Büyük ortaklık, iki yılını dolduramadan sona erdi

iFixit, Güney Koreli teknoloji devi Samsung ile kurduğu onarım ortaklığını resmi olarak sonlandırdığını duyurdu. Peki, Samsung ve iFixit ortaklığı neden apar topar sona erdi?

Büyük ortaklık, iki yılını dolduramadan sona erdi

iFixit, ortaklıklarının ikinci yıldönümüne sadece birkaç ay kala Samsung ile yürüttüğü onarım işbirliğini sona erdirdi. Şirket, kısa bir süre önce yayınladığı bir yazıda, “Samsung'un tamir edilebilirliğe yönelik yaklaşımının kendi misyonlarıyla uyuşmadığını” iddia ederek iki kuruluşun aynı fikirde olmadığını belirtti. iFixit CEO'su Kyle Wiens, iş birliğinin 17 Haziran'da sona ereceğini söyledi.

Bu tarihten itibaren iFixit artık Galaxy cihazları için resmi bir üçüncü taraf parça ve araç distribütörü olmayacak. Bununla birlikte, Samsung donanımları için bileşenler ve tamir kitleri satılmaya devam edecek. Şirketin açıklamasına göre, mevcut olduğunda OEM parçaları tedarik edilecek. iFixit, ürün listelerinde bir şeyin orijinal veya satış sonrası bileşen olup olmadığını belirteceğini ifade ediyor.

Ortaklığın sona ermesi ek değişiklikleri de beraberinde getiriyor. Müşteriler artık üç aylık dönem başına yedi parça satın almakla sınırlı kalmayacak ve artık istedikleri zaman istedikleri kadar parça satın alabilecekler. Galaxy cihazlarının onarım kılavuzları web sitesinde kalmaya devam edecek, ancak iFixit artık bunları yazmak veya şirket içi kılavuzlar hazırlamak için Samsung ile birlikte çalışmayacak.

Bununla birlikte, topluluk üyeleri Galaxy donanımlarının onarımı hakkında bildiklerini paylaşmaya davet ediliyor. TheVerge'in belirttiği gibi bu, kılavuzların "daha az ayrıntılı” hale gelmesi anlamına geliyor.

Samsung ve iFixit ortaklığı neden sona erdi?

Peki iki şirketin arasında tam olarak ne oldu? Kyle Wiens, Samsung'u çeşitli nedenlerden dolayı sorumlu tutuyor. Hatta blog yazısında Samsung'un davranışlarından “cimri” olarak bahsediyor. Wiens, TheVerge'e insanların Galaxy cihazlarının parçalarını satın almadıklarını, zira pahalı olduklarını ve Galaxy telefonların tamirinin zor olduğunu söylüyor.

Örneğin, akıllı telefonunuzun pilini değiştirmek istediğinizde,. iPhone 11'de bu çok kolay; sadece pili ve beraberindeki tamir kitini 40 dolara satın alabiliyorsunuz ve ardından belirtilen adımları takip ediyorsunuz.

Ancak Samsung bunu yapmıyor. Bunun yerine, teknoloji devi bir Galaxy'nin pilini ekrana yapıştırıyor ve tek bir ünite olduğu için bunları ayıramıyorsunuz. Sonuç olarak, her şey daha pahalı oluyor. Ardından, onarımları tamamlamak için kullanıcıların, kılavuzlarda iddia edilenin aksine Google Play Store'da veya Samsung'un kendi Galaxy Store'unda bulunmayan bir uygulama olan Self Repair Assistant'ı indirmeleri gerekiyor. TheVerge, başka bir onarım şirketi olan Encompass'ın web sitesine gitmeniz ve oradan Self Repair Assistant için APK'yı (Android Paket Kiti) indirmeniz gerektiğini söylüyor.

Wiens, Samsung'un yedi parça sınırı nedeniyle iFixit'in yerel tamir atölyelerine yardım etmesinin engellendiğini de belirtiyor. Ayrıca şirket, Galaxy S23 gibi yeni modeller için resmi bileşenler alamadığını ifade ediyor. Zira tüm bu destek Encompass'a gitmiş durumda.

Şirket ayrıca, ilerleyen dönemde Onarım Merkezlerini genişleterek daha fazla cihaz için destek sunmayı ve üçüncü taraf sağlayıcılarla yeni işbirliklerine girmeyi planladığını söylüyor.