Çin, Dünya'nın en güçlü süper bilgisayarını üretmiş olabilir

Çin'de faaliyete geçen ve Tianhe-3 adı verilen yeni bir süper bilgisayar, Dünya'nın en güçlü süper bilgisayarı unvanını ele geçirmiş olabilir.

Çin, Dünya'nın en güçlü süper bilgisayarını üretmiş olabilir

Çin, şu anda var olan en güçlü makine olduğuna inanılan Tianhe-3 süper bilgisayarını sessiz bir şekilde çalıştırmaya başladı. Çin'de geliştirilip üretilen bir süper bilgisayardan bekleneceği gibi Guangzhou’daki Ulusal Süper Bilgisayar Merkezi için inşa edilen makineyi çevreleyen büyük bir gizem bulutunun olması ise pek çok spekülasyona yol açtı.

“Xingyi” olarak da bilinen Tianhe-3'ün, Hewlett Packard Enterprise ve AMD tarafından Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı için geliştirilen yakında çıkacak “El Capitan” süper bilgisayarının yeteneklerini potansiyel olarak aşarak süper bilgi işlem teknolojisinde önemli bir ilerleme olduğu düşünülüyor.

TheNextPlatform, Kasım 2023’te Top500 süper bilgisayar sıralamasının bir analizini gerçekleştirdi ve bu analiz, Tianhe-3’ün Yüksek Performanslı LINPACK’te 2,05 exaflop’luk bir zirve performansına ve 1,57 exaflop’luk sürekli bir performansa sahip olabileceğini öne sürdü. Site, bunun onu “Dünya’da şimdiye kadar bir araya getirilmiş en güçlü makine” yapacağını söyledi.

Tianhe-3, Çin’deki Ulusal Savunma Teknolojisi Üniversitesi tarafından üretilen bir dizi süper bilgisayardan en sonuncusu olarak karşımıza çıkıyor. Daha önceki süper bilgisayarlar Tianhe-1 ve Tianhe-2 de süper bilgisayar dünyası üzerinde önemli etkiler yaratmıştı. Tianhe-2, üretilmesinin üzerinden birkaç yıl geçmesine rağmen hala ilk 30 süper bilgisayar arasında yer alıyor.

Tianhe-3’ün en ilgi çekici özelliklerinden biri işlemcisi. Matrix-3000 (MT-3000) hızlandırıcılarının programlanmasıyla ilgili kısa bir süre önce arXiv’e gönderilen bir vaka çalışması, makinenin mimarisine dair bazı bilgiler sundu. Bu bilgileri derinlemesine inceleyen TheNextPlatform, Tianhe-3’ün CPU ve hızlandırıcı hesaplamaya sahip hibrit bir cihazın yanı sıra ikisi hesaplama kompleksinde yer alan üç farklı türde bellek kullandığı sonucuna vardı.

Sitenin açıklaması şu şekildeydi: “El Capitan’da yer alan AMD ‘Antares’ MI300A CPU-GPU hibritine, bugünlerde AI ve HPC sistemlerinde flop’ları zorladığını gördüğümüz ayrı CPU-GPU sistemlerinden daha fazla benziyor. MT-3000 başlı başına ayrı bir devdir ve Çin’in yerli dökümhanesi Semiconductor Manufacturing International Corp’un (SMIC) muhtemelen yekpare bir kalıp yapmak için 14 nanometrelik bir sürece yeterli miktarda transistör sığdıramadığı göz önüne alındığında, bunun bir çip paketleme mimarisi kullandığı varsayılabilir. Ama yine de, belki bu 10 nanometrelik, hatta 7 nanometrelik bir cihazdır. Eğer NUDT maliyeti umursamıyorsa, SMIC sistemi yapmak için on binlerce iyi MT-3000 parçası bulabildiği sürece verim berbat olabilir.”

Tianhe-3 süper bilgisayarı, yüksek performanslı bilgi işlem, yapay zeka büyük model eğitimi ve büyük veri analizi dahil olmak üzere çeşitli uygulama senaryolarını destekleyecek. Guangzhou Şehri ve Guangdong Eyaletine hizmet sağlayan Ulusal Süper Bilgisayar Guangzhou Merkezi'nin çok alanlı uygulama hizmeti yeteneklerini de artırması bekleniyor.