Çin'in elektrikli araçları, otonom sürüş konusunda rakiplerine fark atıyor

Çin'deki milyonlarca ucuz elektrikli aracın, bu yıl gelişmiş otonom sürüş özelliklerine sahip olacağı düşünülüyor. Zira otonom sürüş, ülkede batı dünyasında olduğu kadar büyük bir şüpheyle karşılanmıyor.

Çin'in elektrikli araçları, otonom sürüş konusunda rakiplerine fark atıyor

South China Morning Post’un haberine göre, Çin’de bu yıl satılması beklenen yaklaşık 15 milyon yeni otomobil en azından SAE Seviye 2 otonom sürüş yetenekleriyle donatılmış olacak ve bunların arasında 100.000 yuanın (14.000 doların) altındaki fiyatlara sahip modeller de yer alacak.

Çin’in en büyük EV üreticilerini de içeren bir sivil toplum örgütü olan China EV100, bu yıl anakarada satılan her üç yeni otomobilden ikisinin otonom sürüş yeteneklerine sahip olacağını iddia ediyor. SAE Seviye 2 otonom araçların sunduğu kısmi otomasyon, sürücünün her an kontrolü geri almaya hazır olması ve ellerinin direksiyonda olması şartıyla aracın hızlanabilmesini, yavaşlayabilmesini ve hatta yön veya şerit değiştirebilmesini sağlıyor.

SAE Seviye 3 ise, sürücülerin ellerini direksiyondan, gözlerini yoldan ayırmalarına olanak tanıyor; örneğin, aracın bilgi-eğlence sistemi üzerinden e-postalarla etkileşim kurabiliyorlar. Şu anda bu seviye yalnızca birkaç modelde ve dünyanın belirli bölgelerindeki belirli sürüş koşullarında yasal olarak sunuluyor. Bu alanda Mercedes-Benz ve BMW öncü şirketler arasında yer alıyor. Elon Musk’ın konuşmalarına rağmen Tesla, kamu yollarında denetimsiz Tam Otonom Sürüşe izin veren bir mevzuat çıkana kadar hala SAE Seviye 2’de kalacak.

Bu tür gelişmiş sürücü destek sistemleri (ADAS) bir zamanlar daha pahalı modellere özel olsa da, teknolojinin artık seri üretilebilmesi sayesinde maliyetler çok daha uygun fiyatlı araçlarda uygulanabilmelerini sağlayacak kadar azaldı. Bu yüzden Çin’de de birçok otomotiv üreticisi, otonom sürüşe ve sunabileceği potansiyellere odaklanıyor. South China Morning Post’un haberine göre, UBS analisti Xu Bin, binlerce kamyonun sürücüsüz hale gelmesiyle birlikte Çinli şirketlerin 2030 yılına kadar yıllık işçilik maliyetlerinde yaklaşık 1,8 trilyon yuan tasarruf edebileceğini öngörüyor.

Çin'de otonom sürüş deneyimi, sürücülerin genellikle aracın yetenekleri konusunda temkinli davrandığı batı dünyasındaki kadar büyük bir şüpheyle karşılaşmıyor. Aksine, genç Çinli alıcılar yeni araç satın alırken aktif olarak en son teknolojileri arıyorlar ve otonomluk seviyelerine giderek daha fazla önem veriyorlar. Çin’in maliyetleri etkili bir şekilde düşürebilmiş olması da bu akımı destekliyor.

Buna rağmen, Çin'de insanın dahil olmadığı bir noktaya asla ulaşamayacağımıza inanan büyük otomotiv isimleri de bulunuyor. Örneğin BYD’nin sözcülerinden biri, 2023 Şanghay Otomobil Fuarı’nda muhabirlere bunun “temel olarak imkansız” olduğunu söylediği biliniyor.