Çin'de satılacak iPhone'larda başrolü "ERNIE" üstlenecek

Apple, iPhone'lara getireceği yapay zeka özellikleri için Google'ın Gemini'sine güveniyor. Ama görünüşe bakılırsa Çin'de satılacak iPhone'lara yapay zekanın gücünü Gemini değil, "ERNIE" getirecek.

Çin'de satılacak iPhone'larda başrolü "ERNIE" üstlenecek

Apple’ın, Google’ın yapay zekası Gemini’yi iPhone’lara gelecek yapay zeka özelliklerine dahil etmeyi planladığını artık biliyoruz. Ve şimdi de bildirilene göre şirket, Çin’in Baidu firmasıyla, Baidu’nun gelişmiş AI sohbet robotu teknolojisi ERNIE’yi Çin pazarındaki iPhone’lara getirmek için görüşüyor.

Çin’de arama motoru hakimiyetiyle geniş çapta tanınan Baidu, dünyanın ikinci büyük ekonomisinde yapay zekanın geliştirilmesinde kilit bir isim. Çin’in katı uyumluluk gereklilikleri, Apple’ı Çin’deki iPhone’a yapay zeka özellikleri getirmek için daha yerel bir ortaklık kurmaya zorlamış olabilir.

Çinli yetkililer, geçtiğimiz yıl AI modellerinin hükümet politikalarıyla uyumunu sağlamak için kamuya açıklanmadan önce düzenleyici incelemesini zorunlu kılan düzenlemeleri uygulamaya koydu. 2023’ün erken dönemlerinde başlatılan ERNIE, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping gibi hassas siyasi sorulara yanıtlarda otosansür uygulayan ChatGPT benzeri bir model.

Baidu, Çin’deki iPhone’larda varsayılan arama motoru olarak kullanılıyor ve Apple’ın bu ortaklığı cihazlarına yapay zekayı da dahil edecek şekilde genişletmesi şaşırtıcı olmaz. Örneğin Samsung, diğer yerlerde Google’ın Gemini’sini kullanmasına rağmen Çin’deki Galaxy akıllı telefonlarına ERNIE’yi entegre etti.

Ayrıca bu ortaklıkların Apple’ın kendi üretken yapay zeka çabalarını nasıl etkileyeceği de merak konusu. CEO Tim Cook, AI özelliklerinin kesinlikle iPhone’a geleceğini doğrulamış olsa da, bunlar muhtemelen şirket içinde geliştirilen bir ürün yerine Gemini gibi tescilli AI modelleri tarafından desteklenecek. Bu, Apple’ın ürünlerini pazarlamak için “AI” sözcüğünü kullanmaya yakın olmadığı anlamına gelmiyor. Şirket, kısa süre önce piyasaya sürülen M3 MacBook Air’i “yapay zeka için dünyanın en iyi tüketici dizüstü bilgisayarı” olarak tanıtırken, aynı zamanda dizüstü bilgisayarın büyük dil modellerini (LLM’ler) ve yerel dağıtım modellerini verimli bir şekilde işleme yeteneğini de sergiliyor.

Haziran ayında yapılacak WWDC 2024’te Apple’ın yapay zeka stratejisi hakkında daha fazla bilginin ortaya çıkması bekleniyor.