Çin, uçakları radarlar için görünmez yapacak yeni bir yol bulmuş olabilir

Çinli bilim insanları, savaş uçaklarının radarlara yakalanmasını önleyecek yeni bir yöntem olarak plazma kullanmayı öneriyor.

Çin, uçakları radarlar için görünmez yapacak yeni bir yol bulmuş olabilir

Çoğu zaman hava araçlarınızın diğer hava araçları, radarlar ve diğer ışık dalga boyları tarafından mümkün olduğu kadar görünür olmasını istersiniz. Ancak askeri uçaklar söz konusu olduğunda bunun tam tersi geçerlidir ve hem yukarı bakan gözler, hem de radar ve benzeri teknolojiler tarafından fark edilmemek daha avantajlı olduğu için uçak tarihimiz boyunca pek çok farklı malzeme bu amaç için kullanıldı. Şimdi de Çin’deki bilim insanları, maddenin dördüncü hali olan plazmayı içeren yeni bir yaklaşım önerdiler.

Plazma nedir?

Plazma aslında maddenin evrendeki en yaygın halidir ancak çoğunluğu, günlük olarak karşılaştığımız sıvılar, katılar ve gazlardan biraz daha uzakta yer alır. Yıldızlardan neon tabelalara kadar plazma her yerdedir. Bir madde iyonlaştığında elektronlarının en azından bir kısmı atomlarından koparılarak bağlanmamış negatif (elektronlar) ve pozitif (atomlar) parçacıklarla dolu bir ortam oluşturuyorsa plazmaya dönüşür.

Bu kısmi iyonizasyon, Çinli bilim insanlarının önerdiği gizlilik teknolojisi açısından önemli olan kısımdır. Elektromanyetik dalgalar (radar söz konusu olduğunda radyo dalgaları) plazmaya yayıldıkça yüklü parçacıkları hareket ettirir ve onlara enerji verir. Başka bir deyişle, prensipte tüm radyo dalgalarını emen bir plazmaya sahip olabilirsiniz. Hiçbir dalga geriye yansımadığından dolayı, radarlara görünmez olursunuz.

Ancak bu tür gizlilik teknolojisi teorisi ile gerçek uygulamalar arasında büyük bir uçurum bulunuyor. Yine de Tan Chang’ın da aralarında bulunduğu Çinli araştırmacılar, bu uçurumu aştıklarını ve bu teknoloji için yakında askeri uçaklara uygulanabilecek bir çözüme sahip olduklarını bildiriyor. South China Morning Post’un haberine göre Chang, iki yaklaşımın başarıyla test edildiğini iddia etti.

Bu yaklaşımlarından birinde, hava aracının belirli yerlerinde radyoaktif malzeme kullanılıyor ve bu madde bozunurken havayı iyonize ederek etrafında bir plazma oluşturuyor. Diğerinde ise aracın etrafındaki havayı iyonize etmek için elektrik kullanıyor. Tasarımın amacı tüm uçağın çevresinde plazma oluşturmak değil, yalnızca orada olduğunu gösterecek belirli kısımlarda plazma oluşturmaktır.

F-22 Raptor'un verdiği tavizlere gerek kalmıyor

Ekip, yaklaşımların birçok farklı uçak tasarımına uyarlanabilir olduğunu ve F-22 Raptor veya B-2 Spirit gibi geleneksel hayalet uçakların vermek zorunda kaldıkları garip tavizleri gerektirmediğini iddia ediyor. Bu geleneksel uçaklarda kullanılan radar kesiti olarak adlandırılan alanı azaltmak için yapılan özel şekillendirmenin çoğu zaman büyük aerodinamik dezavantajları var. Plazma buna bir çözüm olabilir. P

lazma gizlilik teknolojisinin aynı zamanda Rus füzeleri 3M22 Zircon (SS-N-33) ve Kh-47M2 Kinzhal’da da kullanıldığına inanılıyor.