Çin, Intel ve AMD'yi "çöpe atmaya" hazırlanıyor

Çin devleti, telekom ve teknoloji şirketlerine, AMD ve Intel gibi yabancı şirketlerin işlemcilerini kullanmayı kademeli olarak bırakmaları emrini verdi.

Çin, Intel ve AMD'yi "çöpe atmaya" hazırlanıyor

Çin, telekom sistemlerinden yabancı yapımı çipleri tamamen çıkarmayı planlıyor. Ülke yetkililerinin telekom sağlayıcılarına 2027 yılına kadar Intel ve AMD tarafından üretilenler gibi yabancı çipleri değiştirmelerini söylediği bildirildi.

Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı'nın emri uyarınca, telekom sağlayıcılarının ağlarında yabancı menşeli çip olup olmadığını kontrol etmeleri ve ardından bunların kaldırılması için bir zaman çizelgesi oluşturmaları gerekecek. Medyaya konuşan kaynaklar, Kaliforniya merkezli iki şirketin Çin'in ağ ekipmanlarında yer alan işlemcilerin "büyük kısmını" sağlaması nedeniyle bu değişikliğin esas olarak Intel ve AMD'yi etkileyeceğini söylüyor.

Çin Huawei'nin intikamını mı alıyor?

Bilindiği gibi, ABD yıllardır Çinli şirket Huawei'nin işlemcilerini telekom ağlarından çıkarmak için uğraş verdi ve adeta Huawei'ye savaş açtı. Huawei'nin CEO'sunun kızını Kanada'da bir iş toplantısı sırasında tutukladı, Google ve Apple gibi ABD şirketlerinin Huawei ile çalışmasını yasakladı, Huawei telefonlarına Google'ın Android sisteminin yüklenmesini engelledi. Şimdi karşılık verme sırası Çin'e gelmiş gibi görünüyor.

ABD ayrıca Nvidia ve AMD 'nin en güçlü yapay zeka çiplerini Çin'e ihraç etmesini engelledi ve diğer ülkelerden de Çin'e gönderilen çipleri azaltmalarını istiyor. Bu çabaların karşısında, Çin kendi işlemci sanayini büyütecek gibi görünüyor.

Geçtiğimiz yıl Huawei, Çinli SMIC tarafından üretilen şirket içi 5G çipine sahip ilk telefonunu piyasaya sürdü. Ancak Çin'in kendi ürettiği çiplerin Nvidia, Intel ve AMD'ninkiler kadar etkili performans gösterip gösteremeyeceği konusunda hala bazı endişeler var.

Borsada panik olur mu?

Yine de Çin'in yabancı yonga üreticilerini telekom ekipmanlarından aşamalı olarak çıkarma planı Intel ve AMD'nin gelirlerinde ciddi bir düşüşe neden olabilir. Elbette borsa değerlerine de darbe vurma ihtimali yüksek. Çünkü Intel 2023 yılında gelirinin yüzde 27'sini Çin'den elde ederken, AMD geçen yılki gelirlerinin yüzde 15'i Çin satışlarından elde etti.