Çinli yapay zeka devinin milyarder kurucusunun gizemli ölümü

Çinli yapay zeka devi SenseTime'ın milyarder kurucusu Xiao'ou’nun, bilinmeyen bir sağlık sorunu nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı. 55 yaşındaki Tang'in ölüm nedenine ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Çinli yapay zeka devinin milyarder kurucusunun gizemli ölümü

Çin'in yapay zeka devi SenseTime'ın milyarder kurucusu Tang Xiao'ou’nun, Cuma günü hayatını kaybettiği açıklandı. Çin devletinin de paya sahip olduğu şirketten yapılan açıklamada, "Sevgili kurucumuz, ünlü yapay zeka bilim insanı, Pujiang Laboratuvarı direktörü, Şanghay AI Laboratuvarı direktörü ve Hong Kong Çin Üniversitesi Profesörü Profesör Tang Xiao'ou'nun vefatını büyük bir üzüntüyle duyuruyoruz. Profesör Tang, 15 Aralık 2023 tarihinde saat 23:45'te sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybetti. Profesör Tang, Çin'de yapay zeka alanında bir öncüydü. Vatansever, pragmatik, vizyoner ve büyük sorumluluklardan asla kaçınmayan Tang, aynı zamanda gelecek nesiller için büyük bir ilham kaynağı ve örnek teşkil etmiştir. Tüm hayatını bilgisayar bilimleri araştırmalarına ve teknolojik atılımlara adadı ve yapay zeka teknolojisinin gelişimine önemli katkılarda bulundu. Geçtiğimiz yirmi yıl boyunca Profesör Tang, kendini yapay zeka alanında gelecek nesil liderleri yetiştirmek için öğrencileri yetiştirmeye adadı" denildi.

Forbes verilerine göre Tang, 1,1 milyar dolarlık büyük bir servetin sahibiydi.

SenseTime'ı 2014 yılında iki doktora öğrencisi Xu Li ve Xu Bing ile birlikte kuran Tang, zaman içerisinde pek çok zorlukla karşılaştı. 2019 yılında ABD'nin kara listesine girmekten kurtulamadı. 2023'ün ilk yarısında gelirler bir önceki yıla göre sadece %1,3 artarak 1,4 milyar yuan (202 milyon dolar) oldu. Bu nedenle yatırımcılar şirketten uzaklaşmaya başladı.