COVID mi oldunuz, yoksa nezle mi? İşte aralarındaki farkı anlamanın yolları...

COVID mi, nezle mi? Günümüzde COVID mi yoksa nezle mi olduğunuzu anlamanız pek kolay değil. Ama neyse ki size fikir verecek bazı küçük detaylar var.

COVID mi, nezle mi? Hangisini olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Kuzey yarımkürede havaların ısınmasıyla birlikte birçok insan polen alerjisinden mustarip oluyor. Saman nezlesi olarak da adlandırılan bu yaygın durum, ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında dünya çapında milyonlarca insanı etkiliyor.

Ancak bu sırada COVID vakaları da yüksek sayılarını koruyor. Mevsimsel alerjiler birçok insan için yaygın olsa da, COVID ve saman nezlesi semptomları arasında önemli bir ortak alan bulunuyor. Bu durum, kişilerin COVID'i alerjilerle karıştırmasına ve dolayısıyla toplumda COVID'in yayılmasını şiddetlendirmesine neden olabiliyor.

Günümüzde, aşılar ve daha önceki enfeksiyonlar sebebiyle salgının daha önceki dönemlerine kıyasla daha hafif COVID semptomları görüyoruz. Tabii ki, insanların genellikle COVID'den bu kadar hastalanmaması kesinlikle iyi bir şey. Ancak aynı zamanda, bu durum COVID ile diğer hastalıklar veya alerjiler arasındaki karışıklığı artırabiliyor.

İnsanların kendi bildirdiği COVID semptomlarını izleyen İngiltere'nin ZOE uygulamasından elde edilen en son veriler, COVID'in en sık bildirilen semptomlarının artık boğaz ağrısı olduğunu ve ardından baş ağrısı, öksürük, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı olduğunu gösteriyor. Bu semptomların tümü polen alerjisi olan kişileri de etkileyebilir. Bu nedenle, bir kişinin COVID olmasına rağmen normal alerjilerinin başlangıcı olarak nitelendirmesi çok olası.

Ancak pek çok ortak semptom bulunsa da, saman nezlesi ve COVID arasında ayrım yapmanıza yardımcı olabilecek birkaç kilit semptom yer alıyor. Örneğin göz kızarıklığı ve kaşıntısı alerjilerde sık karşılaşılan bir semptom olsa da, COVID semptomları arasında bulunmuyor. Benzer bir şekilde yüksek ateş veya titreme polen alerjilerinin işaretleri arasında değilken COVID vakalarında sıklıkla karşılaşılıyor. İshal, kusma ve mide bulantısı da COVID’in erken işaretlerinin arasında bulunurken, polen alerjileri ile ilişkilendirilmiyor. Kas ağrıları da COVID ile ilgili olan ancak polen alerjileri ile ilişkilendirilmeyen semptomların arasında yer alıyor.

Tabii ki öksürme şekli veya burun akıntısı gibi ortak semptomlar arasında da bazı farklılıklar bulunuyor, ancak bunlar kişiden kişiye ufak farklılıklar gösterebilen semptomlar olduklarından dolayı bu alanda genelleme yapmak pek kolay değil.

Eğer polen alerjiniz varsa, tedavinizin güncel olduğundan ve ihtiyacınız olan ilaçların elinizin altında olduğundan emin olmanızda fayda var.

COVID enfeksiyonlarını önlemenin en iyi yolunun aşılar ve uygun kişisel koruma ekipmanları giymek (örneğin maskeler) olduğunu unutmamamız ve dikkati elden bırakmamamız gerekiyor.