Cihazın yanlış ellere geçmesi durumunda atılması gereken adımlar nelerdir? İşte ESET'ten öneriler...

Siber güvenlik şirketi ESET, bir cihazın yanlış ellere geçmesi durumunda yapılması gerekenleri 5 maddede özetledi.

Cihazın yanlış ellere geçmesi durumunda atılması gereken adımlar nelerdir? İşte ESET'ten öneriler...

Verizon 2023 Veri İhlali Raporu’na göre, her yıl dünya çapında milyonlarca akıllı telefon ve dizüstü bilgisayar kayboluyor veya çalınıyor olsa da bu vakaların yalnızca yüzde 10’u resmi olarak sınıflandırılıyor ve veri ihlali olarak raporlanıyor.

BT departmanının cihazın kaybı hakkında derhal bilgilendirilmesini sağlamak, böyle bir olayı yönetmek için çok önemli. Bu sağduyu gibi görünse de birçok durumda çalışanlar, dizüstü bilgisayarlarının veya telefonlarının kaybolduğunu fark ettiklerinde bunun önemini düşünemeyebiliyor. Ayrıca, cihazın kişisel olarak sahip olunan ancak kurumsal hesaplara veya sistemlere erişim için kullanıldığı durumlarda, raporlama kullanıcıların aklından bile geçmeyebiliyor. Bu nedenle, şirketteki tüm çalışanların iyi bilgilendirilmesi ve böyle bir olay durumunda izlenecek doğru prosedürün düzenli olarak hatırlatılması çok önemli.

Peki herhangi bir şirket cihazı kaybolduğunda veya çalındığında neler yapmak gerekiyor? Bunun için ESET'in yayınladığı pratik önlemleri takip ederek kayıp veya çalıntı cihazlarla ilişkili riskleri önemli ölçüde azaltabilir ve şirketini hassas verilerini koruyabilirsiniz. İşte ESET'in özetlediği 5 madde:

1. Hemen bildirin

Cihazınızın kayıp olduğunu fark ettiğiniz anda BT departmanınızı veya yöneticinizi bilgilendirin. Yetkisiz erişimi önlemek için zaman çok önemli.

2. Parolalarınızı değiştirin

Cihazınız kurumsal hesaplara veya verilere erişim içeriyorsa, bu hesapların parolalarını hemen değiştirin.

3. Cihaz takibini etkinleştirin

Varsa, cihazınızın yerini tespit etmek için izleme uygulamalarını veya hizmetlerini kullanın. Ancak kendi başınıza geri almaya çalışmayın.

4. Hırsızlık ihbarında bulunun

Cihazınız çalındıysa, polisle iletişime geçin ve onlara gerekli bilgileri sağlayın.

5. Uyanık olun

Herhangi bir şüpheli faaliyet için kişisel ve kurumsal hesaplarınıza göz kulak olun. Olağandışı davranışları BT departmanınıza bildirin.