İşler tersine döndü: Fotoğraf sanatçısını yapay zeka kullanmakla suçladılar, gerçek fotoğrafı diskalifiye ettiler

Yapay zeka ile oluşturulmuş görüntülerin fotoğraf yarışmasını kazandığını bir kaç kez gördük. Ama daha önce hiç, bir fotoğrafçının gerçek bir fotoğrafının "yapay zeka suçlamasıyla" diskalifiye edildiğini görmemiştik...

Yapay zeka ile suçladılar, gerçek fotoğrafı diskalifiye ettiler

Bu yılın başlarında, yapay zeka tarafından oluşturulan bir görüntünün, jüriyi bile kandırarak Avustralya’da bir fotoğraf yarışmasını kazandığı bir olay yaşanmıştı. Ama bu sefer tam tersine dönmüş yaşanmış gibi gözüküyor. Başka bir Avustralyalı fotoğrafçı, çektiği fotoğrafın jüri tarafından “biraz AI gibi” göründüğüne karar verilmesinin ardından yarışmadan diskalifiye edildi. Ama fotoğraf aslında iPhone ile çekilmiş gerçek bir fotoğraftı ve yapay zeka müdahalesi söz konusu değildi.

Bahsi geçen fotoğraf, Suzi Dougherty tarafından çekilmişti ve oğlunun Avustralya’nın Sidney kentindeki Powerhouse Müzesi’nde düzenlenen bir Gucci sergisinde iki mankenle poz verdiği görülüyordu. Jüri heyeti başlangıçta fotoğrafı beğendi, ancak daha fazla tartışmadan sonra “Bunun yapay zeka tarafından oluşturulup oluşturulmadığından emin olamayız, ancak şüphelendiğimiz için fotoğrafın yarışmaya kabul edilmesine izin veremeyiz” açıklamasını yaptı. Dahası, Dougherty’nin fotoğrafını ‘sahteciliğin’ bir örneği gibi gösterdi: “Görüntülerin siber ortamdan değil SİZİN gerçek yaşam deneyiminizden gelmesini istiyoruz.

Gelen yanıt kimseyi tatmin etmedi

Dört gün sonra yarışma organizatörleri, Dougherty’nin fotoğrafın gerçek olduğunu söylemek için kendileriyle iletişime geçtiğini paylaştı ve “Gerçek olan ve bizim dünyamızda olmayan şey üzerine harika bir oyun. Ne yazık ki, yapay zekanın bu kadar dikkat çeken bir konu olduğu düşünüldüğünde, katılımcı için zamanlama pek iyi değildi” dedi.

Bu açıklama, kötülenen fotoğrafçıdan özür talep eden fotoğrafçılık camiasındaki birçok kişi için kabul edilebilir bir yanıt değildi. Yarışma organizatörü Iain Anderson, daha sonra “içten bir pişmanlıktan doğan” tam bir özür yayınladı. Pek çok kişiden daha nazik ve bağışlayıcı görünen Dougherty, “Bir hatanın parçası olduğum için mutluyum, hata yapmaya ve bunlarla neler başarılabileceğine büyük bir inancım var” diyerek kendi yanıtını verdi.

Gerçek gibi görünen yapay zeka tarafından oluşturulmuş görüntüler ve gerçeküstü görünebilen insan ürünü görüntüler, içinde bulunduğumuz bu dönemi sanat yarışmaları için zorlu ve kafa karıştırıcı bir hale getiriyor. Bu yüzden pek çok düzenleyicinin ve jürinin sıkıntılı bir noktada kalması bir dereceye kadar anlaşılabilir.