daha yaklaşıyor. Artık Blu-ray'e ulaşmak hayal değil. Nedeni: Şimdi değilse ne zaman?

Fiyat Düşüşü: Blu-ray gittikçe ucuzluyor!
Blu-ray satış rakamları gittikçe yükseliyor. Örneğin sadece Almanya'da 2009 yılında 400.000 adet Blu-ray oynatıcısının satıldığı tahmin ediliyor; bir önceki senenin iki katı. Bu sadece üreticileri sevindirmiyor, aynı zamanda Blu-ray'in gittikçe yaygınlaştığını gösteriyor. Bunun başlıca nedeni, tabii ki Blu-ray oynatıcıları ve filmlerinde yaşanan fiyat düşüşü. Artık bir Blu-ray oynatıcıya 150 Euro'ya sahip olabilirsiniz. Fiyat düşüşünden Blu-ray diskler de nasibini aldı, artık güncel filmlerin Blu-ray versiyonları için 15 Euro civarında bir bedel ödemeniz gerekiyor; DVD ile arasında fazla bir fiyat farkı yok. Ayrıca birçok yeni oynatıcı internet fonksiyonuna sahip ya da film ve fotoğrafları USB ara yüzü üzerinden oynatabiliyor.

Televizyonlar arasındaki Full HD akımı
Buna bir de gittikçe daha fazla kullanıcının Full HD çözünürlüğünü (1.080p) destekleyen televizyon kullanması ekleniyor. Bu ekranlar üzerinde normal TV yayını izlerken hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz; bunu için alternatifler aramanızı tavsiye ederiz. Ancak Blu-ray kalitesindeki bir film, Full HD ekranların özelliklerini tam olarak kullanabilir. Ve ancak o zaman ev sinemasının gerçek tadına varabilirsiniz. Bir deneyin; gözleriniz açık kalacak!

Gördüğünüz gibi: Ev sineması dünyasında keşfedilecek birçok yenilik var. Bu yazımızda Blu-ray hakkında bilmeniz gerekenleri ve mükemmel bir film seyretme deneyimi için ihtiyacınız olanları sizinle paylaşacağız.

Blu-ray nedir? Medyalar, Çözünürlük, Fonsiyonlar

Blu-ray nedir? Medyalar, Çözünürlük, Fonsiyonlar
Blu-ray DVD'ye karşı: HD ile beş kat daha fazla Piksel

Blu-ray disklerin en ayırt edici özelliği sahip oldukları mavi renkli kapları; yoksa sırf diskin diğer DVD'lerden görünüm olarak bir farkı yok. Paketinin büyüklüğü sizi yanıltmasın, asıl özellik diskin kendisinde.

Teknik olarak DVD ve Blu-ray arasındaki en büyük fark üzerine kayıt edilen filmlerin çözünürlüğü. Genelde DVD'lerde resim çözünürlüğü 720x576 Pikseldir (576p), Blu-ray'lerde ise resim çözünürlüğü 1920x1080 Piksel (1080p)ile beş katı daha fazladır. Doğal olarak Blu-ray diskler (BD) bu nedenden ötürü çok daha fazla alana sahip olmalılar. Ve buna da sahipler: DVD'nin sahip olduğu 4,7 Gb'lık kapasitesinin 5 katı kapasitesine sahip Blu-ray diskler; tamı tamına 25 Gb.

Blu-ray DVD'ye karşı: HD ile beş kat daha fazla PikselDaha fazla ses, daha fazla Hollywood...
Blu-ray'lerde mevcut bulunan bu kapasite sadece daha yüksek çözünürlük için kullanılmıyor, artık ses de değişik HD varyasyonları ile sunuluyor: Dolby TrueHD, DTS High Definition ve DTS-HD Master Audio teknolojileri 8 kanala kadar ses desteği veriyorlar. Bu da muhteşem resim kalitesine etkileyici ses kalitesinin eklenmesi anlamına geliyor.

Sinemalarda filmler genellikle 24 fps (kare/saniye) ile oynatılıyor. Avrupada yaygın olarak kullanılan PAL teknolojisi ise 25 fps ile tüm görüntüleri (DVD video dahil) aktarıyor. Bunun için şimdiye kadar filmler eksik olan kareyi dengelemek için biraz daha hızlı oynatılıyordu; bu tabii ki seyredenin fark edebileceği bir durum değil. Artık Blu-ray ile böyle bir sorununuz kalmayacak. Böylece filmler doğal hızlarında oynatılabilecek; tabii ki televizyonunuzun da bunu desteklemesi gerekiyor.

Blu-ray DVD'ye karşı: HD ile beş kat daha fazla PikselBlu-ray daha fazlasına da sahip...
Sadece filmlerin doğru hızlarda oynatılması değil; bazı Blu-ray filmleri ayrıca size bunları da sunuyor: alternatif film sonları ya da farklı görüş açıları. Bir de, gün geçtikçe BD-Live özelliğine sahip ilk filmler piyasaya girmeye başlıyor; burada söz konusu olan interaktif bir özellik. Bu fonksiyon ile izleyici film ile ilgili; fragman gibi ilave içeriklere, dokümantasyona ya da oyunlara internet üzerinden ulaşılabiliyor. Yalnız bunun için Blu-ray disk oynatıcınızın Profil BD 2.0'ı desteklemesi gerekiyor.

DVD: Henüz pabucu dama atılmadı!
Blu-ray'e geçseniz de, DVD koleksiyonlarınızı ardiyeye kaldırmanız ya da bertaraf etmeniz gerekmiyor. Bütün blu-ray disk oynatıcıları DVD'leri oynatabiliyor ve hatta kısmi olarak da etkileyici kalitede. Bunun nedeni: Sahip oldukları yüksek teknolojili video işlemcileri ile görüntüler 1.080p çözünürlüğüne çıkarılıyor. Her ne kadar bu yapay eklentiler ile resim, Blu-ray filmlerden biraz daha kötü gözükse de, DVD'ler bu teknoloji ile tekrar hayat buluyor.

Satın alma rehberi: En iyi Blu-ray disk çalarları

Artık siz de yüksek Blu-ray ile yüksek çözünürlüklü filmlerin zevkine varmak istiyorsunuz. O zaman yapabileceğiniz tek bir şey var: o da DVD oynatıcınızı bir Blu-ray oynatıcı ile değiştirmek. Su sayfada size birkaç faydalı bilgi vermeye çalışacağız.

Disk oynatıcı alırken dikkat etmeniz gereken, hangi Blu-ray profilini desteklediği. Profil size oynatıcının hangi teknik standartları desteklediği hakkında bilgi verecektir. Bizim tavsiyemiz 1.0 ve 1.1 profillerini destekleyen birinci ve ikinci nesil aygıtlardan uzak durmanız. Ancak BD-Profil 2.0 sahip olduğu BD-Live ağ bağlantısı gibi özellikleri ile daha gelişmiş bir profile sahip. Ayrıca bu tür bir bağlantı ara yüzü size internet gibi ortamlardan içerik indirmenizi sağlıyor.
Biz de tercihinde size yardımcı olabilmek için tavsiye edebileceğimiz üç aygıtı sizin içi inceledik:

Satın alma rehberi: En iyi Blu-ray disk çalarlarıEn iyisi: Panasonic DMP-BD80
Blu-ray oynatırken ortaya çıkan resim kalitesi iyi bir izlenim bırakıyor: resim keskin ve renkler canlı. Aynı zamanda DVD filmlerin HD formatına yükseltilmiş resim kaliteleri de etkileyici: Resimler oldukça detaylı bir şekilde ekrana yansıtılıyor ve kalitesi de BD-filmlerinin seviyesine yaklaşıyor. DMP-B80 Blu-ray profil 2.0'a sahip ve bu özelliği ile BD-Live'ı destekliyor. Bu sayede o anda izlediğiniz film ile ilgili ek bilgilere internet üzerinden ulaşabiliyorsunuz. Panasonic'in 'Viera Cast' özelliği ile ayrıca internet üzerinden ekstra içeriklere ulaşabiliyorsunuz.

Fiyat: 300 Euro civarında

Satın alma rehberi: En iyi Blu-ray disk çalarlarıUygun fiyatlı model: Samsung BD-P1500
Samsung'un oynatıcısı da, Blu-ray disklerde olsun DVD'lerde olsun, çok iyi bir resim kalitesi vaat ediyor. Resimlerin keskinliği çok iyi ve DVD içeriğinin kalitesinin yükseltilmesi de başarılı. Sadece bu kalitesi artırılan DVD filmlerin resimlerinde arada bir Piksel karışması ile karşılaştık. 'Deep Color' fonksiyonu sayesinde renk kalitesi çok iyi. Oynatıcı Blu-ray profil 1.1 ile geliyor. Ama siz internet, USB bellek ya da kendi oluşturduğunuz bir CD aracılığı ile aygıtı Profil 2.0'a yükseltebilirsiniz. Ağ bağlantısı girişine de sahip olduğuna göre BD-Live kullanabilmek için yapmanız gereken tek bir şey kalıyor o da 1 Gb kapasitesine sahip bir hafıza aygıtını USB bağlantısı üzerinden aygıta bağlamak.

Fiyatı: 150 Euro civarında
Satın alma rehberi: En iyi Blu-ray disk çalarları
Çok yönlü: Sony PlayStation 3 (PS3)
İyi bir donanıma sahip elektrik canavarı: Sony'nin Playstation 3'ü bütün Blu-ray oynatıcılarından açık ara daha fazla fonksiyonlara sahip. Bunun yanında iyi bir resim kalitesi de sunuyor; fiyatı ise diğerlerinden sadece biraz daha yüksek. Buna karşılık PS3'ün asıl özelliği olan oyun; film ve müziği de 80 Gb'lık sabit diski üzerinde barındırıyor. Aynı şekilde sahip olduğu internet bağlantısı ile ağ üzerinden verilere ulaşabilir ve televizyon üzerinden bu medyalara izlemenin keyfine varabilirsiniz. Yine de belirtelim ki aygıtın elektrik tüketimi oldukça pahalıya mal oluyor; PS3 tam kapasite çalışmada 125 ile 150 Watt arası enerji tüketiyor.

Fiyatı: 350 Euro civarında

Blu-ray için muhteşem ekranlar projektörler

Yüksek çözünürlüklü ekran olmadan Blu-ray'i unutun: Kim bu mavi rüyayı yaşamak istiyorsa; oynatıcının yanında, Full HD özelliğine sahip, bir televizyon ya da projektöre de sahip olmalı. Ayrıca alacağınız görüntü aygıtının da 24p görüntü sistemini desteklediğinden emin olun.

Blu-ray için muhteşem ekranlar projektörlerLG Electronics 42LH7000
100 Hz teknolojisi, Full HD çözünürlük, özellikle ince yapı ve ışık sensörü; buraya kadar gayet iyi. Ama bu ekran daha fazlasına da sahip: çok şık bir tasarıma. Sahip olduğu 2 alıcının (analog ve DVB-T yayını için) oluşturduğu resim kalitesi oldukça etkileyici. Televizyon düzgün bir resim kalitesine sahip; köşeler düzgün ve renkler doğal. 100 Hz teknolojisi sayesinde hareketlerin düzgün görüntülenmemesi ya da karelerin gecikmesi gibi sorunlar ile karşılaşmıyorsunuz. DVD ve Blu-ray diskler üzerinden ekranda oluşturulan görüntü iyi bir izlenim bıraktı: Oluşturulan resim doğal, keskin, parıldamasız ve donma olmadan gösteriliyor.

Fiyat: 800 Euro civarında

Blu-ray için muhteşem ekranlar projektörlerSamsung LE40A557P
DVB-T yayını olsun analog kablo yayını olsun, her iki yayının da resim kalitesi bizi etkilemeyi başardı. DVD ve Blu-ray disklerden elde edilen verileri de aynı şekilde çok başarılı bir şekilde ekrana yansıtılıyor. Sadece karanlık sahnelerdeki görüntü biraz daha iyi olabilirdi. Aygıtın bağlantı noktaları çok yönlü ve mantıklı bir şekilde yerleştirilmiş; ayrıca dört adet HDMI girişine ve iki adet Scart girişine sahip. Bu şekilde Samsung'un bu modeli fiyat-performans dengesini başarılı bir şekilde kuruyor. Tek eksikliğinin sesinin fazla çıkmaması olduğunu söyleyebiliriz.

Fiyat: 700 Euro civarında


Blu-ray için muhteşem ekranlar projektörlerTavsiye ediyoruz: Mitsubishi HC5500 projektör
Bu model Full HD çözünürlüğünde (1920x1080 Piksel) tam ekran görüntüyü destekliyor; Blu-ray'ler için de 24p kare desteğine sahip. Yüksek çözünürlüklü resim çok iyi bir izlenim bırakıyor: keskin kenarlar, müthiş renkler ve bolca detay. Çalışırken çıkardığı ses 0,9 sone olduğundan filmlerdeki çok düşük sesli sahnelerde bile aygıtın sesi film keyfinizi bozmuyor.

Fiyat: 1500 Euro civarında

Blu-ray için muhteşem ekranlar projektörlerSanyo PLV-Z700
Bu ev sineması projektörü, diyagonal olarak 7,5 metrelik bir alana 1920x1080 Piksel çözünürlüğünde görüntü yansıtabiliyor. Blu-ray'den elde edilen görüntüler çok iyi, renkler muhteşem ve obje kenarları keskin. Ama karanlık sahnelerde detay kaybından söz edebiliriz. Hareketli sahnelerde arada bir objelerin kenarlarında parıldamalar oluşabiliyor. Bunun dışında aygıtın resim kalitesi oldukça etkileyici: Film akışı çok başarılı ve renkler de doğal gözüküyor. Projektör çalışırken çok az ses çıkarıyor; sadece 0,8 sone ile hiçbir sahnede aygıtın sesinden rahatsızlık duymuyorsunuz.

Fiyat: 1100 Euro civarında

PC'de Blu-ray: Arşivleme ve Ev Sineması

PC'de Blu-ray: Arşivleme ve Ev Sineması
Blu-ray diskler ile verilerinizi 50 Gb'lık verilere yazabilirsiniz.

Her gün daha fazla Laptop ve PC Blu-ray sürücü ile beraberinde geliyor. Kaydetme özelliğine sahip olan sürücüler ile de ayrıca verilerinizi yedekleyebiliyorsunuz.

Üç çeşit Blu-ray sürücüsü bulunuyor: Bir tarafta Blu-ray yazıcılar bulunuyor ve fiyatları 180 Euro'dan başlıyor. Böylece Blu-ray disklerine 25 ya da 50 Gb veri yazdırabilirsiniz. Verilerini en az yer kaplayacak şekilde saklamak isteyenler bu çözümü düşünebilir. Yine de şunu belirtmekte fayda var: Blu-ray'in 25 Gb versiyonu 5 Euro, 50 Gb ise 11 Euro; bu fiyatlar oldukça yüksek sayılır. Blu-ray sürücü ve disklerin yaygınlaşması ile fiyatlarının düşmesini bekliyoruz.

Blu-ray diskler ile verilerinizi 50 Gb'lık verilere yazabilirsiniz.
ROM ve Combo
Blu-ray disklere veri yazmak ile ilgilenmeyenler diğer iki çeşit sürücüyü tercih edebiliyor. Bu çeşit klasik sürücüler 75 civarında ve Blu-ray disklerini, DVD'leri ve CD'leri okuyabiliyorlar; hatta bazı sürücüler HD-DVD disklerini bile okuyabiliyor. Buna karşın Blu-ray Combo'lar aynı şekilde bütün formatları oynatabiliyor, farklı olarak DVD ve CD'leri yazma özelliğine de sahipler. Bu tür sürücüler sadece bir sürücüsü yuvası boş olan kullanıcılar için ideal.

Blu-ray diskler ile verilerinizi 50 Gb'lık verilere yazabilirsiniz.
Sisteminizi test edin
PC ya da Laptop'unuz ile Blu-ray diskinizi izlemek istiyorsanız, bunun için ekran kartınız, işlemciniz ve belleğiniz yeterli olmalı. Sisteminizi test etmek için Cyberlink'in 'BD/HD Advisor' kullanabilirsiniz. Bu program PC ya da Laptop'unuzun bileşenlerini test edip yüksek çözünürlüklü filmler için ugun olmadığını belirtiyor.

Okuyucu Yorumları