Çalınan 50.000 Bitcoin, 10 yıl sonra, hem de bir patlamış mısır tenekesinde bulundu

10 yıllık takibin ardından, Dark Web'den çalınan 50.000 Bitcoin'lik "gömü" bulundu. Hem de bir banyo dolabının altındaki patlamış mısır tenekesinin içinde...

Patlamış mısır tenekesinden Bitcoin serveti çıktı

ABD Adalet Bakanlığı, 2012 yılında 32 yaşındaki Gürcistanlı bir kişinin, Dark Web'de bir zamanlar “uyuşturucuların Amazonu” olarak adlandırılan bir site olan Silk Road’dan (İpek Yolu) hileli olarak elde ettiği 50.676 Bitcoin'e el koyduğunu duyurdu. Adalet Bakanlığı tarafından yapılan bir basın açıklamasına göre James Zhong, yetkililerin Bitcoin'i bir yeraltı sığınağında, banyo dolabındaki bir patlamış mısır tenekesine gizlenmiş "tek kartlı bir bilgisayarda" sakladığı tespit ettikten sonra suçunu kabul etti.

Hükümetin bulunan Bitcoin'e 9 Kasım 2021'de el koyduğu bildiriliyor. Değeri ise, o sırada 3,36 milyar doların üzerindeydi.

O zamandan beri yaşanan hızlı değer kaybı nedenilye, bulunan Bitcoin'in değerinin şu anda 1 milyar doların biraz üzerinde olduğu söyleniyor. Basın açıklamasına göre, hükümetin şimdiye kadarki en büyük ikinci mali ele geçirmesi bu oldu. Bu yılın başlarında TikTokçu/rapçi/Forbes yazarı Razzlekhan ve kocasının dahil olduğu iddia edilen bir davada ele geçirilen 3,6 milyar dolarlık çalıntı Bitcoin, birinci sırada yer alıyor.

Davadan sorumlu bir IRS müfettişi, Zhong'un soygununu "sofistike bir plan" olarak nitelendirdi ve onun, haksız elde edilmiş Bitcoin'i saklamak için tasarlanmış "bir dizi karmaşık işlem" gerçekleştirdiğini söyledi. Adalet Bakanlığı’nın söylediğine göre, Eylül 2012'de, insanların internet üzerinden uyuşturucu, silah, bilgisayar korsanlığı araçları ve diğer yasa dışı mal ve hizmetleri alıp satmalarına izin vermek için tasarlanmış bir Tor sitesi olan Silk Road'da dokuz sahte hesap açtı. Zhong daha sonra hesaba 200 ila 2.000 Bitcoin arasında bir miktar yatırıyordu ve ardından, bazen bir saniyede beşe kadar çıkan biçimde, birkaç para çekme talebi gönderiyordu. Adalet Bakanlığının belirttiğine göre bu yöntem, siteyi kandırarak başlangıçta yatırdığını birkaç kez geri veriyordu.

Bir IRS müfettişi tarafından dosyalanan bir belgeye göre, bunu yaklaşık 140 kez yapmak The Silk Road'un kasasını boşalttı. Site, aynı anda elinde en fazla 50.000 Bitcoin tutuyordu. Zhong'un kazancı 2017'de, kripto para birimine sahip olan herkesin, ana blok zincirinden ayrılarak kendi varlığı haline gelmesinin ardından Bitcoin Cash adlı başka bir para birimine eşdeğer miktarda almasıyla daha da arttı. Adalet Bakanlığı, Zhong'un daha sonra 50.000 Bitcoin Cash'ini 3.500 normal Bitcoin ile takas ettiğini ve koleksiyonuna eklediğini söyledi.

Protos'un söylediğine göre Adalet Bakanlığı, çalınan Bitcoin'i nasıl takip ettiğini detaylı anlatmasa da, Zhong'un yakalanmasına neden olan şeyin bir kısmı, 2019'da polisin yaptığı bir aramaydı. Raporda, alınan eşyalar arasında “çok fazla bitcoin” listeleyen bir hırsızlık kanıtı bulunduğu söyleniyordu.