Dünya'da Tek! Türkiye'deki Bu Dijital Fabrikayı Duymuş muydunuz?

Dünyanın en gelişmiş, en kapsamlı dijital dönüşüm ve yetkinlik merkezinin Türkiye’de olduğunu ve buranın 5G teknolojisiyle desteklenen ilk dijital üretim tesisine de sahip olduğunu biliyor muydunuz?

Dünyanın en gelişmiş, en kapsamlı dijital dönüşüm ve yetkinlik merkezinin Türkiye’de olduğunu ve buranın 5G teknolojisiyle desteklenen ilk dijital üretim tesisine de sahip olduğunu biliyor muydunuz? CHIP Yayın Yönetmeni Mahmut Karslıoğlu sizin için tesisi gezdi ve MEXT Teknoloji Merkezi Yönetici Direktörü Efe Erdem’e en çok merak edilen soruları sordu.

Dünya’daki en gelişmiş dijital fabrika
Türkiye’nin 5G teknolojisi ile destekli ilk üretim tesisi, satış tahminleme ve tedarik zincirinden, üretim sistemleri ve kalite yönetimine kadar uçtan uca entegre Türkiye'deki ilk dijital üretim tesisi ünvanına sahip ve üretim uygulama çeşitliliği açısından da dünyadaki en gelişmiş dijital fabrika. Burada dünyada ilk kez, gerçek üretim tesislerinde kullanılan kontrol sistemi ile entegre edilmiş bir sanal demir çelik tesisi de bulunuyor.

Kapsamlı dijital dönüşüm merkezi
MEXT Teknoloji Merkezi, Dünya Ekonomik Forumu'na (WEF) Dünya’da üye olan ilk işveren sendikası olan Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından hayata geçirilmiş. Türkiye’de sanayide dijital dönüşüm için yeni uygulama geliştirmeye yönelik, girişimci ve üniversite araştırmacılarına destek verebilen, en esnek dijital altyapıya sahip. Ölçek olarak dünyadaki en büyük “sanayide dijital dönüşüm” çalışması olan “dijital olgunluk değerlendirmesi” hizmetini sunuyorlar.

Türkiye’de birçok ilk burada
Bu teknoloji merkezi Türkiye’de birçok ilki de sunuyor. Bunların arasında Türkiye’deki ürün çeşitliliği en yüksek, görüntü işleme ile otomatik parça toplama istasyonu, ilk kez devreye alınan, dijital uygulama geliştirmeye en açık ve gelişmiş 5 eksenli tornalama ve freze tezgahı ile otonom ve işbirlikçi robotik platformu, hammadde olarak plastik enjeksiyon granüllerini kullanan ilk 3 boyutlu yazıcı, üretim hattı sonunda ürün kalitesini akustik ve titreşim sensörleriyle gerçek zamanlı toplayıp değerlendiren ilk yazılım ve operatöre gerçek zamanlı geribildirim yapan ilk akıllı eldiven uygulaması da bulunuyor.

Sadece teknoloji değil etkinlik merkezi
Verilen tüm eğitimler için birbirinden farklı tasarlanmış 14 eğitim sınıfı ve işletmelerin bir arada çalışıp projeler geliştireceği bir çalışma dünyası da oluşturmaya çalışan MEXT, aynı zamanda toplantı odaları, salonları ve konferans merkezi ile bir etkinlik merkezi olarak da hizmet veriyor.

İşletmenizi endüstri 4.0 için hazır hale getirmek, verimi artırmak, çalışan için daha güvenli hale getirmek ve geleceğe hazırlamak istiyorsanız videomuzu mutlaka izleyin.