Bronz çağına ait bir iskelette, tarihin ilk beyin ameliyatlarından birine ait izler bulundu

Bronz çağından kalma 3.500 yıllık bir kafatası keşfedildi. Kanıtlar, kafanın sahibinin tarihin ilk beyin ameliyatlarından birini geçirdiğini gösteriyor

Bronz çağına ait iskelette beyin ameliyatı izleri bulundu

İsrail'deki bir Bronz Çağı binasının zemininin altında 3.500 yıldır ilginç bir tıbbi vakanın gömülü olduğu ortaya çıktı. Şimdi, arkeologlardan oluşan bir ekip, burada gömülü olan iki zengin kardeşin kalıntılarını inceleyerek, her ikisinin de muhtemelen çocuklukta kronik bulaşıcı hastalıklarla mücadele ettiğini ortaya çıkardı. İki iskelette de tüberküloz ya da cüzzam gibi uzun süreli bir hastalığa işaret eden gözeneklilik, lezyonlar ve iltihaplanma belirtileri görüldü. En ilginci, kafataslarından birinin, genç adam henüz hayattayken, ameliyatla kesilerek açılmış olmasıydı. Bu da, ilkel bir beyin ameliyatına işaret ediyor.

İlkel beyin ameliyatı, hasta vücudunu tedavi etmek için bir girişim olabilir, ancak hastanın ameliyat sırasında veya kısa bir süre sonra öldüğü anlaşılıyor. Ekibin iskeletler üzerinde yaptığı araştırma, PLoS One dergisinde yayımlandı.

Brown Üniversitesi'nden arkeolog ve araştırmanın başyazarı Rachel Kalisher üniversiteden yapılan açıklamada, "Elimizde trefinasyonun (Kafatasının herhangi bir bölgesinde, beyin zarına zarar verilmeyecek şekilde kesilerek uygulanan son derece riskli olan eski bir cerrahi işlem) binlerce yıldır evrensel ve yaygın bir ameliyat türü olduğuna dair kanıtlar var" dedi ve devam etti: "Ancak Yakın Doğu'da bunu çok sık görmüyoruz - tüm bu bölgede sadece bir düzine trefinasyon örneği keşfedildi."

Kardeşler, Mısır ve Mezopotamya gibi önemli bölgeleri birbirine bağlayan Via Maris yolu üzerinde yer alan antik bir yerleşim yeri olan Megiddo'ya gömülmüşlerdi. Araştırmacılar, iki erkekle birlikte gömülen eşyaların kalitesine ve aldıkları belirgin tıbbi bakıma dayanarak, kardeşlerin Megiddo topluluğunun hali vakti yerinde ya da elit üyeleri olabileceğini düşünüyor.

Trefinasyon, kafatasındaki basınç birikimini azaltmak için yapılıyordu. Bu vakada, kardeşlerden birinin (öldüğünde yaklaşık 1.80 boyunda ve 21 ila 46 yaşlarında olduğu tahmin ediliyor) kafatasının yaklaşık bir santimetrekarelik bir kısmı kesilerek çıkarılmış. Basınç konusunda yardımcı olmuş olsa da, ona pek bir faydası olmadığı açık: Ekibin analizine göre, adam operasyon sırasında olmasa bile operasyondan sonraki birkaç gün içinde ölmüş.