Cep telefonları, sperm kalitesini etkiliyor mu? İşte araştırmanın sonuçları...

Cep telefonu ve sperm kalitesi arasındaki ilişki üzerine yapılan yeni bir araştırma, karmaşık olsa da bazı ciddi verileri ortaya koymayı başarıyor.

Cep telefonları, sperm kalitesini etkiliyor mu?

Yeni araştırmalar akıllı telefonların genç erkeklerin sperm kalitesini etkileyebileceğine işaret ediyor. Ancak, bu alandaki araştırmacılar çalışmanın sağlamlığını övse de, bulguların paniğe yol açmaması gerektiğini ve insanlığın “sperm kıyametine” sebep olmasının zor olduğunu ekliyorlar.

Son 50 yılda sperm sayısı ve kalitesinin düştüğü yaygın olarak öne sürülüyor. Bu alandaki farklı bir çalışma, ABD’deki sağlıklı genç erkeklerin sperm sayılarının düşmesinin, özellikle 2005 yılından sonra en dikkat çekici seviyeye ulaştığını buldu. Bu yeni araştırma da, bunun sorumlusunun akıllı telefonlar olma ihtimalini sorguluyor.

Cenevre Üniversitesi bilim insanları, 2005 ile 2018 yılları arasında ülke çapındaki altı zorunlu askerlik merkezinde kabul edilen, yaşları 18 ila 22 arasında değişen 2.886 İsviçreli erkeğe ilişkin verileri inceledi.

Çalışmanın eş direktörü ve UNIGE Tıp Fakültesi Genetik Tıp ve Gelişim Bölümü ve İsviçre Uygulamalı İnsan Toksikolojisi Merkezi’nde (SCAHT) profesörü Serge Nef, yaptığı bir açıklamada “çalışmaya katılan erkekler, yaşam tarzı alışkanlıkları, genel sağlık durumları ve daha spesifik olarak telefonlarını kullanma sıklıkları ve kullanmadıklarında nereye koydukları ile ilgili ayrıntılı bir anket doldurdu” dedi.

Bulgular, telefonunu haftada bir defadan fazla kullanmayan erkek grubundaki sperm konsantrasyonunun (mililitrede 56,5 milyon), telefonunu günde 20 defadan fazla kullanan erkeklere (mililitrede 44,5 milyon) kıyasla önemli ölçüde daha yüksek olduğunu (yüzde 21’lik bir düşüş) gösterdi. Ayrıca veriler, sperm kalitesinin 2005 - 2007’deki ilk çalışma döneminde 2008 - 2011 ve 2012 - 2018’deki sonraki dönemlere göre daha keskin bir şekilde düştüğünü öneriyordu.

2G'den 3G'ye, 3G'den 4G'ye...

Çalışma yazarlarından ve İsviçre Tropikal ve Halk Sağlığı Enstitüsü doçenti Martin Röösli, “Bu eğilim, telefonların iletim gücünün azalmasına yol açan 2G’den 3G’ye ve ardından 3G’den 4G’ye geçişe karşılık geliyor” diyor. Bu yüzden önerinin arkasındaki fikir, elektromanyetik radyasyonun bir şekilde sperm kalitesini etkilemesi. Birçok kişi akıllı telefonlarını kasıklarına çok yakın bir yer olan pantolon cebinde tutuyor ve bu da vücudun bu hassas bölümünü cihazdan yayılan elektromanyetik dalgalara karşı potansiyel olarak duyarlı hale getiriyor.

Ancak bu bağlantı tam olarak kanıtlanmış değil. Araştırmanın başyazarı Rita RahbanBu grupta telefonlarını vücutlarına yakın taşımadıklarını belirten kişilerin sayısı, bu spesifik nokta hakkında gerçekten sağlam bir sonuca varmak için çok az” diyor.

Sperm sağlığındaki belirgin düşüşün, son yıllarda ortaya çıkan herhangi bir sayıda teknolojik, sosyal veya çevresel değişiklikle ilişkili olması da mümkün. Örneğin, Profesör Shanna Swan’ın Count Down adlı kitabında “sperm kıyametinin”, örneğin su yalıtımında kullanılan plastik ve per- ve poli-floroalkil maddelerden (PFAS) elde edilen ftalatlar gibi günlük ürünlerin imalatında kullanılan çevresel kirleticiler tarafından yönlendirildiği savunuldu.

Sonuçları yorumlarken dikkatli olmak gerekiyor

Yeni araştırma hakkında yorum yapan bağımsız bilim insanları, bunun bulmacanın ilginç bir parçasını sağlayan, çok iyi yürütülmüş bir çalışma olduğunu belirtiyor. Ancak, sonuçlar cep telefonu kullanımı ile sperm kalitesi arasında nedensel bir bağlantı değil, yalnızca bir ilişki olduğunu gösterdiğinden dolayı, sonuçları yorumlarken dikkatli olmak gerekiyor.

Yeni çalışma hakkında yorum yapan Manchester Üniversitesi Androloji Profesörü Allan Pacey, “Cep telefonunun, erkeğin sperm kalitesindeki herhangi başka bir değişikliğin gerçek nedeni olan yaşam tarzının veya mesleğinin başka bir yönünü gösteren bir belirteç olmadığından emin olamayız” diyor.

Profesör Pacey “Bunun doğurganlıkları konusunda endişe duyan erkeklere vereceğim tavsiyeyi gerçekten değiştirdiğinden emin değilim. Erkekler söz konusu olduğunda telefonlarını bir çantada tutmak ve kullanımlarını sınırlamak onlar için nispeten kolay bir şey. Ancak şu anda bunun sperm kalitesini iyileştireceğine dair hiçbir kanıt yok (bunun için randomize kontrollü bir çalışma yapılması gerekir” derken, sözlerini “Ben de telefonumu pantolonumun cebinde tutmaya devam edeceğim” diyerek tamamlıyor.

Çalışma Fertility & Sterility dergisinde yayınlandı.