BT sektöründe hangi fırsatlar öne çıkıyor?

iş zekası uygulamaları ile beraber iş yeri maliyetlerini azaltmaya yönelik BT çözümleri öne çıkıyor

BT sektöründe fırsatlar

"Hamdolsun, bizi teğet geçti." atasözümüze rağmen global ekonomik kriz, ülkemiz BT sektörünü de etkilemiş durumda. Bir çok KOBİ ilk kemer sıkma operasyonlarını Bilgi Teknolojileri'ne yapılan yatırımlarında uygulamaktalar.

Bu olumsuz tabloya rağmen iş zekası uygulamaları ile beraber iş yeri maliyetlerini azaltmaya yönelik BT çözümleri, Bilgi Güvenliği (Veri Depolama, Ethical Hackerlık) ve Veri Kurtarma işlemleri günümüzde iş yapmaya devam eden BT konuları olarak gözükmekte. Bunlarla beraber IT sektöründe yetişmiş eleman arayışı, eldeki yetişmiş personeli kaybetmeme ve mevcut personelin yetkinliğini arttırmak için gerekli Bilgi Teknolojileri eğitimlerini sağlamak ta günümüzün BT sektörünün gereklilikleri arasında durmaktadır. Bu bağlamda BT Eğitim Sektöründe de kaliteli kurumlara yani yaşanmış gerçek dünya örnekleriyle eğitimlerini veren kurumlara bu dönemde daha çok ilgi olduğunu gözlemlemekteyiz.

Yazılım sektörü ihtiyaçları
Yazılım çözümleri kanadında ise Doküman Yönetimi, Müşteri İlişkileri Yönetimi, Mobil Cihaz Uygulamaları, Internet üzerinden streaming, IP Santral ve IVR yazılımları, Arama Motorları Optimizasyonu (özellikle turizm sektöründe) ve daha çok video içerikli ya da sunumunu görsellerle süsleyen web siteleri geliştirme konuları sıcak olan ve kısa vadede gelir getiren başlıklar olarak gözükmekteler. Özellikle Doküman yönetimi konusunda ciddi bir yetişmiş eleman ve danışman firma eksikliği bulunmakta. Bu alanda danışmalık veriyor olmak kısa vadede karlı bir iş olarak gözükmektedir.

Mobil dünyanın getirdikleri
Mobil dünya ve Internetteki stream uygulamaları; 3G ye geçilmesi ve yakınsama gerçeği ile beraber bu alana yönelik yazılım geliştirmek, donanım ve alt yapı sağlayıcı olmak bugünün ve yarının işi olarak önümüzde durmaktadır.

Bugünün diğer bir popüler uygulaması ise şuan için işletmeler tarafından uygulanan fakat kısa bir zamanda ev kullanıcılarına da hitap edecek olan ve sanallaştırma teknolojisi... Hali hazırda bir çok işletme henüz bu uygulamadan bihaber durumda... Bu alanda da büyük bir pasta olduğu görünen bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Murat YILDIZ
Müzik Yorumcuları Meslek Birliği
Bilgi İşlem Yöneticisi

Okuyucu Yorumları