Çin'in Yüz Tanıma Sistemide Güldüren Hata

Çin'de günlük hayatta uygulanan yüz tanıma sistemi, normal insanların yapmayacağı kadar garip bir tespitte bulundu!

Yüz tanımada güldüren hata

Yüz tanıma sistemleri sadece akıllı telefonlara gelmiyor, artık şehirlerde de kendini gösteriyor. Ülkemizde de şimdilik bazı noktalarda uygulanan yüz tanıma sistemi, Çin'de ise geniş bir ölçekte kullanımda. Öyle ki, Çin'de evden çıktığınızda en az 3 kameraya yakalanmanız olası. Bu da güvenlik noktasında önemli bir adım demek. Elbette öte yandan her an izledindiğinizi hissetmek de pek hoş olmasa gerek. Ancak artık bunun önüne geçmenin bir yolu yok. Halka açık yerlerde yüz tanıma sistemleri önümüzdeki dönemde kendini daha fazla gösterecek. Güvenlik için önemli bir sistem olan yüz tanıma teknolojisi, peki gerçekten de güvenli mi? Yani bu sistem hata yapamaz ve bir skandala imza atamaz mı? Evet, bu sistem Çin'de bir skandala imza atmış.

Çin'de 200 milyon adet gözetim kamerası mevcut ve bu kameralar sürekli yüz tanımlaması yapıyor. Özellikle kırmızı ışık ve yaya geçidi noktalarında bulunan bu gözetim kameraları, 10 aylık bir süreçte Shenzhen kentinde yaklaşık 14 bin ihlal vakasını tespit etmiş. Herhalde bunlardan en ünlüsü ise Dong Mingzhu olmuştur. Zira Dong Mingzhu yaşanan skandalın merkezindeki isim.

Dong Mingzhu, Gree Electric Ev Aletleri şirketinin Başkanı. Çin'in en büyük klima üreticisi olan bu şirketin reklamlarından biri, bir otobüs üzerinde kullanılmış. İşe bakın ki bu reklam panosunda da Dong Mingzhu'nun yüzü yer alıyor ve otobüs, güzergahındaki yaya geçidinden geçerken, Dong Mingzhu'nun yüzü radara yakalanıyor. Bu durumda sisteme göre, yol araçlara açıkken Dong Mingzhu'nun yolda bulunması hatalı. Sistem bunu ihlal olarak nitelendiriyor ve anında güvenlik güçlerine haber vererek Dong Mingzhu için arama kararı çıkartılıyor.

Neyse ki, bu yanlış anlaşılma çok uzamamış da durum açıklığa kavuşturulmuş. Sistem henüz yeni, ancak oturana kadarki süreçte bu tür kaç hata daha olabileceğinin ucu açık.

Okuyucu Yorumları