Disney'in yeni yaşlandırma aracı, sinema dünyası için hazır: FRAN ile tanışın!

Disney'in yapay zeka destekli yeni yaşlandırma aracı FRAN, gelecekteki film ve dizilerde görev almak için hazır.

Disney'in yeni yaşlandırma aracı hazır: FRAN ile tanışın!

Disney'deki görsel efekt uzmanları, oyuncuları görsel olarak daha hızlı, daha ucuza ve mevcut tüm yöntemlerden daha doğru bir şekilde yaşlandırabilen ve yaşlarını azaltabilen yapay zeka teknolojisi geliştirdiklerini söylüyor. Yayınlanan bir araştırma makalesinde ekip, Face Re-aging Network'ü veya FRAN'ı "yüzleri yeniden eskitmek için ilk pratik, tam otomatik ve üretime hazır yöntem" olarak tanımladı. Araştırmacılar, sanatçıları yapay olarak yaşlandırmak için endüstri standardının (2D boyama kullanmanın) “başarması günler sürebilen kare kare manuel çalışma” gerektirdiğini ekliyor.

Ayrıca, süreci otomatikleştirmeye yönelik mevcut yöntemler “tipik olarak yüz kimliği kaybından, düşük çözünürlükten ve sonraki video karelerinde kararsız sonuçlardan muzdarip olduğunu" da belirtiyorlar.

Ayrıca bu çaba kolay veya her zaman başarılı da olmadı: 2019'da Robert De Niro, Al Pacino ve Joe Pesci'yi genç gösteren The Irishman, Engadget'in bildirdiğine göre aşırı derecede pahalıydı. Ve 2010'daki Tron: Legacy için Jeff Bridges'in yaşını çeyrek asırdan fazla küçültme girişimi "komik" olarak tanımlandı.

Araştırmacılar, asıl sorunun, bir yapay zekayı başarılı bir şekilde eğitmek için yaşlanan insanların yeterli sayıda görüntüsünü toplamanın "başarmanın neredeyse imkansız" bir çaba olmasından kaynaklandığını yazıyor.

Bu nedenle, yapay yüzler oluşturan bir program olan StyleGAN2'yi 18 ila 85 yaşları arasındaki binlerce insan örneğini üretmek için kullandılar. Bu verilerle, görünüşlerin tipik olarak zaman içinde nasıl değiştiğine, örneğin kırışıklıkların nerede ortaya çıktığına ve çenelerin nasıl sarkmaya başladığına dair algoritmalar geliştirebildiler.

Ekip, basit ve sezgisel teknolojinin "sanatçılara yeniden yaşlanma etkisini yönlendirmek ve ince ayar yapmak için yerelleştirilmiş kontrol ve yaratıcı özgürlük sağladığını" söyledi. FRAN'ın hemen kullanılabilecek kadar iyi olduğuna inanıyorlar; biz de bu teknolojinin kullanılacağı ilk filmin hangisi olacağını merakla bekliyoruz...