Dikkat! Kışın araba kullanırken üzerinize ne giydiğinize dikkat edin

Soğuk havalarda araba kullanacaksanız, üzerinize giydiklerinizin hayati tehlikelere yol açabileceğini de bilmelisiniz. Peki, kışın araba kullanırken giysi konusunda nelere dikkat etmeliyiz?

Kışın araba kullanırken ne giymemeli?

Soğuk kış aylarında bir otomobil kabininin ısınması biraz zaman alabilir. Bu nedenle sürücüler, kalın kışlık montunu, şapkasını veya atkısını çıkartmadan yola çıkmaya meyillidir. Ama bunun tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini kimse görmez.

Kışın araç kullanıyorsanız, doğru kıyafetleri seçmek çok önemlidir. Soğuğa rağmen asla kalın bir ceket, eldiven veya şapka ile direksiyon başına geçmemelisiniz. Bunlar sadece direksiyon başında hareket kabiliyetinizi kısıtlamakla kalmaz, aynı zamanda emniyet kemeri artık tam olarak oturmadığı için güvenliğinizi de tehlikeye atar.

Kalın kışlık giysilerle araç kullanmak güvenliğinizi tehlikeye atar

Normalde, yetişkinler için kemer kalça kemiklerinin etrafına sıkıca oturmalıdır. Kalın paltolar ve benzerleri, kemerin konumunu değiştirir. Alman otomobil kulübü ADAC'ın kalın giysilerle donattığı mankenleriyle yapılan bir simülasyona göre, yanlış bağlanmış emniyet kemeri trafikte 16 kilometre hızla yaşanan bir arkadan çarpışmaya bile yeterli cevabı veremez.

İşe bir de yüksek hızlardaki kazalar açısından bakarsanız, durum daha da ciddileşecektir. Bağırsaklar, karaciğer veya dalak gibi organlarda ciddi yaralanmalar yaşanabilir. İç kanama bile mümkündür.

Şapkalar, atkılar ve benzerleri de tehlikeli olabilir

Sadece paltonuzu değil, diğer kışlık aksesuarlarınızı da arabaya biner binmez çıkarmalısınız. Sürücünün görüş alanı şapkalar ve atkılar nedeniyle ciddi şekilde kısıtlanabilir. Direksiyon simidindeki tutuş artık %100 olmadığı için eldivenler bile araç kullanılırken çıkartılmalıdır.