Sadece 45 tane üretilmişti: Bodrumda bulunan 66 yıllık efsane bilgisayar LGP-30

Bir evin bodrumunda bulunun, hacker efsanesi 66 yıllık bilgisayar: LGP-30, zamanında sadece 45 tane üretilmişti.

Sadece 45 tane üretildi: Bodrumda bulunan 66 yıllık efsane bilgisayar

c-wizz adlı bir Alman Redditor, geçtiğimiz günlerde büyükanne ve büyükbabasının bodrumunda çok nadir bulunan 66 yıllık bir Librascope LGP-30 bilgisayarı (ve birkaç 1970 DEC PDP-8/e bilgisayarı) bulduklarını duyurdu. İlk olarak 1956'da piyasaya sürülen LGP-30, Avrupa'da üretilen sadece 45 örnekten biri ve hacker tarihinin ünlü bir kısmında "Mel" tarafından kullanılan bilgisayar olarak öne çıkıyor.

1954 yılında California Institute of Technology'de Stan Frankel tarafından geliştirilen LGP-30 ("Librascope General Purpose 30"un kısaltması) orijinal olarak 47.000 dolara (enflasyona göre ayarlanmış olarak bugün yaklaşık 512.866 dolar) perakende fiyatı ile satılıyordu ve yaklaşık 365 kilo ağırlığındaydı. Buna rağmen, masa benzeri boyutundan dolayı o sıralarda küçük bir bilgisayar olarak görülüyordu. Masswerk.at'in söylediğine göre, LGP-30, 113 vakumlu tüp, 1.450 katı hal diyot ve 4.069 31 bit kelime depolayabilen (yaklaşık 15.8 modern kilobayta eşdeğer) dönen manyetik tambur belleği (3.700 RPM'de dönen 16,5cm çapında ve 18cm uzunluğunda bir tüp) içeriyordu.

Ana LGP-30 ünitesiyle birlikte c-wizz, Flexowriter daktilo tarzı bir konsol (makine ile giriş ve çıkış için kullanılır) ve harici veri depolama için kağıt şerit okuyucuya benzeyen bir şey buldu. Birkaç PDP-8/e makinesi ve bazı ilgili ekipmanlar da yanında bulunuyordu. Bir Reddit yorumunda c-wizz, "PDP/8E'lere ait daha fazla modül var gibi görünüyor" diye yazdı ve devam etti: "Bütün bunların monte edilmesi gereken 19 inçlik [yaklaşık 50cm) bir raf var. Belki bazı kılavuzlar bulabilir ve hepsini bir araya getirmeye çalışabilirim."

Wikipedia

PDP-8/e makineleri kendi başlarına nadir ve değerli olsalar da, LGP-30, hacker tarihinin efsanevi bir parçası olduğu için bodrumda yapılan keşfin en ilginç parçası olarak öne çıkıyor. İlk olarak 1983'te bir Usenet haber grubuna gönderilen destansı "The Story of Mel"de Melvin Kaye adlı bir Librascope programcısı, LGP-30'dan başka bir bilgisayara bir Blackjack programı taşımakla görevlendirildi. Hikayenin yazarı Ed Nather daha sonra yazılımda bir hata bulmakla görevlendirilir ve bu sırada Kaye'in dahiyane ve alışılmadık programlama numaralarını keşfeder. Ayrıca, Edward Lorenz'in LGP-30 üzerinde yapılan hava deneyleri sonucunda kaos teorisi (ve "kelebek etkisi") geliştirdiği söyleniyor.

Bu efsanevi makinenin o bodrumda ne işi olduğu ise şimdilik gizemini koruyor. Bir Reddit yorumunda c-wizz şöyle diyor: "Bildiğim tek şey, büyükbabamın 60'larda bazı inşaat mühendisliği hesaplamaları için kullandığı ve ülkede özel olarak böyle bir bilgisayara sahip olan bir avuç insandan biri olduğu"

Büyükanne ve büyükbaba LGP-30'u ne amaçla kullandıysa, onunla yakınlarda bulunan PDP-8/e birimleri arasında bir ilişki olabilir. Başka bir yorumda c-wizz, "LGP-30 için yazılan kodun PDP8\e'ye nasıl aktarılacağına dair bazı talimatlar var gibi görünüyor" diyor.

Onlarca yıl bir bodrum katında bekledikten sonra, LGP-30'un tekrar çalışmaya başlaması için büyük olasılıkla kayda değer bir ilgiye ihtiyacı olacak. Nitelikli bir bilgisayar müzesi burada devreye girebilir ve c-wizz bunu araştırıyor gibi görünüyor. C-wizz, "Birisi bu şeyi tekrar çalışır hale getirebilirse gerçekten harika olurdu" diyor ve ekliyor: "Almanya'da (yaşadığım yer) çalışan bir LGP-30'a sahip bir müze buldum. Sanırım onlara ulaşacağım."