Rusya'ya karşı saldırılar düzenleyen Ukrayna Birlikleri, Starlink'ten şikayetçi

İnternet erişiminin olmamasının Rus güçlerini geri püskürtme çabalarını engellediği söyleniyor. Bu noktada ise gözler, kesintiler bildirilen Starlink'e dönüyor.

Ukrayna’yı şimdi de Elon Musk mı vuruyor?

Ukraynalı güçler Rus işgali altındaki bölgeleri geri almaya çalışırken, Starlink kesintileriyle boğuşmak zorunda kaldığı bildiriliyor. Financial Times'a konuşan bir Ukrayna hükümet yetkilisi, son birkaç haftadır ciddi iletişim kaybına neden olduğu söylenen kesintilerin bazılarının, birlikler cephe hattından Rusya'nın kontrolündeki bölgeye girerken ve çatışmalar sırasında meydana geldiğini söyledi.

Starlink kesintileri, meşruiyeti tartışmalı olan referandumların ardından Rusya'nın geçen ay ilhak ettiği 4 bölgede rapor edildi. Financial Times'ın belirttiği gibi, bu bölgelerde Ukrayna'nın Rusya’ya karşı önemli saldırıları var.

Rusya'nın hak iddia ettiği bölgelerden biri olan Luhansk'a doğru ilerleyen Ukrayna'nın neredeyse tamamen kurtardığı Khariv yakınlarındaki bölgelerde bazı Starlink terminallerin çalışmadığı söyleniyor. Ancak rapora göre askeri yetkililer bu hafta İzyum'un doğusunda ve Herson'un güneyinde yeni kurtarılan bölgelerde Starlink terminallerinin çalıştığını iddia etti.

Ukraynalı birlikler, ülkenin başka güvenli ağ seçeneklerine sahip olmayan bölgelerinde konuşlanmışken iletişim halinde kalmak, insansız hava araçlarını çalıştırmak ve istihbarat almak için terminalleri kullanıyorlardı. Rusya'nın işgalinden kısa bir süre sonra SpaceX, Amerikalı vergi mükelleflerinin yardımıyla, hem askeri hem de sivil kullanım için Ukrayna'ya binlerce Starlink terminali göndermişti.

Öte yandan SpaceX CEO'su Elon Musk Ukraynalıları Starlink kullanırken dikkatli olmaları konusunda uyardı. Araştırmacılar, Rusya'nın terminallerden gelen sinyalleri hedefleme amacıyla kullanabileceğine dikkat çekti. Ayrıca SpaceX'in Starlink aracılığıyla Ukrayna'yı desteklemek için 80 milyon dolar harcadığını iddia etti.

Bu arada Musk, geçtiğimiz hafta Rusya-Ukrayna sınırının belirlenmesi için referandum yapılmasını önerdiğinde Ukrayna'da ve ülkenin müttefikleri arasında öfke ve endişeye neden olmuştu. Görünürdeki kesintilerin nedeni henüz bilinmiyor. Ancak komplo teoristleri, geçtiğimiz günlere Volodimir Zelenski ile Elon Musk arasında Twitter üzerinden yaşanan atışmanın buna sebep olabileceği bile iddia ediyor.