DSÖ Maymun Çiçeğini Türk hasta ile anlattı: Öleceğimi düşündüm

İngiltere'de yaşayan 35 yaşındaki Harun Tulunay, doktorların gördüğü en şiddetli maymun çiçeği vakalarından biri olarak hastanede 11 gün geçirdi. Harun Tulunay'ın anlattıkları Dünya Sağlık Örgütü ve BM'nin resmi sitelerinden paylaşıldı.

DSÖ Maymun Çiçeğini Türk hasta ile anlattı: Öleceğimi düşündüm

Dünya Sağlık Örgütü'nün sitesinde Harun Tulunay'ın 11 Haziran 2022'de ateşlendiği belirtiliyor. Önce Covid-19 olduğunu düşündüğü için test olduğunu fakat test sonucunun negatif olduğunu söyleyen Tulunay, “Sanki derim kemiklerimden çekiliyormuş gibi hissettim. Yüksek ateşim vardı ve boğazım ağrıyordu” diyor. Ağrı kesici ve ateş düşürücü almasına rağmen iyileşemediğini söyleyen Tulunay daha sonra hastaneye gittiğini anlattı.

DSÖ'nün sayfasında, Tulunay'ın "İlk başta COVID-19 olduğunu düşündü, ancak sonra başka bir şey gibi hissettiğinden endişelenmeye başladı. Lenf düğümlerim ağrılı, gerçekten acı verici ve şişmiş hissettim. Ateşim 39.6 °C'ye çıktı. Titrememek için ateş düşürücü ve ağrı kesici alıyordum. 5. günde, kanepeye uzandım, hareket edemedim, uyuyamadım. Kendimi yalnız hissettim ve acı dayanılmazdı" ifadeleri yer alıyor.

DSÖ, sitesinden "Birkaç hafta önce, DSÖ Avrupa Bölgesi'ndeki ülkelerde birkaç maymun çiçeği vakası tespit edilmişti. 14 Temmuz itibariyle, Bölge'de teyit edilen toplam maymun çiçeği vakası sayısı 8900'ü aştı. Fransa, Almanya, İspanya ve Birleşik Krallık en yüksek rakamları bildirdi, ancak Bölge genelinde 35 ülke ve bölgeden vakalar bildirildi" bilgisini veriyor.

  • "Test için sevk edildiğimde burnumda sadece bir kabarcık vardı. Bir kalemin ucu büyüklüğünde başladı ve sonra daha da büyüdü ve daha acı verici oldu. Boğazımdaki lezyonlar nedeniyle yutkunamıyor, yiyemiyor, içemiyordum. Bu acı vericiydi"

GENELLİKLE HAFİF KABUL EDİLİR AMA...

DSÖ yazıda "Monkeypox (Maymun Çiçeği) genellikle hafif olarak kabul edilir ve çoğu insan tedavi olmaksızın birkaç hafta içinde iyileşir. Bununla birlikte, hastalık sıklıkla rahatsız edici veya ağrılıdır. Bazen yakın tıbbi takip gerektiren komplikasyonlara yol açabilir. Hastaneye kaldırıldıktan sonra semptomları kötüleşen Harun'un durumu buydu" yorumu yapıyor.

AĞRININ SEVİYESİ BENİ ŞAŞIRTTI

Tulunay ise "Ağrının seviyesi beni şaşırttı. Arkadaşlarımın veya ailemin beni ziyaret etmesine izin veremezdim. Bu hastalıktan ölürsem yalnız öleceğimi düşündüm.” diyor.

ACİLEN DAHA FAZLA VERİYE İHTİYAÇ VAR

DSÖ, "10 gün boyunca Harun, çiçek hastalığı için geliştirilen ve şimdi Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından maymun çiçeği için lisans verilen bir antiviral ajan olan tecovirimat ile tedavi edildi. İnsanlarda maymun çiçeği tedavisi için etkinliği hakkında daha fazla uluslararası veriye acilen ihtiyaç var" diyor.

TEK İSTEĞİM ACININ GEÇMESİYDİ

Tulunay ise “Cevaplanmamış tüm sorular akıl sağlığıma zarar verdi. Daha önce hiç hastaneye yatmamıştım ve hastalıkla ilgili belirsizlik stresliydi. Ağır ağrı kesiciler alıyordum, ikincil bir bakteriyel enfeksiyon nedeniyle antibiyotik kullanıyordum ve damardan damlama yoluyla besleniyordum. Tek istediğim acının geçmesiydi” diyor.

Tulunay "Bana bu korkunç ayı hatırlatan yaralar taşımak istemiyorum. Aynada kendime bakıp bunu görmek istemiyorum.” yorumu yapıyor.

BELİRTİ VARSA İZOLE OLUN

Tulunay'ın önerileri ise şöyle: İnsanların kendilerine dikkat etmelerini istiyorum. Semptomlarınız varsa düşünceli ve izole olun. Döküntü, ateş ve kas ağrıları gibi belirtilere karşı dikkatli olun ve dikkatli olun. Ayrıca, kendi sağlık savunucunuz olun ve haklarınızı bilin. Mevcut bir aşı var, bu yüzden isteyin. Maymun çiçeğiniz varsa tedavi isteyin. Aşının size ve yakın çevrenize sunulduğu bir ülkede yaşıyorsanız, aşıyı yaptırın. Maymun çiçeği olan birine maruz kaldığınızı düşünüyorsanız, size doğru tavsiyeyi verebilecek olan doktorunuza veya sağlık uzmanınıza hemen başvurun.