Doğru PC’yi kurmak için altın kurallar

İşimiz, toplantılarımız, online eğitimlerimiz ve daha pek çok ihtiyacımız için PC’lerin hayati öneme sahip olduğunu kabullendik. Peki, dijital ihtiyaçlarımız için doğru PC’yi kurarken dikkat etmemiz gereken detaylar nedir?

Doğru PC’yi kurmak için altın kurallar

PC’lerin dijital dünyanın gelişimine katkısı inkar edilemez. Geçtiğimiz 10 sene içinde, mobil cihazların yükselişi sırasında PC’lerin önemi bir derece unutulur gibi olduysa da pandemi nedeniyle evlerimizde, ev-ofislerimizde çalışmak, eğitim almak, eğlenmek için PC’nin ne kadar önemli bir cihaz olduğunu tekrar anladık.

Güçlü donanımları, esnek yazılımları, farklı ihtiyaçlara cevap veren dijital imkanları ile PC’ler hiçbir zaman gücünü ve önemini kaybetmeyeceğini ispatladı. Peki, ihtiyacımız olan PC’yi kurarken, daha uzun ömürlü, daha güçlü, daha kullanışlı bir PC yaratmak için nelere dikkat etmeliyiz?

Bir PC kurarken ilk dikkat etmeniz gereken bileşen anakart olacaktır. Anakartınız, kuracağınız PC’nin limitlerini, yeteneklerini belirleyen temel anlamına gelir. Temeli sağlam olmayan yapının sağlıklı inşa edilemeyeceği gibi doğru anakartı seçmediğinizde, topladığınız PC’nin çalışmasının bile mümkün olmayabileceğini hatırlatalım.

Örnek vermek gerekirse, depolama aracı olarak SSD kullanmak istiyorsanız SSD sabit diskleri destekleyen bir anakarta ihtiyacınız olacak. RAM modülleriniz, grafik kartınız… Hep anakartınızın desteği ile çalışacaktır. Hatta anakartınızın, PC’nin içinde hava akımına olanak sağlayan bir mimariye sahip olması, işlemci sıcaklığının tehlikeli boyutlara yükselmemesi ve PC’nizin daha sağlıklı çalışması anlamına gelecektir. Ayrıca anakartınızın, satın almak istediğiniz işlemciyi de desteklediğinden emin olmalısınız. Aksi halde, topladığınız PC’nin parçalarının birbirine uymadığını görebilirsiniz. Bu da satın aldığınız uyumsuz parçaları geri vermek, para iadesi almak, yeni ürünler almak için zaman, emek ve para kaybı yaşamanıza neden olacaktır.

Oyun odaklı bir PC toplayacaksanız, ekran kartı da odağınızda olmalı ve yüksek RAM miktarına sahip güçlü bir ekran kartı seçmeniz, oyunların daha hızlı çalışmasını kolaylaştıracaktır.

PC toplarken pek çok insanın yaptığı hatalardan biri de, RAM miktarını önemsememektir. Güçlü PC denilince, insanların aklında beliren donanımlar, en güçlü işlemci ve en güçlü ekran kartı olur… Oysa PC’nin güçlü donanımlarının güçlerini gösterebilmeleri için bol ve hızlı RAM’e ihtiyaç vardır. RAM’i bir şişe ağzı olarak düşünebilirsiniz. İşlemciniz, ekran kartınız, sabit diskleriniz çok güçlü olabilir ama bu bileşenlerden gelen veriler, düşük kapasiteli RAM’lerin önünde birikir ve RAM’iniz, bilgisayarınızın hızını belirler. Dolayısıyla, PC kurarken, “bol” ve “hızlı” RAM sahibi olmak üzere bir bütçe planlaması yapmalısınız.

Aynı uyarımız laptop almak isteyenler için de geçerli. Laptop seçerken, mümkünse yüksek hafızalı bir model almak isteyebilirsiniz. Eğer beğendiğiniz, bütçenize uygun laptop modelinde yeterli RAM bulunmuyorsa da, paniğe kapılmayın, laptop’lara RAM eklemek çok zor bir işlem değil. Teknik servislerde bu işler kısa sürede yapılıp cihazlar sahiplerine teslim ediliyor. Eğer biraz teknik bilgiye sahipseniz ve Laptop’un RAM’leri alt kapakta kolayca ulaşılabilir bir yerdeyse, kendiniz bile rahatça RAM güncellemesi yapabilirsiniz. Ama uyarımızı yapalım, ne yaptığınızı bilmiyorsanız, bu işi bir uzmana bırakın.

Eğer bu basit kullara dikkat ederek bir PC veya Laoptoğ edinecek olursanız, uzun yıllar boyunca bilgisayarınızın yüksek performanslı olarak, ihtiyaçlarınızı fazlasıyla karşılaması mümkün olacaktır. Bir PC kurmak zor geliyorsa, çok daha pratik şekilde laptop fiyatları içinde inceleme yapıp uzun yıllar kullanacağınız bir laptop da edinebilirsiniz.

Bilgisayarlar hakkında aradığınız tüm ürün ve aksesuarları da hepsiburada.com üzerinde bulabileceğinizi hatırlatalım. Ayrıca Babalar Günü yaklaşıyorken, Babalar Günü hediyeleri seçmek için de platformu kullanabilirsiniz.

Sponsorlu İçerik