Dev Linux sürümüne sert sözler...

Linux cephesinin bugüne dek Windows'u en sık vurduğu şey, şimdi dev Linux sürümünü vuruyor!

Sen de mi Linux?

Açık kaynak kodlu yazılımlar, dev şirketlerin geliştirdiği kapalı yazılımların aksine içeriklerine bakılmasına ve gizliliğinizden emin olmanıza izin veriyor. Açık kaynak kodlu yazılımlarda değiştirmek istediğiniz yerleri dilediğiniz biçime sokmanız da mümkün oluyor. Ancak her açık kaynak kodlu yazılım, gizliliğinize o kadar da saygı göstermiyor olabilir.

En ünlü Linux dağıtımlarından Ubuntu, bilgisayarınızda yaptığınız yerel aramaları Canonical'a (Ubuntu'nun arkasındaki şirket) gönderiyor. Canonical ise bu bilgileri Amazon'a yolluyor. Gönderilen bilgilerin kime ait olduğu anlaşılmadığı söyleniyor, ancak bu yine de bazılarımız için rahatsız edici bir durum.

Free Software Foundation'ın kurucusu Richard Stallman, Canonical'ın bu politikasına karşı mücadele verenlerden bir tanesi. Stallman'a göre Canonical buradan gelir elde ediyor ve ücretsiz yazılımlara yatırıyor bile olsa bu yanlış. Free Software Foundation, ücretsiz yazılımın bir sosyal hareket olduğunu düşünüyor ve böyle davranışlardan uzak durulmasını bekliyor.

Linux Slashdot forumunda ise Ubuntu'nun bu işlevine alternatifler öneriliyor. Konuşulan alternatifler arasında kurulum sırasında "Ubuntu'nun isimsiz bilgi toplamasına izin veriyor musunuz?" gibi bir soru sorulması var. Bu arada Linux Mint, Elemenatry gibi Ubuntu'yu temel alan dağıtımların bu işlevi ortadan kaldırıp kaldırmayacağı da merak konusu.

Okuyucu Yorumları