Contra: Operation Galuga Oynadık - Atari salonlarını özleyenler kaçırmasın

Klasikleri yeniden yorumlama işini çok iyi yapan WayForward, mükemmel bir klasiği daha yeni nesil oyuncularla buluşturuyor! Eski seri ile yeni oyunu karşılaştırıyoruz.

Ellili yaşlarda olanların gençliklerinde oldukça fazla jeton harcadığı oyunlardan biriydi Contra serisi. Biz de az oynamamıştık. NES'teki başlangıcından sonra Mega Drive ya da Süper Nintendo'da devam eden serinin harika oyunlarının keyfini eminim daha sonra emülatörler aracılığı ile jeton bitme derdi olmadan oynayanların sayısı da az değildir. Zaman içinde 3D'ye göz kırpıp retro severleri üzse de bu hatadan geri dönülmesi uzun sürmedi. Aradan uzunca bir zaman geçtikten sonra da şimdi ne mutlu ki günümüz grafik kalitesinde ama yine bildiğimiz tarzı ile geri döndü. Serinin en yeni oyunu Contra: Operation Galuga’da Konami seriyi ünlü yapan özü aynen korumayı başarmış. Geliştirici koltuğunda yeniden yapımlarında çok başarılı işlere imza atan WayForward’un oturması bile başlı başına yeterli bizce.

Contra: Operation Galuga retro grafiklere mi sahip?

Detaylara geçmeden önce şunu belirteyim. 2D retro platform oyunlarını, pixel art tarzı yüzünden seviyorsanız modern grafikler sizi biraz üzebilir. Ancak inanın tüm o eski mekaniklerle size verdiği hissiyat ile bir süre sonra alışıyorsunuz ve oyun kesinlikle buna değiyor. Klasik nostaljik şoku atlattığınızda, yoğun silahlı çatışmaları ve amansız mücadeleleriyle bilinen bu ikonik serinin hem eski hem de yeni oyuncuları büyülemeyi vaat eden yenilenmiş versiyonun tadını çıkarmaya başlıyorsunuz.

Contra: Operation Galuga, Contra serisinin devamı mı?

Genç oyun severler ve bilmeyenler için kısaca özetlemek gerekirse 1980'lerde atari salonlarındaki ilk çıkışından bu yana Contra serisi, inanılmaz aksiyon ve zorlu mücadelelerle özdeşleşmiş bir oyun. Serinin her oyununda, düşmanca ve tehlikeli ortamlarda, uzaylı ve canavar ordularına karşı heyecan verici savaşlara sürüklendikten sonra yeni Contra: Operation Galuga da bu geleneği sürdürüyor. Elbette bunu klasik oyunların nostaljisini güncel teknolojiler ve trendlerle birleştirerek yapıyor

Contra: Operation Galuga orjinal oyun mekaniklerine mi sahip ?

WayForward, Contra serisini hem eski tarz hayranları hem de şimdiki nesil oyuncular arasında dikkat çekecek bir deneyimle yeniden canlandırmak için çok başarılı bir işe imza atmış. Geliştirilmiş grafikler, güncellenmiş mekanikler ve daha ayrıntılı bir anlatımla Contra: Galuga Operasyonu her yaştan oyuncunun ilgisini çekecek heyecan verici ve zorlu bir deneyim sunuyor.

Contra: Operation Galuga bir hikayeye sahip mi?

Eğer orijinal oyundaki deneyimi istiyorsanız, oyun bunu size kesinlikle sunuyor. Ancak burada tamamen geliştirilmiş ve harika olmasa da en azından eğlendiren ve neler olduğunu öğrenmek için devam etmek istemenizi sağlayan bir hikâye modu da var. Terörist grup Red Falcon, Yeni Zelanda açıklarındaki Galuga Adaları'nı ele geçirdiğinde, seçkin komandolar Contra Bill Rizer ve Lance Bean olarak meseleye el atıyoruz ve insanlığın kaderinin bağlı olduğu topyekûn bir savaş başlatıyoruz.

Ayrıca daha önce de belirttiğim gibi Contra komandolarının efsanevi üyeleri Bill ve Lance ile hem solo modda hem de hikâyede açtığımız bazı karakterlere katılacakları dört oyuncuya kadar işbirliği modunda oynanabiliyorsunuz. Probotecor de bu seçeneklerden biri.

Contra: Operation Galuga sadece basit bir remake mi?

Contra: Operation Galuga’nın bir yeniden yapımdan çok daha öte olduğu, orijinal oyunun yeniden yorumlanmasından, oyunun başından itibaren her bölümün sonunda anlatılan hikayeyle kazandırılan derinliğe kadar açıkça görülüyor. Zaten bu, oyunun hemen başlarında motosiklet üzerinden geçen bölümde açıkça ortaya çıkıyor.

Son bossların da kendine has bir özelliği var ve hiçbir zaman soluk aldırmayan muhteşem geçişlerle efsanevi 16-bit oyunların Probotector ve Contra III versiyonlarını anımsatıyor. Özellikle günümüz oyunlarına alışmış olanlara şunu ileteyim; Contra oyunları her zaman zor, çok zor ve adaletsiz olduğu için yeni oyundan da farklı bir şey beklemeyin. Contra: Operation Galuga da bir istisna değil. Durmadan ölmeye ve birçok kez hayal kırıklığına uğramaya hazır olun ve sabrınızı koruyun. Bölümü geçemeseniz de toplandığınız paralar ile güçlenip yeni silahlar ile tekrar deneme şansı oluyor.

Bu paralar, daha fazla can, yenilmezlik, daha yüksek zıplamalar, başladığınız gibi silahların ve benzeri yükseltmelerin elinizde olması ya da ek güçlendirmeler satın almamızı sağlıyor. Satın aldığımız iki yükseltme ile başlama seçeneğimiz olması bir sonraki denemenizi inanın daha kolaylaştırıyor.

Contra: Operation Galuga'da ne gibi yenilikler var?

Hiç şüphe yok ki Operation Galuga ile birçok genç oyun sever Contra dünyasına güzel bir başlangıç yapacak. Umarım seri yeni bölümlerle de devam eder. Çünkü oynanış mükemmel ve çok eğlenceli, sorun yok ve klasik 8 yönlü kontrol yerine artık modernize edilmiş 360 derece kontolü de tercih edebiliyorsunuz.

Contra: Operation Galuga zor bir oyun mu?

Elbette Contra eski nesil oyunların zorluğunu taşıyan bir oyun. Ancak ne mutlu ki her şeyi daha katlanılabilir hale getirmemize yardımcı olacak iki silah taşıma imkânı, çift zıplama ve hatta araçlara tırmanma ve taşıma gibi yeni mekaniklere de sahibiz. Tüm bunlara ek olarak, klasik silahların yanı sıra çok havalı ve oyuna çok iyi uyan yeni modernize edilmiş eklemeler de var.

Contra: Operation Galuga'yı bitirmek ne kadar sürüyor?

Platform oyunlar için aslında bir oyun süresi vermek daha kolay. Çizgisel bir oyun tarzı hakim. Ancak süre, elbette bu türe ne kadar hakim olduğunuz ile ilgili olarak da değişiyor. Koş ve ateş et tarzı oyunlara aşina olanlar için ortalama 2,5 saat bir eğlence vaat ettiğini söyleyebiliriz. Sürekli ölüyorsanız ise diyecek bir şeyimiz yok :)

Contra: Operation Galuga grafikleri nasıl?

Sanat tasarımı çok iyi görünüyor, her ne kadar hala piksel görmemeye alışamamış olsam da, genel olarak hem atmosfer hem de senaryoların tasarımı ve çizimi oldukça iyi yapılmış. Sesler de yeniden düzenlenmiş ve gerçek şu ki, bazen melodiler biraz tekrarlayıcı olsa da, çok fazla iddialı olmadan amacını yerine getiriyor.

Contra: Operation Galuga almaya değer mi?

Gerçek şu ki emülatörler üzerinden ne kadar fazla oynamış olursanız olun orijinal klasiğin yeni özelliklerle iyi bir yeniden yorumu olan Contra: Operation Galuga kesinlikle sıkılmanıza izin vermiyor. Oyunun çılgın temposunda biraz soluk almanızı sağlayan hikâye modu yeterince iyi, ekstra modlar ise oyundan daha fazlasını almak ve en zorlu oyuncuları tatmin etmek için iyi bir eklenti olmuş. Biz eski oyuncuların nelerle yüzleştiğini deneyimlemek isteyenler için birebir.

Contra: Operation Galuga sistem gereksinimleri
Minimum Önerilen
İşletim Sistemi İşletim Sistemi
Windows 10 - 64bit Windows 10 - 64bit
İşlemci İşlemci
Intel Core™ i5-7500 (3.40 GHz) Intel Core™ i7-7700K (4.20 GHz)
Bellek Bellek
8 GB 8 GB
Depolama Depolama
15 GB 15 GB
Ekran Kartı Ekran Kartı
NVIDIA GeForce GTX 770 ya da AMD Radeon RX 570 NVIDIA GeForce GTX 1060