Çift çekirdek veya 4 çekirdek ne işe yarar?

Çift çekirdekli, 4 çekirdekli veya 8 çekirdekli işlemcilerin tek çekirdeklilerden ne farkı var?

Çok çekirdek ne işe yarar?

Bir süre önce kullandığımız bilgisayarlar, tek çekirdekli işlemcilerden ibaretti. Şimdilerde ise PC'lerimizde, laptop'larımızda ve tabletlerimizde kullanılan işlemciler çift, dört hatta sekiz çekirdekliler. Peki çift çekirdekli bir işlemciyle dört çekirdekli işlemci arasında ne gibi farklar olduğunu, çok çekirdeğin ne işinize yarayacağını hiç merak ettiniz mi?

Çekirdeğin tanımı: Her işlemci çekirdeği, ayrı bir merkezi işlem birimidir. Örneğin çift çekirdekli işlemci, tek çipli bir işlemci gibi görünür ancak içerisinde iki işlem birimi vardır. Ek merkezi işlem birimleri, birden çok işi aynı anda yapabilirler.

Saat hızı: Saat hızı, işlemcilerin ne kadar hızlı çalıştığını belirler (ancak tek başına hızı ölçmekte yeterli değildir). Örneğin Intel'in Core i5-3330 işlemcisi, 3GHz ile çalışan dört çekirdeğe sahiptir. Bu çekirdeklerin her biri 3GHz'de çalışır.

Çift çekirdek hızı ikiye katlamaz: Bilgisayar yazılımlarının çoğu tek iş parçacığı kullanacak şekilde yazıldığından, işi birden fazla işlemciye dağıtmaz. Dolayısıyla tek iş parçacıklı bir yazılımı 4 çekirdekli bir işlemcide çalıştırdığınızda, sadece tek çekirdekte çalışacaktır; diğer işlemciler ise farklı işler için boşta, hazır olarak bekleyeceklerdir. Bazı uygulamalar, çoklu çekirdeklerin sunduğu avantajları kullanırlar. Bunlar arasında Google'ın Chrome web tarayıcısı, bazı oyunlar, sıkıştırma yazılımları buluyor. Ancak çoğu yazılım, tek çekirdeğinizi kullanacaktır. Çift çekirdekli bir işlemciye sahip olmanız, MS Office'i iki kat hızlı çalıştıracağınız anlamına gelmez. Ancak birçok yazılımı aynı anda kullanıyorsanız veya sanal makinelerden faydalanıyorsanız, çoklu çekirdeğin farkını hissedeceksiniz.

Okuyucu Yorumları