Çalışanın korkulu rüyası: Mobbing

Özellikle gelişmiş ülkelerde son yıllarda yaygınlaşan mobbing, Türkiye'de de tanımlanmaya başlandı.

Ciddi bir problem: Mobbing

Özellikle gelişmiş ülkelerde son yıllarda yaygınlaşan mobbing, Türkiye'de de tanımlanmaya başlandı. Mobbing, işyerinde duygusal taciz veya psikolojik terör olarak biliniyor. Mobbing genellikle üst lisans mezunu, işlevsel başarıları ve yaratıcılığı yüksek, gelecek vaadeden çalışanlara uygulanan duygusal saldırıdır. Amacı ise çalışan üzerinde sistematik bir baskı oluşturarak etik olmayan yaklaşımlarla dayanıklılığını çökertip, işten ayrılmasını sağlamaktır.


Mobbing çalışanı nasıl etkiler?

Mobbinge uğrayan kişinin motivasyonu düşer, kendine ve işyerine olan güveni azalır, çalışanlar arasında uyumsuzluk başlar, iş verimliliği düşer. Ayrıca kişinin psikolojik bozukluklar yaşamasına yol açar. Mobbinge uğrayan çalışan, yaptığı işten keyif almaz, işyerine gitmekte isteksizlik duyar, psikolojik travmalar yaşamaya başlar, sağlığı riske girer.

Mobbingi uygulayan kişi ise, görünür davranışlardan uzak, görünmez bir saldırı uygular. Çalışanı psikolojik olarak taciz eder, kasıtlı kötü davranışlarıyla iş ortamının dışına atmaya çalışır. Genellikle kaygısı, çalışanın parlak iş hayatı sayesinde yükselmesi, başarılı olması hatta kendi yerine geçmesi düşüncesidir.

Mobbingin doğurduğu sonuçlar

Mobbingin doğurduğu sonuçlar

İşyerleri bu durumu gözardı eder veya bir çözüm getirmezse, mobbinge uğrayan kişi kendini iyice yalnız hisseder. İşyerine karşı güvenini kaybedeceği gibi kendine güvenini de kaybeder, endişe duygusu son haddini alır. Çalışan kişinin uğradığı bu kötü davranışlar çalışanın, üstünden olabileceği gibi çalışma arkadaşı ya da arkadaşları tarafından da uygulanabilir.

Her çalışan mobbinge maruz kalabilir ve her işyerinde mobbing olabilir. Mobbing kurbanları, işyerlerinde yaşadıkları bu duygusal tacizlerin sebebinin kendileri olmadığından emin olmalı, gerekiyorsa hukuki yolla haklarını savunmalıdırlar.

Yasemin ÖZDEMİR
Kurumsal İletişim Koordinatörü

Okuyucu Yorumları