Dünya Kupası ile akıllara düşen soru: Futbolcular çoraplarını neden keser?

Dünya Kupası maçlarını izliyorsanız, pek çok futbolcunun çoraplarında bir ya da birkaç kesik olduğunu fark etmiş olmalısınız. Peki ama futbolcular çoraplarını neden kesiyor?

Futbolcular çoraplarını neden keser?

VAR kararlarının, teknoloji ile donatılmış topların ve muazzam stadyumların yanı sıra, 2022 Katar Dünya Kupası'nda dikkat çeken bir detay daha var. Futbolcuların çoraplarında açtıkları delikler de Katar'daki 2022 FIFA Dünya Kupası'nda şaşırtıcı derecede yaygın bir manzara haline geldi. Neyse ki futbolcular çorap alamayacak bir ekonomik sıkıntı içerisinde değil. Bu akım, aslında futbolcuların değerli bacaklarının sıkışmasını hafifletmeye yardımcı olmayı amaçlıyor.

Bir grup oyuncu baldırlarının arkasında tek bir büyük delik tercih ederken, bazıları ise delikli peynir gibi bir görünümü tercih ediyor. Bu akıma katılan futbolcuların arasında Jude Bellingham, Kyle Walker, Gareth Bale ve Bukayo Saka gibi isimler bulunuyor.

Futbolcular çoraplarını neden deliyor?

Futbolculara tipik olarak her maçın başlamasından hemen önce tamamen yeni forma ve çoraplar veriliyor. Bu çoraplar çok yeni olduklarından dolayı, sentetik kumaşın gerilmesi için zaman kalmıyor ve özellikle büyük baldırlara sahip oyuncular için çok sıkı olabiliyorlar.

Çorapların gerginliği rahatsız edici ve hatta kısıtlayıcı olabiliyor. Kan dolaşımını azaltabiliyorlar ve kramp gibi sorunlara yol açabiliyorlar.

Bazı futbolcular, bu baskıyı hafifletmek için bir makas alarak bu zorunlu çorapların arkasına delikler açmayı tercih ediyor. Bu delikler eski bir görüntü yaratsa da, görünüşe göre yeni bir moda olmaktan ziyade, önemli bir işleve sahipler.

Eski profesyonel futbolcu ve BT Sport uzmanı Jermaine Jenas, henüz 2018 yılında bunu "işlevsellikle ilgili" diyerek açıklamıştı.