Dolandırıcıların yeni oyunu: Bozuk RTX 4090 ekran kartlarını satmak

İkinci elde uygun fiyata güçlü bir RTX 4090 ekran kartı almayı hayal edenleri ürkünç bir sürpriz bekliyor. Kapınıza gelen kart hiç de beklediğiniz gibi olmayabilir!

Dolandırıcıların bozuk RTX 4090 ekran kartı oyunu can yakıyor

Yapay zeka şirketlerine GPU dayanmazken ekran kartlarının fiyatları tüm dünyada o kadar yükseldi ki, artık dolandırıcılar, bu ürünler üzerinden birkaç kişiyi dolandırıp voliyi vurarak ortadan kaybolmayı yeterince kazançlı bir iş olarak görüyor.

Ekran kartlarındaki son dolandırıcılık girişimi artık giderek büyüyen bir şikayet konusu olmaya başladı. Hem kartların fiyatının artması, hem de kripto para kazmak için kullanılıp sonra turşusu çıkmış kartların satışa çıkması, ekran kartı dolandırıcılarının ekmeğine yağ sürmeye başladı.

Dolandırıcılar, artık çalışmayacak durumdaki son model bir RTX 4090 ekran kartını yedek parça olarak 150-200 dolar fiyatla aldıktan sonra yine ikinci el pazarında, çalışır durumda olduğunu iddia ederek yüksek fiyatlara satabiliyorlar. Bazen bu kartların yanmış birkaç devresini ucuz yedek parçalarla değiştirip, ve tüm bu işlemleri soğutma fanının altında kaldığı için kamufle ederek, "ihtiyaçtan satılıyormuş" gibi ilanlara koyuyorlar.

Elbette ya hiç çalışmayan ya da birkaç güne yeniden yanıp çalışmayacak bir ekran kartına, sıfırından düşük ama hala çok yüksek fiyatlar ödeyen insanların mağduriyetleri de giderek artıyor.

Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgur

Öyle ki bazı kullanıcılar 1.000 - 2.000 dolara yakın ödemeler yapabiliyor. Sıfır kartlar ise 2.500 dolar seviyesinde fiyatlanıyor. Zira bugüne kadar ekran kartlarıyla insanları dolandırmak bu kadar yaygın değildi ve hatta çoğu insan sıfır ekran kartı almayı tercih edebiliyordu ama yükselen fiyatlar, her sektörde olduğu gibi, ekran kartlarında da dolandırıcılığı beraberinde getirdi.