Monster Tulpar T7 V21.5 İnceleme

Gerçekten iyi bir oyun bilgisayarı satın almak istiyorsanız RTX 3060 GPU'lu Monster Tulpar T7 V21.5 ideal bir seçim olabilir. Peki, Monster Tulpar T7 V21.5 neler sunuyor, özellikleri neler, performansı nasıl ve fiyatı ne kadar?

CHIP Online Notu 91
  • İnce tasarım
  • İnce çerçeveli 144p ekran
  • NVIDIA RTX 3060 yetenekleri
  • Üst seviye performans
  • Çift kanal bellek kullanımı
  • Geniş depolama alanı
  • Bağlantı seçenekleri
  • THX hoparlörler

Bu laptop uzun zamandır oyun severler tarafından Monster'dan bekleniyordu ve artık sonunda satışta. NVIDIA RTX 30 ekran kartı serisini içeren modeller arasında oldukça dikkat çekici bir model olmayı başaran bu laptop, içeriğinde çok sayıda özellik bulunduruyor. Sözü çok fazla uzatmadan hemen Monster Tulpar T7 V21.5'i tanımaya başlayalım.

Monster Tulpar T7 V21.5 Tasarımı Nasıl?

Monster Tulpar T7 V21.5 Tasarımı Nasıl?

Tulpar T7 V21.5, tasarımıyla Monster'ın tanıdığımız, bildiğimiz gövde tasarımına sahip. Siyah renkli gövdesi ve arkasında yer alan Monster logosuyla güzel bir görünüm sağlayan laptop'ta kalınlık yalnızca 20 mm, ağırlık ise 2.3 kilogram. Böylece bu segment notebook'lar için gayet ince ve hafif bir seçenek halini alıyor. Bu sayede çok rahatlıkla sırt çantanızda taşıyabilirsiniz ki Monster, Tulpar T7 V21.5'i satın alanlara kendi özel sırt çantalarından birini de hediye ediyor.

Laptop, magnezyum kasa üzerine inşa edilmiş. Böylece oldukça sağlam görünen laptop, alüminyum ve magnezyum alaşımlı kasası ile dayanıklılığın yanı sıra ısı dağılımını da hedefliyor. Laptop'ın çevresine baktığınızda da güzel detaylarla karşılaşıyorsunuz. Ön tarafında RGB destekli ışık şeridinin yer aldığı laptop'ta klavye 4 bölge RGB aydınlatmalardan oluşuyor. Hem klavyenin hem de öndeki ışık şeridinin RGB ışıklandırmasını az sonra daha detaylı bahsedeceğimiz Monster Kontrol Merkezi yazılımı üzerinden değiştirebiliyorsunuz.

Laptop'ta yer alan klavye mekanik tuşlara sahip değil, ancak gayet hızlı bir tepki süresine sahip olduğunu söyleyelim. Düşük profile sahip tuşlar, böylece rahat bir yazı yazma deneyimi sağladığı gibi oyunlarda da hızlı tepki verebilmenizi sağlıyor. Ayrıca klavye alanında numerik tuş takımının bulunması da kullanıma avantaj sağlıyor. Yine klavyenin altındaki touchpad alanı da geniş tutulmuş. Bunu oyun oynarken pek kullanmayacaksınız elbette ancak mobil durumlarda çok rahat edeceğinizi söyleyebiliriz.

Laptop'ta tasarım yönünden bir diğer beğendiğimiz nokta ise geniş palm rest bölgesi oldu. Böylece ister oyun oynayın ister çalışmalarınızı yapın, uzun soluklu kullanımlarda bilekleriniz rahat edecektir.

Tulpar T7 V21.5'in çevresine baktığımızda geniş bağlantı desteğinin yer aldığını görüyoruz. Laptop'ın 3 yanına yerleştirilmiş bağlantılar arasında 2 adet USB 3.1 Gen.1 ve 1 adet de USB 3.1 Gen.2 portu yer alıyorken, ayrıca USB-C bağlantısı da unutulmamış. Görüntü aktarımını HDMI 2.1 üzerinden yapabileceğiniz laptop'ta, kart okuyucu, kulaklık ile mikrofon girişleri de mevcut durumdayken, kablolu internet bağlantısı için Gigabit Ethernet portu da yer alıyor. Kablosuz internet tarafında ise Wi-Fi 6 desteği mevcut. Intel Wi-Fi6 AX201 çipi ile beraber yüksek bağlantı desteği sağlanıyor. Ayrıca bir diğer kablosuz bağlantı olan Bluetooth'ta da 5.1 standardı esas alınıyor.

Monster Tulpar T7 V21.5 Ekran Özellikleri

Monster Tulpar T7 V21.5 Ekran Özellikleri

Tulpar T7 V21.5, 17.3 inç boyutunda oldukça geniş bir görüntü sağlayan ekrana sahip. 2560x1440 piksel çözünürlüğünde görüntü üretebilen bu ekran, 165Hz tazeleme hızını destekliyor. Böylece oyunlarda Full HD çözünürlüğün üzerine çıkmak ve yüksek tazeleme hızı elde etmek isteyen oyunculara istediğini veren bir model oluyor.

Ekranın önemli diğer yönü ise, oldukça ince panel çerçeveleri içermesi. Böylece ekrana baktığınızda direkt görüntü ile karşı karşıya kalıyorsunuz, gözünüz pek çok modelde olduğu gibi çerçevelere ilişmiyor. Zaten ekran boyutunun da bir hayli geniş olması, sizi tamamen oyuna adapte etmek için, oyunun atmosferine rahat girebilmeniz için gerekli zemini yaratıyorken, çerçevelerin de ince tutulmuş olmasıyla bu daha fazla kuvvetleniyor. Ayrıca ekranda kullanılan panelin IPS olduğunu da söyleyelim. IPS panelin renk üretimi konusundaki başarısı zaten ünlüyken, bu modelde de ekran sRGB renk gamutunun yüzde 100'ünü karşılayabiliyor. Bu da yine oyunlarda güzel bir görselliğin kapısını aralayan en önemli etkenler arasında.

Bu arada ekran çerçeveleri ince tutulmuş, ancak buna karşın üst kenarda web kamerasından da vazgeçilmemiş olması sevindirici. Yeni bazı modellerde dahili web kamerasının çıkartıldığını görüyoruz. Tulpar T7 V21.5'te ise web kamera var ve bu kamera ile HD çözünürlüğünde görüntü elde edebiliyorsunuz. Kameranın tek numarası bu değil. Ayrıca Windows Hello entegrasyonu içeriyor ve bu sayede yüz tanıma özelliğini kullanmanızı da sağlıyor. Yani bu laptop'ta Windows'ta yüz tanıma ile oturum açabiliyor, böylece klasik şifre girme yöntemine göre daha pratik erişim ve daha fazla güvenlik sağlayabiliyorsunuz.

Monster Tulpar T7 V21.5, RTX ile Neler Sunuyor?

Monster Tulpar T7 V21.5, RTX ile Neler Sunuyor?

Evet, artık çok merak edilen teknik kadro kısmına yavaş yavaş geçelim. Elbette ilk olarak sözü ekran kartından açacağız. Zira oyun performansı konusunda en önemli donanım parçası kuşkusuz ekran kartı oluyor.

Dediğimiz gibi Monster, Tulpar T7 V21.5'te NVIDIA RTX 30 serisi ekran kartına yer veriyor ve böylece oyunlarda yüksek performansın yanı sıra oyunculara doyurucu bir görsellik elde etme olanağı da tanıyor.

Bu laptop'ta RTX 30 serisinden GeForce RTX 3060 ekran kartı mevcut durumda. GPU'nun detaylarına hemen hızlıca bakacak olursak, 6 GB GDDR6 belleklerden güç sağladığını görüyoruz. 192-bit bellek veriyolunu kullanan RTX 3060, 3840 NVIDIA CUDA çekirdeğini içeriyor.

Bilindiği gibi RTX 30 serisi Ampere mimarisi üzerine kurulu bir seri ve RTX 3060 da Ampere mimarisinin bütün avantajlarını içeren bir kart. Şimdi hem size daha detaylı bilgi sağlaması hem de Tulpar T7 V21.5 ile yapabileceklerinizin biraz daha farkına varabilmeniz açısından, biraz Ampere mimarisinin getirdiği yeniliklerden bahsedelim.

Öncelikle elbette tabii ki RTX 3060, Ray Tracing desteği pek tabii ki içeren bir kart. Ray Tracing, yani Işın İzleme, oyun dünyasına baktığımızda son 20 yıl içinde gerçekten de önemli kilometre taşı niteliğinde bir teknoloji oldu.

Böylece oyunlarda daha gelişmiş grafiklerin yanında çevre koşullarının da yenilendiğini, oyunun atmosferine daha fazla katkı sağladığını ve dolayısı ile oyuncunun daha fazla oyunun içine çekilebildiğini gördük. Bu teknoloji aksiyon oyunları için olduğu kadar görsel teması zengin, macera oyunları için de bir hayli önemli olurken; oyun içindeki gölgelerin, yansımaların ve çevreye saçılan efektlerin daha belirgin olmasını, ışığın, oyunlarda gerçek yaşamdaymış gibi kullanılmasını sağlıyor. Bu da pek tabii ki keyfi bol oyun sürelerine kapı aralıyor.

RTX 3060'da 2. nesil ışın izleme çekirdekleri kullanılırken tensör çekirdekleri de 3'üncü nesil olarak karşımıza çıkıyor. Tensör çekirdeklerinden ise, NVIDIA'nın bir diğer teknolojisi olan DLSS'te yararlanıyoruz. Peki, DLSS nedir?

Aslında bunu pek çok defa farklı videolarımızda anlattık. Ancak bir kez daha üzerinden geçmekte yarar var. DLSS, Derin Öğrenme Süper Örnekleme, yani orijinal düşük çözünürlüklü görüntünün daha yüksek çözünürlüklü bir görüntüsüne benzeyen bir görüntü üretmek için Derin Öğrenme tekniklerini kullanan ve NVIDIA tarafından geliştirilen bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor. Peki, bu ne anlama geliyor?

NVIDIA'nın geliştirdiği bir yapay zeka algoritması olan DLSS, az önce bahsettiğimiz tensör çekirdeklerini kullanarak oyunu daha düşük bir çözünürlükte hesaplıyor, ancak kullandığınız ekran çözünürlüğüne yükseltiyor. Mesela, Tulpar T7 V21.5'ten örnek verecek olursak, bu laptop'ın ekranının 2560x1440 piksel çözünürlüğünde görüntü ürettiğini söylemiştik. Böylece siz herhangi bir oyunda bu çözünürlüğü seçmiş olsanız bile, DLSS teknolojisi sayesinde daha fazla performans elde edebilmeniz ancak görüntü kalitesinin de maksimize edilebilmesi için, sanki oyun 1080p çözünürlükte çalışıyormuş gibi hesaplanıyor, DLSS ile aradaki eksik pikseller de yapay zeka algoritması ile hesaplanarak 1440p'de görüntülenmesi sağlanıyor. Bu sayede kimi zaman FPS değeri olarak 2 kata bir performans artışı elde etmeniz mümkün hale gelebiliyor. Doğrusu bunun oyunlara yansıması gerçekten de müthiş bir gelişme.

Bu arada DLSS'i açmak yalnızca FPS anlamında kazanç sağlamıyor, yanlış anlaşılmasın. Görüntü kalitesinde de önemli bir artış yaratıyor. Bunu özellikle oyunlarda detaylara baktığınızda görebiliyorsunuz.

Öte yandan NVIDIA, bunu kullanıcılara seçenek olarak sunuyor. Az sonra yakından bakacağımız Death Stranding oyununda da bunu yakından göreceğiz. DLSS'i ister performans, iste kalite olarak seçebiliyorsunuz.

Monster Tulpar T7 V21.5 ile yüksek performansta oyun oynayabileceğiniz gibi onu elbette oyun yayınları yapmakta da rahatlıkla kullanabilirsiniz ki, bu noktada da önemli seçenekler sunuyor. Bunda da yine NVIDIA'nın desteği mevcut durumda. Bu laptop'ta yer alan RTX 3060 ekran kartı ile NVIDIA Broadcast desteğinden faydalanabildiğinizi söyleyelim.

NVIDIA Broadcast ile yayın yaptığınız mikrofonun ses performansını artırabileceğiniz, çevre gürültülerinin yayına gitmesini engelleyebileceğiniz gibi, kameranız için de önemli bir avantaj yakalayabilirsiniz. NVIDIA Broadcast ile oyun yayınlarında, kendinizi oyunun köşesine dahil etmek için artık yeşil perde kullanmanıza gerek kalmıyor. Bu uygulama üzerinden ayarlama yaparak, arka planınızı bulanıklaştırabiliyor veya arkanıza tamamen sanal bir arka plan atayabiliyorsunuz. Bu oldukça pratik bir kullanım şekli.

Monster Tulpar T7 V21.5 Teknik Özellikleri Neler?

Monster Tulpar T7 V21.5 Teknik Özellikleri Neler?

Evet, Tulpar T7 V21.5'te yer alan RTX 3060'tan bir hayli bahsettik. Artık gerisini keşfetmek sizlere kalıyor. Tabii ki az sonra bu kartın oyun performansına da yakından bakacağız. Ancak önce laptop'ın teknik kadrosunda başka neler var, onlara yakından bakalım.

Tulpar T7 V21.5'te yer alan işlemci Intel'in 10'uncu nesil Core i7-10875H CPU'su olurken, bu işlemci 8 fiziksel çekirdekli yapıda olması ve 16 izlek içermesiyle önem gösteriyor. Bu sayede AAA oyunlarda üst seviye performans elde etmenin önü açılırken, laptop'ı oyun dışında, profesyonel amaçlarda da kullanımın kapısını açıyor. 2.30 GHz taban frekansta çalışan bu işlemci, 5.10 GHz tavan frekansına erişebilirken, Tulpar T7 V21.5'te bu işlemcinin soğutma sistemi için de likit metal termal macun kullanılmış olduğunun altını çizmekte fayda var.

Laptop'ın sahip olduğu RAM kapasitesi totalde 16 GB. RAM'leri maksimum olarak ise isterseniz 64 GB'a kadar artırabiliyorsunuz. Bu modelde halihazırda 8 GB'tan çift kanal olarak kullanılan bu RAM modüllerinin 2933 MHz frekansında çalıştığını da söyleyelim. Hep dediğimiz gibi RAM'de frekans değerine ve çift kanal kullanımına dikkat etmeniz, performans açısından büyük önem taşıyor.

Depolama noktasına geldiğimizde, elimizdeki modelde 512 GB kapasitesinde M.2 SSD'nin yer aldığını görüyoruz. Bu SSD'ye CrystalDiskMark testinde koşturduğumuzda aldığımız sonuç okuma noktasında saniyede 1718 MB/sn, yazma noktasında ise 925 MB/s oldu ki bunlar da gayet iyi değerler.

Bu arada eğer disk kapasitesi sizin için yeterli değilse, bunu artırabilirsiniz. Laptop'ta 2 adet M.2 SSD slotu yer alıyor. 512 GB size yetmezse, sonradan bu alanı doldurabileceğiniz gibi, satın alım aşamasında da laptop'u özelleştirdiğiniz ekrandan bunu seçebilirsiniz.

Monster Tulpar T7 V21.5 Performansı Nasıl?

Monster Tulpar T7 V21.5 Performansı Nasıl?

Evet, buraya kadar pek çok yönüyle Tulpar T7 V21.5'i tanıdık. Şimdi geldik performansa. Bu laptop'ı kullanırken biz oyunlarda da denedik, öte yandan video render işlemlerimizi de yaptık. Bu anlamda oldukça işimize yaradığını söyleyebiliriz. Ancak tabii ki asıl iş oyun ve az önce de bahsettiğimiz gibi NVIDIA RTX 3060 ekran kartı ile birlikte bu laptop'ta oyun oynamak oldukça keyifli bir hal alıyor.

Biz kullandığımız süre içinde laptop'ta hem Death Stranding hem son dönemin popüler oyunu Cyberpunk 2077 oynadık. Her ikisinde de üst seviye performans sağladığımız laptop'ta, az önce detaylıca bahsettiğimiz gibi ışın izleme ve DLSS teknolojilerinden de yararlandık. Şimdi sizlerle de laptop'ın bu oyunlarda nasıl bir grafik çizdiğini bir arada paylaşalım.

Monster Tulpar T7 V21.5 gerçek zamanlı oyun testlerini, hemen yukarıdaki videomuzu izleyerek görebilirsiniz.

Monster Tulpar T7 V21.5 Performans Değerlendirmesi

Monster Tulpar T7 V21.5 Performans Değerlendirmesi

Evet, Tulpar T7 V21.5'in oyun performansı sizin de gördüğünüz gibi gayet iyi seviyede. RTX 3060'tan beklenen performansın elde edildiği laptop'ta görsel detaylar ve ışın izleme yeteneklerinden rahatlıkla faydalanılabiliyor. Bu arada ekran kartına ilişkin şu parantezi de açmak lazım.

Bu laptop'ı özellikle Valorant, Apex Legends ve Fortnite gibi rekabetçi oyunlar için satın alacaksanız, NVIDIA'nın sağladığı Reflex teknolojisinden de fayda sağlayacaksınız. NVIDIA Reflex, rekabetçi oyunlarda gecikmeyi optimize etmeye ve sistem gecikmesini dinamik olarak azaltmaya yarıyor. Böylece bu hızlı olmanız gereken oyunlarda daha yüksek verimlilik sağlayabiliyorsunuz.

Performans adımını kapatmadan Tulpar T7 V21.5'e dair 2 noktadan daha bahsetmek lazım. Bunlardan biri Monster Kontrol Merkezi olacak. Laptop'tan azami performans elde etmek istediğiniz durumlarda Monster Kontrol Merkezi üzerinden ya da güç tuşunun yanındaki tuşa basarak Turbo fanı devreye sokmanız elzem. Böylece laptop'ı performans moduna alıyorsunuz. Eğer oyun oynamayacaksanız ve film / dizi izleyecek ya da internette dolaşacaksanız da ofis moduna geçerek enerji tüketimini sınırlayabilirsiniz.

Bu arada Monster Kontrol Merkezi üzerinden daha pek çok ayarı yapmanız mümkün. Bunlardan biri klavye ve ışık şeridinin RGB aydınlatmalarını değiştirmek olacağı gibi, laptop'a dair genel ayarları yapılandırabilir, pil tüketimini optimize edebilir ve görüntü ayarlarını değiştirebilirsiniz.

Diğer nokta ise ses olacak. Laptop'ta THX destekli çift hoparlörler yer alıyor. Hoparlörlerin sağladığı ses performansı da gayet iyi seviyede. THX arayüzünü kullanarak ayarları yapılandırabilmeniz de sağlanmış. Böylece ister oyun, film, müzik gibi hazır profilleri kullanabilir, isterseniz kendi ekolayzır ayarınızı seçebiliyorsunuz.

Özetle

Evet, geldik sonuca. Zaten geriye de pek söylenebilecek bir şey kaldı mı, tartışılır. Sonuç olarak Tulpar T7 V21.5 gerçekten güzel bir Notebook olmuş. Üst seviye oyun performansından tutun da çevre özelliklerine kadar pek çok yönüyle anlattık. Bu arada bir bilgi de şu olsun: Monster, bu laptop'ı seçecek oyun severlere 1 aylık Xbox Game Pass PC üyeliğini ücretsiz olarak veriyor ve ömür boyu ücretsiz bakım garantisi sağlıyor. Oynayamadığınız bir oyun olursa ise ilk 15 gün içinde para iadesi sağladığını söylememize bile gerek yok.

Peki, Monster Tulpar T7 V21.5'in fiyatı ne kadar? Şu an bu laptop'ı Monster Notebook'tan 16 bin 799 TL fiyatla satın alabildiğinizi söyleyelim ve artık incelememizi burada noktalayalım.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Monster Tulpar T7 V21.5
Ürün Markası Monster
CHIP Online Notu
91
USB 3.1 Gen.2 1 adet
Hoparlör THX Spatial Audio 2x 2W
Genel
İşletim SistemiFreeDos
İşlemciIntel Core i7-10875H
İşlemci Hızı2.30 GHz
Çekirdek Sayısı8
Ekran ve Grafik
Ekran17.3 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce RTX 3060
Grafik Kapasitesi6 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD512 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.12
USB Type-C1
HDMIVar
DisplayPortYok
VGAYok
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ax
Kart OkuyucuVar
Boyutlar394 x 260 x 20 mm
Ağırlık2.3 kg