CHIP Online ÖZEL: Lumia 920'yi denedik!

Nokia'nın yeni amiral gemisi Lumia 920'yi, tanıtım etkinliğinde denedik. İşte ilk izlenimlerimiz!

ÖZEL: Lumia 920'yi denedik!

Nokia'nın etkinliğinden arda kalan çok özel kareler ve Lumia 920... Galerimizde...

Nokia Lumia 920'nin geçtiğimiz haftalarda New York'taki tanıtımında birkaç özellik dikkatleri üzerinde topladı. Gelişmiş kamera, büyük dokunmatik ekran, en yeni ve güçlü işlemci ve yenilenmiş Windows Phone 8(WP8) işletim sistemi, tüm bunlar bir araya geldiğinde karşımıza gerçekten dişli bir akıllı cep çıkıyor.

Kısıtlı ve kısa süreli inceleme

Kısa süreli incelememizden aklımızda kalan en net detay, Lumia 920'nin kendine güvendiği. Ne yazık ki Nokia, sadece ana ekranda gezinme ve telefonun fiziksel yapısını inceleme olanağı verdi. Biz de, bu ilk izlenimlerimizi sizinle paylaşmak istiyoruz.

Çok yüksek kaliteli WP8 akıllı cep

Çok yüksek kaliteli WP8 akıllı cep

İlk olarak Lumia 920'yi elinize aldığınızda yüksek kalitedeki işçiliği hissedebiliyorsunuz. 4.5 inçlik büyük dokunmatik ekranına rağmen ele oldukça rahat oturuyor. Tasarım olarak ise rakibi Android ve Apple cihazlardan kesinlikle farklı. Ve, Lumia 920'nin yeni ekranı keskin görüntüsü ve canlı renkleri ile ilk bakışta göz dolduruyor-üstelik parlak ışık altında bile ekrandaki yazıları okumak oldukça kolay. Nokia bu teknolojiyi ilk kez kullanılan PureMotion HD WXGA+ IPS olarak tanımlıyor, 4.5 inç ekrana 1.280x768 piksel çözünürlük oldukça etkileyici.

Ayrıca menüler ve listeler arasındaki geçiş ise oldukça akıcı ve sağlam. Fakat daha önce de belirttiğimiz gibi, telefonun ana ekranında başka menülerini gezmemize izin verilmedi.

Tabi bunda Lumia 920'ye güç veren 1.5 GHz hızındaki çift çekirdeki Snapdragon S4 işlemcisinin de payı büyük. Qualcomm'un bu işlemcisi zaten daha önce HTC One S'te kendini ispatladı. WP8 karolarının yenilenmiş boyutları da oldukça iyi gözüküyorlar.

BSI sensörü ve görüntü sabitleyiciye sahip kamera

BSI sensörü ve görüntü sabitleyiciye sahip kamera

Windows Phone 8 hakkında duyduklarımız, gördüklerimizden daha fazla. Ayrıca kamerayı yakından inceleme olanağı da bulamadık. Elimizde sadece üretici raporlarında yazanlar var: Lumia 920, PureView kamera ile geliyor, fakat Nokia 808'deki 41 MP kameranın aksine Lumia 920'de 8.7 MP'lik bir sensör kullanılıyor.

Nokia, WP8 dönemini "Pure View Etap 2" olarak tanımlıyor. Bu etapta Nokia, düşük ışık koşullarında bile iyi görüntü kalitesini sunmaya odaklanıyor.

Lumia 920'nin kamerası Nokia 808 kadar büyük bir sensör sunmuyor fakat geniş diyafram açıklığı ve arkadan aydınlatmalı BSI-Sensörü (Back Side Iluminated) sayesinde düşük ışıkta bile aydınlık fotoğraflar çekebiliyor. Ek olarak, optik görüntü sabitleyici sayesinde karanlık ortamda çekimlerinde el oynamasının fotoğrafa verdiği etki de azalıyor.

Video çekiminde ise Full-HD-kamera ve görüntü sabitleyici sayesinde çok iyi sonuçlar alınıyor. Tabi ne yazık ki bu özellikleri test edemediğimiz için bu bilgiler sadece kağıt üzerinde kalıyor, pratikte kameranın ne kadar iyi olduğunu görmek için biraz daha beklememiz gerekiyor.

Piyasaya çıkış tarihi: 2012

Piyasaya çıkış tarihi: 2012

Nokia, en gelişmiş amiral gemisinin hangi ülkelerde ve ne kadar fiyata satılacağı konusunda hiçbir detay aktarmadı. Ülkemize HSDPA+'nın yanı sıra LTE modelinin gelip gelmeyeceği de belli değil. Ama gelse bile, uzunca bir süre bizim için pek bir şey ifade etmeyeceği bir gerçek.

Akıllı cebin 2012 içerisinde piyasaya sürülmesi planlanıyor ama kesin bir tarih henüz verilmiş değil. Bizim tahminlerimize göre Lumia 920'nin pazara çıkış tarihi Kasım ayının ortalarına denk gelecek ve o zaman detaylı incelemizi de yayınlayacağız.

Bir bakışta Nokia Lumia 920

Bir bakışta Nokia Lumia 920

Nokia'nın etkinliğinden arda kalan çok özel kareler ve Lumia 920... Galerimizde...

Okuyucu Yorumları