Contra Operation Galuga İnceleme

Atari salonu efsanesi Contra, tam 37 yıl sonra geri dönüyor! Elit deniz komandoları Bill Rizer ve Lance Bean’ın bu ikonik macerasını özleyenler bu tarafa! İşte Contra: Operation Galuga incelemesi!

1987 yılında dönemin Arcade makinelerine çıkan ve bizim de bolca oynadığımız atari oyunlarından biri olan Contra, yıllar sonra bir kez daha parmaklarımızın ucuna geldi. Aslında Contra serisi uzun yıllardır devam eden bir seri. Ancak her ne kadar bu seriyi yıllar içinde farklı konseptlerde görsek de açıkçası ilk oyunun başarısının üzerine çıkabilen bir oyunla karşılaşmadık. Yeni oyunun geliştirici ekibi WayForward da bunu anlamış olacak ki, Konami’nin mirasını köklerine geri döndürmenin doğru olacağını düşünmüş ve böylece Contra: Operation Galuga’yı karşımıza çıkarmış, çok da iyi yapmış. Yani Contra: Operation Galuga için aslında temel olarak ilk oyunun remake’i diyebiliriz.

Contra, adını acımasızca zor olmasıyla duyurmuştu. Bu zorluk seviyesi, yeni oyunda da hala kendini hissettirebiliyor. Ancak iyi haber: Elbette modern dokunuşlarla biraz törpülenmiş ve “daha” oynanabilir bir hal almış diyebiliriz.

Contra Operation Galuga’da bir kez daha ünlü Contra ajanları Bill ve Lance olarak 2633 yılına, Yeni Zelanda açıklarındaki Galuga adasına dönüyor ve orada yaşanan garip olayların iç yüzünü öğrenmeye çalışıyoruz. Oyunun hem takip edebileceğiniz bir hikaye modu, hem de Arcade ve Challange modları bulunuyor. Red Falcon isimli bir terör örgütü tarafından ele geçirilen Galuga adasını özgürlüğüne kavuşturmak üzere geldiğimiz adada, aslında işlerin bundan daha karmaşık olduğunu ve işin içinde uzaylı istilasının da olduğunu fark ediyoruz. Böylece Contra komandoları Bill Rizer ve Lance Bean, insanlığın pamuk ipliğine bağlı kaderini değiştirmek için kolları sıvıyor.

Hikaye örgüsünün üzerinizde çok kalıcı bir yanı olduğunu söyleyemeyiz; oyun süresince ara sahneler ve yan karakterle zenginleştirilmeye çalışılmış olması güzel, fakat daha çok bölüm başlasa da sıka sıka ilerlesem diye düşünüyorsunuz. Bu anlamda Run-and-Gun Shooters oyunları tarihinde kendine iyi bir yer bulan Contra, Operation Galuga ile bu başarısını sürdürmeyi başarıyor.

Oyunun aksiyon dozajı tıpkı ilk oyundaki gibi epey yüksek olmuş. Yalnız ilk oyunu da oynamış olanlar, bir süre sonra geliştirici ekip tarafından eklenen yenilikleri hemen fark edecekler. Mesela çift zıplama mekaniğine ek olarak havadayken kullanabileceğiniz bir çizgi manevrasına sahipsiniz. Bu özellikle yoğun düşman ateşinden kaçarken çok daha çevik olmanızı sağlıyor ve geçmeniz gereken boşlukları bu yolla daha rahat aşabiliyorsunuz.

İlk oyunun ikonik silahları olan Machine Gun, Spread, Laser, Flame Thrower, Homing Missiles gibi silahları yerli yerinde dururken, bunlara eklemeler de yapılmış. Örneğin Machine Gun’a sahipken, gökten gelen bir Machine Gun güncellemesi alarak silahın seviyesini artırabiliyor ve silahınıza yeni yetenekler kazandırabiliyorsunuz. Öte yandan bir de Overload yeniliği var. Overload özelliği ile mevcut taşıdığınız silahı patlatarak bir süreliğine ek yetenekler ve kombolar kazanabiliyorsunuz. Bunu en doğru yerde kullanmak işinize bir hayli yarayabiliyor. Yine aynı anda 2 silah taşıyabildiğinizi de burada belirtelim.

Oyunun ödül sisteminin yanında elbette bir de ceza sistemi var. Mesela bir kez vurulursanız silah seviyeniz düşüyor, ölmeniz ise silahınızı kaybetmenize neden oluyor. Böyle durumlarda -hele bir de bölümün sonlarına kadar geldiyseniz- o kadar çaresiz hissediyorsunuz ki, tamamen ölmemek için gamepad’i daha sıkı kavramaya başlıyorsunuz.

Görevler sırasında kazandığınız kredilerle çeşitli Perk’ler elde edebiliyorsunuz. Oyunda bir mağaza sistemi var ve buradan yapacağınız alışverişlerle sağlık barınızı yükseltebiliyor, ekstra can satın alabiliyor veya istediğiniz bir silahla oyuna başlayabiliyorsunuz. Bir dizi seçenek var. Bunları çeşitlendirmek için Challange modlarını oynamanız, oyunda rahat ilerleyebilmeniz adına iyi olabiliyor bu arada. Zaten oyun sizi zorlamaya başladığında ister istemez bu yolu tercih etmeniz gerekiyor. Ayrıca bir seferde yalnızca 2 Perk atayabiliyorsunuz. Oyun tarzınıza uygun bir kombinasyon üretebilmeniz, böylece oyuna karakter özelleştirmesi katmanı da ekliyor.

Öte yandan oyun zor evet, ancak yıldıracak seviyede değil. Contra: Operation Galuga’da 3 farklı zorluk seviyesi yer alıyor ve cömert bir Checkpoint sistemi mevcut. Bu nedenle hata yapsanız bile tüm ilerlemenizi kaybetmiyorsunuz, ancak Checkpoint’e bile ulaşamadıysanız o halde vay halinize! Eğer hikaye modu zorlamıyorsa, o halde sizi Challenge bölümlerine davet ediyoruz. Burada bir boss’u belirli bir süre içinde ve hiç vurulmadan yenmek, tüm turret’ları etkisiz hale getirmek gibi bir dizi zorlayıcı aşama bulunuyor.

Hikaye boyunca diğer karakterler de tanışıyorsunuz ve bu karakterler açılabiliyor. Yine her karakterin mağazadan satın alabileceğiniz özel bir yeteneği var. Bu da oyun tarzına çeşitlilik katması açısından oyunun tekrar oynanabilme şansını artırıyor.

Contra: Operation Galuga, 8 ana bölümden oluşuyor ve sonuna varmanız 2,5 saati buluyor; tabii bu süre bir solukta oynamayı başarabilenler için. Ağırdan alanlar ve zorlananlar için bu süre daha da artıyor. Pek tabii ki, bu süreyi diğer modları da oynarak artırabiliyorsunuz. Kaldı ki, orijinal Contra’yı bilen ve sevenler, Atari salonları zamanlarında olduğu gibi hikayeden bağımsız olarak sıka sıka ilerlemek için arada açıp oynayacaklardır. Zira Contra ikonik bir oyundu ve Contra: Operation Galuga ile modernize edilmiş şekilde yeniden karşımızda.

Son olarak Contra: Operation Galuga’yı Hikaye modunda 2, Arcade modunda ise 4 oyunculu şekilde oynayabildiğinizi de söyleyelim.

Sonuç

Evet, açıkçası Contra: Operation Galuga ile biz çok eğlendik; bizi tekrar o döneme geri götürmeyi başardı. Eğer Atari zamanından kalma eski arcade oyunlarını özlüyorsanız denemenizi tavsiye ederiz. Bu arada biz Contra Operation Galuga’yı PlayStation 5’te oynadık, ancak pek tabii ki PlayStation 4, PC, Xbox X / S Serisi, Xbox One ve Nintendo Switch platformlarında da mevcut. PC’de oynayacaklar için Contra: Operation Galuga sistem gereksinimlerini de burada paylaşmıştık; oraya da bakabilirsiniz.

CHIP Notu: 80

KÜNYE

Geliştirici: WayForward
Yayıncı: Konami, Konami Digital Entertainment
Tür: 2D Platform
Platform: PlayStation 5 / 4, PC, Xbox X / S / One, Nintendo Switch
Web: https://www.konami.com/games/contra/og/us/en/