Elon Musk tüm bonusları topluyor: Bu kez hem Tayvan hem Çin'i kızdırdı...

Kripto paralardan dünyadaki jeopolitik sorunlara kadar Elon Musk'ın tweet ve açıklamaları tartışılmaya devam ediyor. Musk'ın tweetleri son olarak Ukraynalıları çileden çıkartmıştı. Musk'ın yeni açıklamaları ise bu kez hem Tayvan'ı çok kızdırdı hem de Çin tarafından eleştirilmesine yol açtı.

Elon Musk tüm bonusları topluyor: Bu kez hem Tayvan hem Çin'i kızdırdı...

Elon Musk, Çin-Tayvan gerilimlerinden Ukrayna'daki savaşa kadar kendi barış önerilerini açıklıyor ama neredeyse olaya dahil olan herkesi kızdırıyor... Elon Musk, yakın tarihli bir röportajda, Tayvan'ı Hong Kong'a benzer özel bir idari bölge yapmayı önerdi. Ancak ne Tayvanlı ne de Çinli yetkililer milyarderin tavsiyesinden memnun görünüyor.

Tesla CEO'su Elon Musk, bu hafta 70 yılı aşkın süredir devam eden Çin-Tayvan geriliminden Ukrayna'daki savaşa kadar dünyanın en karmaşık jeopolitik ve askeri çatışmalarına yönelik önerilerini paylaştı.

Ancak neredeyse tüm tarafların tepkisini çekti.

Musk, Financial Times ile Cuma günü yayınlanan bir röportajda Tayvan ve Çin arasındaki gerilimin adayı Hong Kong'a benzer bir "özel idari bölge" yaparak çözülebileceğini ve böyle bir düzenlemenin "muhtemelen herkesi mutlu etmeyeceğini" kaydetti.

Habere göre Musk, Tayvan üzerindeki çatışmanın kaçınılmaz olduğunu düşünüyor. Ve bu durumda küresel ekonominin yüzde 30'luk bir zarar görüneceğini söylüyor.

Çin'in Şangay şehrinde büyük bir Tesla fabrikası bulunan Musk, "Benim tavsiyem herkes için makul fakat kimseyi mutlu etmeyecek bir özel yönetim bölgesi kurmanın yolunu bulmak olacaktır" diyor.

TAYVAN'DAN TEPKİ GELDİ

Taiwan News'in haberine göre açıklama Tayvanlı yetkilileri kızdırdı. Bir yetkili Musk teklifi savunmaya devam ederse Tesla'yı boykot etmekle tehdit etti . Diğer yetkililer, Musk'ın Çin'deki ticari çıkarlarına vurgu yaptı.

Milletvekili Wang Ting-yu sosyal medya hesabından, "Şirketlerin hissedarları sahiplik konusunu çok ciddiye alırken, 23 milyon Tayvanlı'nın hayat tarzı, egemenliği ve demokratik haklarını nasıl bu kadar hafife alabiliyorlar. Bu Ukrayna için kabul edilemez, Tayvan da kesinlikle müsaade etmez" dedi.

Tayvanlı bir başka yetkili ise Reuters'e, "Musk kendisine aklı başında bir siyasi danışman bulmalı" yorumunu yaptı.

ÇİN DE YORUMU UYGUNSUZ BULDU

Taiwan News'in Cumartesi günü yayınladığı farklı bir haberine göre ise Çin hükümeti de Musk'ın yorumunu "uygunsuz" olarak nitelendirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, devlet tarafından işletilen CCTV News'e göre, "Tayvan meselesi Çin'in iç politikasıdır" dedi ve hükümetin "yabancı güçlerin müdahalesini kararlılıkla bastıracağını" ekledi.

Elon Musk, son olarak Ukraynalıların büyük tepkisini çekmişti: