Dev teleskopta Canon lensleri kullanılıyor!

Evrenin sırlarını araştıran dev teleskopta bu önemli ismin lensleri kullanılıyor!

Evrenin sırları ondan geçiyor

Karanlık madde ve karanlık enerji gözlemi aracılığıyla evrenin sırlarının çözülmesine yardımcı olan Subaru Teleskop, uzay araştırmalarında hep ön planda olmuş devasa boyutta bir teleskop. Teleskobun en temel bileşeni olan Hyper Suprime-Cam Asal Odak Kamerası, Canon tarafından geliştirilen ve üretilen bir düzeltici lens donanımına sahip.

Subaru Teleskop, dünyadan yaklaşık 13 milyar ışık yılı uzak mesafedeki cılız ışık sinyallerini alma ve bunları insan gözüyle görülebilir net görüntülere dönüştürme kapasitesine sahip. Bu devasa teleskop, 8 metre sınıfındaki teleskoplar arasında özel bir yere sahip. Asal odakta bir gözlem enstrümanının bulunması sayesinde, yıldız ışığının ışık bozulmaları ve atmosferik dağılımı düzeltiyor ve geniş bir görüş alanında yüksek görüntüleme performansı sunuyor.

Bu teleskop için Hyper Suprime-Cam (HSC) adı verilen ultra geniş görüşlü asal odak kamerasının geliştirilmesi gerekiyordu. Canon, yarı iletkenler için geliştirdiği optik sistemlerde ve sahip olduğu çeşitli teknolojilerde yılların getirdiği deneyimi devreye sokarak, HSC'nin geliştirilmesi sırasında karşılaşılan güçlüklerin üstesinden gelmeyi başardı.

Canon teknolojisi ile zorlukların üstesinden gelindi

NAOJ (Japonya Ulusal Astronomik Gözlemevi) tarafından yürütülen bu proje için Hyper Suprime-Cam (HSC) adı verilen ultra geniş görüşlü asal odak kamerasının geliştirilmesi gerekiyordu. Bu geliştirme sayesinde, aralarında çok cılız ışık yayan galaksiler olmak üzere, daha fazla galaksi gözlenebilecek ve çok daha kısa süre içinde evrenin daha geniş bir alanı taranabilecekti.

HSC düzeltici sistemini geliştirme ve üretme işi Canon'a verildi. Kağıt üzerinde çok basit görünen bu işlemde hedef çapı üç katı artırmaktı, görüş alanını teorik olarak zaten üçe katlanacaktı. Ancak bu durumda, işlem o kadar da kolay değildi. Çünkü düzelticinin Subaru Teleskobun mevcut yapılandırılması nedeniyle değiştirilemeyen, ağırlık ve boyutsal anlamda çok sıkı sınırlandırmalara uygun şekilde üretilmesi gerekiyordu. Canon bu noktada, yarı iletkenler için geliştirdiği optik sistemlerde ve sahip olduğu çeşitli teknolojilerde yılların getirdiği deneyimi devreye soktu.

Özel lens ortalama mekanizması

Özel lens ortalama mekanizması

Özel lens ortalama mekanizması

HSC'ye yönelik asal odak düzeltici için çeşitli özgün teknolojileri ve uzman bilgileri kullanmak gerekiyor. Kombine halde kullanılan iki farklı ham malzeme, sıcaklıktaki değişimlerden kaynaklanan strese maruz kalabiliyor. Subtropikal Hawai iklimini göz önünde tutan Canon, lensleri her zaman aks ortasında tutmak için S-Lec (Subaru Lens Ortalama Mekanizması) adını verdiği bir lens ortalama mekanizması geliştirdi.
2012 yılının Ağustos ayında Subaru Teleskobuna takılı HSC ultra geniş görüşlü asal odaklı kamerayı kullanarak deneme gözlemleri yapılmaya başlandı ve geliştirmeyi daha ileri düzeye taşıyacak çalışmalar halen devam ediyor. Canon 30 m'lik diyafram sunan bir ultra geniş teleskop olan Otuz Metrelik Teleskop (TMT) sistemini inşa etme sürecinde yer alıyor. Japonya, ABD ve Kanada'dan bilim insanlarıyla birlikte yürütülen projenin 2021 yılında tamamlanması bekleniyor.

Bu teknoloji farklı ürünlerde de kullanılacak

Canon Kurumsal Ar-Ge Grup Yönetici Yardımcısı Ryuichi Ebinuma, teknolojiyle ilgili şunları söyledi; "HSC'nin asal odak düzelticisinin geliştirilmesi ve üretilmesi görevi, bizim için müthiş bir fırsat ve bunun için müteşekkiriz. Canon olarak bu teknolojiyi sadece astronomi alanında uygulamakla kalmayacağız, aynı zamanda dijital kameralar ve yarı iletken litografi ekipmanları gibi diğer birçok üründe de kullanacağız."

Okuyucu Yorumları