Devler, WebAssembly İçin Bir Araya Geldi!

Google, Microsoft, Apple ve Mozilla, web tarayıcılarındaki önemli değişim için anlaştıklarını duyurdu!

Web tarayıcılarında büyük uzlaşma!

Google, Microsoft ve Mozilla tarafından geçtiğimiz gün yapılan bir açıklamada web tarayıcılarında çalışması adına C/C++ koduna olanak tanıyacak biçimde tasarlanmış düşük seviyeli güvenli çift format WebAssembly'nin ön izleme sürümlerinin duyurusu yapıldı.

WebAssembly tarayıcılarda yaygın bir biçimde görünmeye başladıkça geliştiriciler de yerel uygulamalar ve yine yerel kod kütüphanelerine sahip web uygulamaları üretebilecek. Tarayıcılarda çalışan bu uygulamalar da video oynatma, video düzenleme, oyunlar ve yüksek kare hızında sanal gerçeklik gibi karmaşık içerikleri de daha işlevsel bir biçimde mümkün kılacak.

WebAssembly'yi destekleyen firmalar bu teknolojinin JavaScript'ten yaklaşık 20 kat daha hızlı çalıştığını öne sürüyor. Mozilla tarafından yapılan testlerde de WebAssembly'nin yerel hızdan sadece 1.13 kat daha yavaş çalıştığı görülüyor.

W3C WebAssembly Community Group tarafından yürütülen bir proje olan WebAssembly'nin destekleyicileri arasında Google, Microsoft ve Mozilla'nın yanında Apple da yer alıyor.

Diğer yandan Mozilla, WebAssembly'nin tam bir sürümünü Mart 2017'de Firefox 52 versiyonunda kullanıma sunmayı planladığını duyurdu.

Okuyucu Yorumları