COVID-19 salgını, tehlikeli bir virüsün tamamen yok olmasına yol açmış olabilir

COVID-19 salgını nedeniyle yaşanan karantina günleri, diğer bir tehlikeli virüsün tamamen yok olmasına yol açmış olabilir.

COVID-19’un öldürdüğü virüs

COVID-19 salgınının yarattığı kaostan, görünüşe göre bazı diğer hastalıklar da kurtulamadı. Uygulanan seyahat yasakları, karantinalar, kapanma önlemleri, fiziksel mesafe, maske kullanımı, daha sık ve dikkatli temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları ile beraber, 2020-2021 grip mevsimi neredeyse yaşanmadı. Yani, küresel olarak grip hastası olan kişilerin sayısı daha önce karşılaşılmadığı kadar düşerken, mevcut virüslerin genetik çeşitliliğinde de inanılmaz bir düşüş yaşandı. Virüsün çoğu alt grubu neredeyse tamamen yok olurken, mevsimsel grip aşılarının hedef aldığı bir virüs ailesinin görünene göre soyu tamamen tükendi.

Araştırmacılar, geçtiğimiz yıl grip virüslerinin tekrar ortaya çıkma çabasını takip ederken, bu ailenin gözükmediğini fark etti. Şimdi ise, Kuzey Yarımkürede grip salgınları tekrar tüm gücüylr ortaya çıkarken, influenza B/Yamagata ailesi halen ortada gözükmüyor. Bu virüs ailesi, Nisan 2020'den beri kesin olarak tespit edilmedi.

Daha az grip virüsü türü bulunması, gelecekte virüslere karşı aşıların da daha iyi ayarlanabilmesi ve mevsimsel aşıların daha etkili olabilmesi anlamına geliyor. Ancak eğer virüs gelecek mevsimlerde insanların bağışıklığı zayıflarken tekrar ortaya çıkarsa çok daha tehlikeli olabilir.